Home » Actueel, Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Monetaire geschiedenis, Monetaire systeem

Marktupdate Mei 2014

Geschreven door op 6 mei 2014 – 13:12 2 Reacties

In deze marktupdate gaan wij in op de laatste ontwikkelingen in de goud- en zilvermarkt, de situatie in de Oekraïne, bail-ins, de term creditism en wordt er tenslotte gezocht naar zeer interessante beleggingskansen die zich vaak voor doen tijdens een economische crisis. Er wordt vaak gesproken over hoeveel geld mensen verliezen terwijl op het zelfde moment goed gepositioneerde mensen juist enorme hoeveelheden geld verdienen tijdens een crisis. Zorg dat u aan de goede kant staat.  

De maand april 2014 zal hoogstwaarschijnlijk niet worden herinnerd door het grote publiek als de maand waarin er veel gebeurde. In de media werden er dagelijks meldingen gedaan over de situatie in de Oekraïne. Maar daar bleef het verder bij. Achter de schermen is er echter een hoop gebeurd. Zo wordt het steeds duidelijker dat Rusland, mocht er geen verandering komen in de Oekraïne, bereid is over te gaan tot ingrijpen om de pro-Russische groeperingen binnen het land te beschermen. Voor vooral de goudprijs geldt dat deze dagelijks erg volatiele bewegingen lijkt te maken maar weigert verder naar beneden te gaan. Daarbij blijft het interessant om te zien wat het Oosten (China en Rusland) en het Westen (de VS en Europa) financieel gezien tegen elkaar hebben in te brengen mocht het tot een conflict komen in Oekraïne. Steeds duidelijker wordt het in ieder geval dat er steeds meer macht naar het oosten verschuift en niet alleen naar China. In Dubai wordt ook volop gebouwd aan één van de grootste goudsmelterijen van de wereld.

 Marktupdate

Wat hebben goud en zilver in de maand april gedaan?

De maand april 2014 zal voor wat betreft goud en zilver vooral worden herinnerd als een maand van consolidatie. Na het jaar sterk te zijn begonnen zijn goud en zilver nu al een tijdje bezig zich rond het niveau van respectievelijk 1200 en 20 dollar per ounce te consolideren. De verwachtingen voor goud en zilver blijven positief gestemd.

De goudprijs in USD:

hui index grafiek maandupdate aprilBron: Stockcharts.com

De zilverprijs in USD:

zilver grafiek maandupdate aprilBron: Stockcharts.com

Sinds de correctie die vorig jaar maart werd ingezet is er nog weinig veranderd voor wat betreft de onderliggende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de goudprijs in de toekomst weer zal gaan stijgen. Voor zilver geldt hetzelfde, de markt heeft het de laatste jaren zwaar te verduren gehad, maar er lijkt hoop wat betreft de toekomst.

De onderliggende factoren voor een toekomstige hogere goud- en zilverprijs zijn:

– Massale geldcreatie door centrale banken (wereldwijde groei van de schuldenberg);

– Overheidstekorten;

– Het inefficiënte bankensysteem;

– Een 1,2 triljoen dollar tellende derivatenmarkt;

– Onderdrukking en manipulatie van de goud- en zilverprijs;

– Enorme vraag naar fysiek goud vanuit met name het Oosten (China, Rusland, India)

– Toenemende onzekerheid omtrent het bankensysteem

Volgens het onderzoek van Alaisder Macleod, onderzoeker en zakenpartner van James Turk voor Goldmoney.com, dat is gebaseerd op onder andere onderzoeken van de Nederlandse goudexpert Koos Janssen van de website ingoldwetrust.ch is de macht van China op het gebied van goud wereldwijd veel groter aan het worden dan men denkt. Daarbij is volgens Koos Jansen de fysieke vraag van China naar goud ook een stuk hoger dan in de officiële media worden gemeld.

Niet alleen goud en zilver lijken sterk te consolideren in de afwachting van een spurt naar boven, maar ook de gerelateerde goud-en mijnaandelen lijken te consolideren.

