Home » Beleggen in goud

Goudprijs naar laagste niveau sinds februari 2016

Geschreven door op 8 december 2017 – 12:57
goudbaren

De goudprijs in euro’s zakte vandaag naar het laagste niveau sinds februari vorig jaar. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud ongeveer €1.058, dat is omgerekend iets meer dan €34.016 per kilogram. Ook de zilverprijs ging donderdag verder onderuit, het edelmetaal werd 1,3% goedkoper en noteert op het moment van schrijven ongeveer €428 per kilogram. Dat is de laagste prijs voor zilver sinds april 2016.

Wisselkoers drukt goudprijs omlaag

Goud en zilver staat momenteel om verschillende redenen onder druk. De belangrijkste reden is de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar, waardoor je minder euro’s betaalt voor dezelfde hoeveelheid goud. Was de euro begin dit jaar nog $1,05 waard, nu staat de wisselkoers op $1,19. Dat verklaart ook waarom de prijs van het edelmetaal in dollars dit jaar bijna 10% hoger staat, terwijl die in euro dit jaar per saldo juist 2,4% gedaald is.

De prijsdaling als gevolg van de sterkere euro is gunstig voor beleggers die nu goud kopen, maar niet voor beleggers die nu goud verkopen. Ook zilver is dit jaar veel goedkoper geworden, want de prijs in euro’s staat nu 11,5% lager dan begin dit jaar.

Prijzen goud en zilver onder druk (Grafiek via Zero Hedge)

Beleggers kiezen voor alternatieven?

Een andere reden waarom edelmetalen de laatste tijd zo onder druk staan is het positieve sentiment over de economie, waardoor beleggers vaker de voorkeur geven aan andere beleggingen als aandelen en vastgoed.

Ook de populariteit van virtuele munten als Bitcoin kan een negatief effect hebben op de vraag naar edelmetalen. Bitcoin wordt door sommigen ook wel gezien als een digitale variant van goud, omdat beide relatief anoniem en buiten het financiële systeem om verhandeld en bewaard kunnen worden. Een trend die tevens zichtbaar is dat zodra de Bitcoinprijs piekt mensen steeds vaker goud kopen met Bitcoin.

Dat beleggen in edelmetalen momenteel minder populair is blijkt ook wel uit de verkoopcijfers van de populairste gouden munten en zilveren munten, want die waren vergeleken met voorgaande jaren uitzonderlijk laag. Ook dat is een goede indicator dat de belangstelling voor goud kopen bij particuliere beleggers dit jaar is afgenomen.

Centrale banken draaien geldkraan dicht?

Een derde verklaring voor de prijsdaling van beide edelmetalen is dat centrale banken steeds meer signalen geven dat ze hun monetaire beleid willen verkrappen. De Federal Reserve is al begonnen met het afbouwen van haar balans, door staatsobligaties en hypotheekleningen terug op de markt te brengen. Ondertussen halveert de ECB het bedrag waarvoor ze maandelijks obligaties opkoopt, terwijl ook de Bank of Japan de geldkraan lijkt dicht te draaien.

Een verkrapping van het monetaire beleid betekent dat de rente zal stijgen en dat is traditioneel ongunstig voor goud. Maar als de stijgende rente het economische herstel om zeep helpt, dan zou dat ook wel eens gunstig kunnen uitpakken voor de edelmetalen.

Centrale banken draaien geldkraan langzaam dicht (Bron: Deutsche Bank, via @jsblokland)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,