Home » Beleggen in goud

Goudprijs schiet omhoog door geopolitieke spanningen

Geschreven door op 28 september 2017 – 09:23
Goudbaren 100 gram

De goudprijs schoot maandag omhoog door toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en door de weinig overtuigende overwinning van bondskanselier tijdens de Duitse verkiezingen van afgelopen zondag.

De prijs van een troy ounce goud schoot omhoog van €1.080 naar iets meer dan €1.100, een stijging van 1,85%. De zilverprijs steeg ondertussen met 1,75% en bereikte een niveau van €465 per kilo.

Wisselkoers

Een deel van de stijging van de goudprijs kan worden toegeschreven aan een daling van de euro. Afgelopen week sprak de Federal Reserve haar voornemen uit om met ingang van oktober haar balans te verkleinen door staatsobligaties en hypotheekleningen terug op de markt te brengen. Ook liet de Amerikaanse centrale bank weten dit jaar nog één renteverhoging door te willen voeren.

Deze berichten gaven de markt wat meer vertrouwen in de dollar, waardoor de euro een pas op de plaats maakte na de indrukwekkende rally van de afgelopen maanden. Op het moment van schrijven staat de wisselkoers tussen de twee belangrijkste valuta op ongeveer $1,18.

Goudprijs schiet omhoog (Bron: Goldprice.org)

Noord-Korea

De felle woordenwisselingen tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un zijn nog steeds een bron van onzekerheid voor de financiële markten.

Rusland en China dringen nog steeds aan op een diplomatieke oplossing, gebaseerd op wederzijdse de-escalatie. Dat betekent dat Kim Jong-Un moet stoppen met raketlanceringen en dat tegelijkertijd Zuid-Korea en de VS hun gezamenlijke oefeningen in het gebied moeten staken. Zo lang geen van beide partijen een stap in die richting zet blijft de situatie rondom het Koreaanse schiereiland gevaarlijk.

Duitse verkiezingen

De goudprijs steeg ook als gevolg van de verkiezingsuitslag in Duitsland. De politieke partij van Angela Merkel verloor een groot aantal zetels aan partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum, waardoor ze minder sterk staat in de onderhandelingen. Dat geeft opnieuw politieke onzekerheid en dat is gunstig voor een veilige haven als edelmetalen.

Referendum Koerden

Naast de ontwikkelingen in Noord-Korea maken beleggers zich ook meer zorgen over de mogelijke gevolgen van het referendum in het Koerdische deel van Irak. De mogelijkheid van een nieuwe Koerdische staat kan de spanningen in de regio opnieuw aanwakkeren.

De dreiging van een nieuw conflict in de regio kan voor beleggers ook een reden zijn om goud te kopen. Het edelmetaal staat immers bekend een veilige haven vrij van politiek risico.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,