Goud grafiek maandupdate aprilBron: Stockcharts.com

Bail-ins

Waar we in 2007/2008 nog zagen dat banken en andere financiële instellingen van buitenaf overeind werden gehouden door overheidsingrijpen (de zogenaamde bail-outs)  zijn er steeds meer indicatoren die erop wijzen dat bij een eventuele volgende crash de hulp niet meer van buitenaf zal komen.

Binnen de Europese (banken) Unie gaan er steeds meer geluiden op die erop wijzen dat de zogenaamde bail-ins in de toekomst onafwendbaar zijn. Bij bail-ins wordt een bank niet van buitenaf overeind gehouden door bijvoorbeeld een kapitaal/krediet injectie van een centrale bank maar van binnen uit door zowel schulden en bezittingen af te schrijven. Het depositogarantiestelsel dat garandeert dat je tot 100.000 euro bij de bank terugkrijgt wanneer de bank eventueel mocht instorten geldt ook bij bail-ins. Dit betekent dus dat banken straks de bevoegdheid krijgen om deposito’s boven de 100.000 euro te gebruiken om krediet mee af te schrijven. (bron: http: Goldcore).

Wat kunnen we hieruit concluderen?

Wanneer je als klant een account opent bij een bank en je stort geld op  dit account leen je je geld uit aan de bank. Volgens de wet ben jij dan, mocht de bank omvallen, een gewone schuldeiser zonder voorrang, dit betekent dat je als laatste in de rij komt voor wat betreft het terugkrijgen van je geld.  De storting van je geld op de bankrekening kan je dus eigenlijk zien als een investering in de bank, je laat immer kapitaal dat jij hebt verdiend de bank invloeien, als tegenprestatie ontvang je een minimale rente. De vraag is nu, is het inderdaad zo verstandig om geld te lenen aan een bijna ‘’failliete instelling’’ als een bank of is het misschien beter om je kapitaal te verspreiden over meerdere activa als aandelen, obligaties, goud en zilver? Dit is een keus die iedereen voor zichzelf moet maken. Vaststaat is dat banken steeds meer risico’s lijken mee te dragen, kijk maar naar Cyprus, dit kan een voorbode zijn voor wat komen gaat in de rest van Europa. 

Rusland en Oekraïne

Inmiddels lijkt de situatie in het Oosten steeds dreigender te worden. De ‘’nieuwe’’ Oekraïense regering lijkt steeds meer naar de wapens te grijpen om de pro-Russische groeperingen in de tang te kunnen houden. Aan de andere kant ziet Rusland dat weer als een aanval op zijn bevolking. De westerse media spelen ook een erg belangrijke rol in het conflict waarin vooral Rusland wordt beschreven als de grote boosdoener en Amerika de lachende derde lijkt die straks weer zijn ‘’macht’’ moet gaan inzetten om Europa en Oekraïne te hulp te komen bij een mogelijk conflict. Gelijkenissen zijn hier te zien met de Irak-Oorlog, de oorlog in Libië, de Sancties die Iran werden opgelegd en de toestand in Syrië. Al deze landen vormden een potentiële dan wel een directe bedreiging voor de positie van de (petro)dollar in de wereld. Al deze landen werkten namelijk aan oplossingen om minder afhankelijk te zijn van de Dollar. Hierbij kun je denken aan de mogelijkheid om olie af te kunnen rekenen in andere valuta dan de Dollar zoals de Euro (Irak) en zelfs goud (Iran).  

Rusland spreekt openlijk over het afscheid van de Dollar als betaalmiddel voor olie en gas.  Tevens bouwt Rusland aan zijn eigen betaalsysteem om minder afhankelijk te zijn van het westen en sluit export overeenkomsten voor gas met China. Daarnaast spraken diverse Russische media over een overeenkomst tussen Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland voor het versnelt verder vormen van een economische unie (Eurasian Economic Community customs union) en een nieuwe valuta (de AltynKazachstaanse woord voor goud). Deze ontwikkelingen kunnen bedreigingen vormen voor de positie van de Dollar en daarmee samenhangende macht van Amerika.

De Royal United Services Institute heeft de troepenbewegingen in de regio geprobeerd in kaart te brengen.

