Home » Actueel

Griekse banken vragen noodhulp aan bij de ECB

Geschreven door op 19 januari 2015 – 14:09

Twee grote Griekse banken, en waarschijnlijk meer banken, zouden afgelopen week een noodpakket aan steun hebben aangevraagd bij de ECB via de eigen Griekse Centrale Bank, zo maakte een woordvoerder van de Griekse Centrale Bank afgelopen week bekend.

De noodhulp

De Griekse bank die de ELA oftewel het Emergency Liquidity Assistence programma bij de ECB hebben aangevraagd zouden afgelopen maand al meer dan 4 miljard Euro aan uitbetalingen hebben moeten doen aan klanten.

De ELA is een noodpakket die banken kunnen aanvragen bij de centrale bank van het land wanneer er op korte termijn grote liquiditeitsproblemen ontstaan, bij bijvoorbeeld een zogenaamde ”bankrun” waarbij meerdere spaarders tegelijkertijd hun tegoed opvragen.

”Hoge kosten” lening

Een noodloon krijgen van de ECB via de ELA procedure is veel kostbaarder dan een normale lening van de ECB. Een normale rente op een kortlopende lening staat bij de ECB nu op 0.5% waarbij de ELA maar liefst een rente vraagt van 1.55%.

Of de ECB zal overgaan tot het noodpakket zal deze week gaan blijken wanneer de ECB vergadering bijeenkomt in Frankfurt om de aanvraag te bespreken.

Gevolgen

De ELA is niet erg populair bij banken en zal slechts in absolute noodgevallen worden aangevraagd. Wat de grote geld onttrekkingen bij de banken heeft veroorzaakt is nog lastig te zeggen. Hierover volgt later meer informatie.

Wat doet u?

Wij schreven al eerder dat er wereldwijd maatregels en wetten in de maak zijn die voor een gecontroleerd verloop moet zorgen wanneer er een bankrun dreigt of gaande is. Een manier om in zo’n situatie betreffende de bank overeind te houden is een zogenaamde Bailin. Zie onze eerdere blogs: Bereid u voor op de komende bail-ins en Depositogarantiestelsel en Bail-in. De mensen die op Cyprus op tijd kozen voor goud kopen en zilver kopen zorgden ervoor dat hun spaargeld niet werd geconfisqueerd dan wel dat hun spaartegoeden bevroren werden. Ons advies luidt: Doe uw eigen onderzoek en bereid u zo goed mogelijk voor!

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »