Home » Geen categorie

Goudprijs, wat drijft de goudprijs eigenlijk?

Geschreven door op 15 augustus 2014 – 09:03
Grafiek analyse goud

Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de goudprijs en de zilverprijs zien van februari tot en met augustus. De goudprijs beweegt tussen de $ 1280 en $ 1320.

Grafiek analyse goud

Wat drijft de goudprijs eigenlijk?

De onderstaande factoren kunnen van invloed zijn op de goudprijs.

Reële rente (rente na aftrek van inflatie en belasting)

De reële rente is momenteel negatief. Na aftrek van inflatie en vermogensbelasting is de rente die je op je spaargeld ontvangt negatief. Sparen kost dus geld momenteel.

De Dollarkoers

Hoe lager de koers van de Amerikaanse Dollar ten opzichte van andere valuta hoe meer de goudprijs vaak stijgt. Wat je momenteel echter ziet is dat vrijwel alle centrale banken wereldwijd de geldpersen op volle toeren laten draaien waardoor de wisselkoersen ten opzichte van elkaar niet veel veranderen. Mocht alleen Amerika de geldpersen volop laten draaien dan zou je de  koers van de Dollar wegzakken. Nu houden de centrale banken elkaar in qua valutakoers in balans. Zo lijkt er weinig aan de hand te zijn.

Zilvergoudwinkel

Geldcreatie, geldgroei (bijdrukken van geld)

Hoe meer geld er bijgedrukt wordt om de economie te stimuleren hoe harder de goudprijs doorgaans stijgt. De goudprijs volgt op deze manier de inflatie/geldgroei. Dit verloopt niet 1 op 1 op korte termijn maar op de lange termijn zie je de goudprijs altijd corrigeren voor de geldcreatie. Groeit de geldhoeveelheid met 30 % dan stijgt de goudprijs vroeg of laat ook met 30 %. Sinds 2008 is de geldhoeveelheid van veel landen minimaal verdubbeld. De verwachting is dan ook dat de goudprijs fors moet gaan stijgen. Edelmetaalexperts zoals Mike Maloney, Perter Schiff, Marc Faber en Jim Rogers die bekend staan om hun zeer accurate voorspellingen verwachten een goudprijs variërend van $ 2500 tot $ 10.000 voor 2020.

De wens om extra te sparen

In economisch onzekere tijden gaan mensen doorgaans meer sparen om in de toekomst hun financiële positie veilig te kunnen stellen. Niet voor niets staat er in Nederland momenteel voor een record bedrag op spaarrekeningen. Een bedrag van maar liefst 335 miljard Euro. In beleggingsfondsen wordt momenteel zo’n 700 miljard Euro beheerd. Gezien de negatieve reële rente op spaargeld zijn alle spaarders in Nederland een dief van hun eigen portemonnee. Sparen kost letterlijk geld op dit moment. Veel mensen hebben blijkbaar nog veel vertrouwen in de financiële sector of weten niet goed wat te doen met hun vermogen. Dit ondanks het feit dat er wereldwijd maatregels worden genomen en wetten worden gemaakt om spaargeld te confisceren dan wel extra te belasten. In Spanje werd onlangs een extra belasting op spaargeld ingevoerd. In Cyprus zijn vele miljoenen direct geconfisqueerd door de banken. Vele miljoenen aan spaargeld gingen verloren. Minister Dijsselbloem noemde deze aanpak nota bene een template voor de rest van Europa. 

Vertrouwen in de overheid en de financiële sector

Hoe minder vertrouwen mensen hebben in de overheid en de financiële sector hoe meer mensen goud kopen en zilver kopen. Iedereen met een gezond boeren verstand en enige kennis van de geschiedenis kan bedenken dat het dit keer niet veel anders zal verlopen met onze monetaire banken crisis. We hebben niet zo zeer te maken met een economische crisis. Dit is namelijk slechts het gevolg van een monetaire crisis. Ons huidige geldsysteem loopt op zijn eind. De geschiedenis laat zien dat geen enkel ongedekt geldsysteem het heeft overleefd. Geen enkel! Zonder uitzondering. Toch lijken weinig mensen zich dit te beseffen terwijl de impact gigantisch kan zijn voor uw koopkracht en vermogen. Ook het IMF spreekt al van een ”wealth tax” wat vrij aardig en eerlijk klinkt maar in feite niets anders is dan ordinaire diefstal van spaargeld. Betalen we niet genoeg belasting in dit land?

Monsterbox Maple Leafs

Monsterbox Maple Leaf Zilver, 500 zilveren munten nu extra voordelig!