Creditisme

Een term die veel wordt gebruikt door de bekende macro econoom Richard Duncan is creditisme. Volgens hem is er sinds de tweede wereldoorlog in de westerse wereld geen sprake meer geweest van kapitalisme maar van een door krediet gestuwde ”boom and bust” economie, namelijk  creditisme.

Richard Duncan is een macro econoom met een uitgebreide visie op het wereldwijde monetaire beleid van landen en de globale handel. Hij heeft onder andere gewerkt voor de Wereld Bank in Washington en bekleedde hoge functies bij de ABN AMRO als global head of investment strategy, daarbij is hij de auteur van bekende boeken zoals de Dollar Crisis, The Corruption of Capitalism en zijn de laatste boek The New Depression.

Volgens hem kan een maatschappij, die zich ontwikkelt door de groei van de schuldenberg op een punt komen waarop de schuld niet verder meer kan expanderen waarna de problemen ontstaan. Dit fenomeen maakt de Westerse wereld  (en eigenlijk de hele wereld) sinds 2007 mee. De schuldenberg kon niet meer uit zichzelf door groeien en het systeem, creditisme, kwam aan de rand van de afgrond te staan. Sindsdien doen centrale banken en overheden er over de hele wereld alles aan om de schuldenberg te laten groeien in de hoop nieuwe ‘’booms’’ te kunnen creëren en de wereldeconomie uit de malaise te halen.

Wat heeft dit met de goudprijs te maken?

Wanneer overheden geld bij laten drukken door een centrale bank om dit vervolgens te lenen van deze centrale bank om de overheidstekorten mee te dichten komt er meer geld in het systeem. Wanneer de hoeveelheid gecreëerd geld groter is dan het overheidstekort is er overtollig geld in het systeem dat ervoor kan zorgen dat markten als de aandelenmarkt en de huizenmarkt gaan stijgen.

Van de goudprijs is bekend dat deze meegroeit met de totale hoeveelheid geld en schuld dat zich in het systeem bevind. Sinds 2007 hebben wereldwijd centrale banken er alles aan gedaan om wereldwijde aandelen- en huizenmarkten terug te krijgen in een bubbel. Dit is ze aardig gelukt volgens de volgende grafiek.

Bron: Kingworldnews.com

Zoals heel duidelijk is te zien is dat de aandelenmarkten zijn mee gestegen met de balans van de centrale bank, oftewel de toegenomen hoeveelheid geld in het systeem is voor een groot deel richting de financiële- en aandelenmarkten gestroomd.  

Voor overheden wereldwijd is het er alles aan gelegen om deze markten te laten stijgen, daarom is de kans groot dat de federal reserve en de Europese centralebank in 2015 en misschien al eind 2014 de liquiditeitskraan harder gaan laten draaien. Veel mensen zien de ontwikkeling van de aandelenmarkt als een graad meter voor de economie. Stijgen aandelen dan lijkt het goed te gaan met de economie. Als je echter gaat kijken hoe de winsten van verschillende bedrijven zich ontwikkelen dan kun je afvragen of deze stijging op de beurs het juist beeld weerspiegelen van de stand van de economie. Wij krabben ons nog een kritisch achter onze oren en volgen de ontwikkelingen op de voet.

Spannende tijden

We leven in spannende tijden, het goede nieuws is dat tijdens een economische crisis er zich tevens enorme kansen voordoen. Er wordt vaak gesproken over de grote hoeveelheden geld die mensen tijdens een economische crisis verliezen als gevolg van bijvoorbeeld (hyper)inflatie of een bank die failliet gaat. Men vergeet hier echter bij te zeggen dat een andere groep mensen juist gigantisch profiteerde. Kijk bijvoorbeeld naar de mensen die tijdens de Weimar crisis op tijd hun vermogen om hadden gezet in bijvoorbeeld gouden munten en/of zilveren munten. Voor deze mensen heeft de hyperinflatie voor grote rijkdom gezorgd. Toen de enorme inflatie eenmaal de kop op stak vluchtten mensen in tastbare goederen zoals gouden munten, zilveren munten, kunst, kleding, zeldzame munten, postzegels etc. Met enkele gouden munten van 1 ounce kocht je destijds in korte tijd vele malen meer vastgoed dan voor de (hyper) inflatie omdat vastgoed prijzen daalden en de goudprijs en zilverprijs sterk stegen. Veel mensen hadden vastgoed gekocht met een hypotheek, kwamen door de crisis bijvoorbeeld zonder werkt te zitten of konden om een andere reden hun hypotheek niet meer betalen en waren gedwongen hun huis te verkopen. De zorgde voor enorm lage vastgoedprijzen.  (bron: http: usagold, doctorhousingbubble).

