Home » Beleggen in goud, Deskundigen

Grootste vermogensbeheerder ter wereld verwacht stijging goudprijs 15 tot 20% in 2017

Geschreven door op 8 maart 2017 – 13:53
UBS bank

Na alle eerdere onduidelijke berichten over hoe het nu verder moet met de evolutie van de goudprijs kunnen we signaleren dat de huidige voorspelde trend zeker positief is. Wanneer de grootste vermogensbeheerder van de wereld, de vermaarde Zwitserse bank UBS, de boodschap lanceert dat in 2017 de prijs van het goud met vermoedelijk 15 tot zelfs 20% de hoogte zal ingaan, dan is dit nieuws dat in de wereld van de beleggers inslaat als een bom.

Redenen voor stijging goudprijs

Een van de redenen die door kenners wordt aangehaald waarom de goudprijs in de nabije toekomst wel eens merkwaardig snel zou kunnen stijgen moet in de internationale politiek gezocht worden. En dit meer bepaald in het complexe spel tussen de grootmachten China en Amerika. China heeft een periode van gunstige economische activiteiten, zeg maar een hoogconjunctuur achter de rug. Het land had enorme overschotten op zijn handelsbalans en wilde die goed investeren. Op dat moment leken Amerikaanse staatsobligaties met de verantwoorde keuze, maar tijdens het presidentschap van Barack Obama stapelde Amerika de schulden steeds verder op. Met de recente presidentswissel is nog even afwachten wat er zal gebeuren, maar de vrees groeit dat onder Donald Trump deze schuldenberg alleen nog maar zal aangroeien. In China heeft dit voor paniek gezorgd, want het land bezit voor ongeveer 2000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. Deze dreigen steeds meer aan waarde te verliezen, en voor Amerika ligt het gevaar van een galopperende inflatie om de hoek. Om zich tegen deze inflatie te wapenen ging China steeds meer goud kopen en dit dreigt het edelmetaal schaarser te maken.

1350 $ per troy ounce

Hierop voortbouwend komt de Zwitserse bank UBS tot de verwachting dat de goudprijs in 2017 met zeker 15% zal stijgen naar een bedrag van zowat 1350 $ per troy ounce. UBS-analist Joni Teves meent dat goud vanuit strategisch oogpunt zeker aantrekkelijk zou blijven omdat de stijging van de rente, een trend die zich wereldwijd doorzet, wellicht zal gepaard gaan met een oplopende inflatie. Bijkomend effect hiervan is dat het weliswaar hogere rendement evenveel extra koopkracht oplevert.

Perth Mint goudbaren, direct uit voorraad leverbaar!

Hoe zal de rente op de Amerikaanse staatsobligaties evolueren?

Volgens UBS hangt veel af van hoe de rente op de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van minstens 10 jaar dit jaar gaat verlopen. Het rendement op staatsleningen, en dit na een correctie van de inflatie, zal volgens de Zwitserse bank bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van de goudprijs. Om Joni Teves te citeren: “Een scenario waarbij de nominale rente stijgt, maar waarin de inflatie ook zodanig oploopt dat de reële rente vlak blijft of zelfs daalt, heeft steun aan de goudprijs gemaakt dit vooral tegen de achtergrond van toenemende onzekerheden op macroniveau. Een daling van de reële rente onder een soepel monetair beleid of in een zogenaamd risk-off scenario is ook positief voor de goudprijs waardoor steeds meer beleggers goud kopen.

Geen vrees neerwaartse risico voor de goudprijs

Opnieuw volgens UBS moet het risico een opnieuw dalende goudprijs in de nabije toekomst als laag worden ingeschat, en dit om de reden dat beleggers de voorbije maanden al anticipeerden op de renteverhoging voor de Amerikaanse centrale bank waardoor de steeds meer beleggers weer extra goud kopen, wat zorgde voor een verdere beperking van het aanbod. Om opnieuw Joni Teves aan te halen: “Omdat de markt al voor de renteverhoging positie heeft ingenomen denk ik dat er verder neerwaarts risico vanaf dit punt erg beperkt zal blijven.” In december gaf UBS nog een richtprijs van 1300 $ per troy ounce aan die door sommige volgers als erg optimistisch werd beschouwd. Dit cijfer leek erg ambitieus, zeker omdat de goudprijs in aanloop naar de renteverhoging van de Federal Reserve zelfs even daalde, maar de cijfers lijken de banken intussen gelijk te geven.

Nieuw. 10 troy ounce (311 gram) Maple Leaf munten!

Ook HSBC is positief

Ook HSBC voorziet dit jaar een gunstige evolutie in de goudmarkt. Deze bank hanteert een ruimere marges gaande van iets meer dan $ 1050 tot 1075 per troy ounce, maar in het algemeen zijn de analisten van deze bank duidelijk positief en halen ze een aantal redenen aan waarom de goudprijs verder in gunstige zin zal evolueren.

Stijgende vraag naar goud bij opkomende markten

Volgens deze bank is de groeiende vraag naar goud vanuit opkomende markten zoals het al aangehaalde China maar ook India zeker een van de redenen waarom de curve van de prijs van het edelmetaal verder de hoogte zal ingaan. China en India zijn samen goed voor bijna twee derden van de vraag wereldwijd naar gouden munten, goud baren en gouden sieraden. Deze toenemende vraag vanuit Azië zorgt voor een stevige basis onder de goudmarkt en het ziet er niet naar uit dat in de nabije toekomst hierin verandering zal optreden.

Euro versus dollar

Een tweede factor die volgens deze bank van belang is voor de prijs van het goud, is de stijging van de euro in vergelijking met de dollar. Sommigen zien de prijs van de euro zakken onder die van de dollar, maar de analisten van HSBC voorspellen dan weer met een herstel van de wisselkoers van de euro in de richting van 1,20 $. Het is een bekend fenomeen: wanneer de dollar zwak staat, stijgt de prijs van het goud bijna automatisch.

De aankoop van goud door de centrale banken

Een derde argument die de stijgende goudprijs in 2017 volgens deze bank verantwoordt is de rol van de centrale banken. Deze hebben het afgelopen jaar voor zowat 500.000 kg goud aangekocht en dit zal in 2017 allicht weer het geval zijn. Deze historische hoge cijfers geven alleen maar een boost aan de goudprijs.

Niet iedereen deelt deze mening

Om het spannend te houden delen niet alle analisten de meningen van de hierboven aangehaalde banken. Zo denkt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs dat de goudprijs weer onder de 1000 $ per troy ounce zal zakken, en ook de Franse bank Société Générale deelt die mening, net als de Nederlandse Rabobank.

Call of the Wild, Elk 1 ounce 2017 gouden munten!

Bron: scrapregister.com