Disclaimer: De auteur(s) en de eigenaren van de website zijn niet verantwoordelijk voor schade die toegebracht wordt door eventuele onvolledige of foutieve informatie op deze website en zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Zilvergoudwinkel is niet verantwoordelijk voor de beslissingen die gemaakt worden op basis van informatie die op deze website wordt gepubliceerd. 

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

2 Reacties »

 • Frank Goossens schreef:

  Er wordt door Harry S. Dent in zijn nieuwsbrieven gesproken over een komende deflatie. En dat wordt ook sterk onderbouwd. Worden edelmetalen dan niet eerder minder waard?.

  • Wouter Meens schreef:

   Hey Frank,

   Een terechte vraag. Het is voor ons niet zo relevant wat de waarde van goud is in termen van euro’s of dollars maar meer in termen van koopkracht. Goud is zowel in tijden als hoge inflatie als in tijden van hoge deflatie in ideaal middel om je koopkracht te behouden en misschien zelfs te versterken.

   Dit is de reden waarom:

   Om te beginnen moet je je afvragen wat deflatie is en wat inflatie is. Deflatie is heel simpel gezegd het verschijnsel waarbij de totale geldhoeveelheid afneemt. Inflatie is het tegenovergestelde en het verschijnsel waarbij de totale geldhoeveelheid juist toeneemt.

   Ons hele systeem is op een groot principe gebaseerd en dat is schuldgroei. Om de totale schuld te laten groeien moet de totale geldhoeveelheid groeien.

   In 2007 en 2008 kwam er een einde aan de schuldengroei in de private sector en ontstonden er problemen bij de banken. Hierdoor konden de schulden niet meer groeien en daalde de geldhoeveelheid. Oftewel, deflatie.

   Het probleem met deflatie is is dat het de schulden duurder maakt. Dit is de grootste nachtmerrie van centraal bankiers en overheden. Als reactie op de crisis van 2007 en 2008 zijn centrale banken wereldwijd op grote schaal geld gaan bijdrukken om het vervolgens uit te lenen aan overheden. Hierdoor is de totale geldhoeveelheid weer enorm toegenomen. Dat is monetaire inflatie.

   Als gevolg hiervan zijn de aandelenmarkten en huizenprijzen weer gaan stijgen.

   Natuurlijk is er de mogelijkheid dat we een sterke deflatie krijgen zoals in de grote depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw. Het verschil met de grote depressie is is dat centrale banken nu wereldwijd over de mogelijkheid beschikken om op grote schaal de economie te stimuleren door het bijdrukken van geld.

   Je zal je wel afvragen wat dit dan met goud heeft te maken?

   Het mooie aan goud is is dat het zeer goed presteert tijdens zowel deflatie als inflatie.

   Tijdens de hevigste deflatie van de laatste honderd jaar, namelijk de grote depressie, deed goud het alsnog erg goed. Waar gemiddeld het prijspeil daalde steeg, werd goud gereset naar 35 Dollar per ounce. Een plus van bijna 70% van de waarde die het ervoor had.

   De reden dat goud omhoog werd gereset naar 35 Dollar per ounce was omdat er nationaal (zowel in Europa als in Amerika) een run ontstond op de banken. Mensen waren huiverig en vertrouwden het systeem niet meer. Goud is op zo’n moment een ideaal middel om je ”papieren” vermogen buiten het systeem te kunnen plaatsen.

   Groetjes Wouter Meens