Home » Column, Geen categorie

Marktupdate Mei 2014

Geschreven door op 11 juni 2014 – 12:35

In deze marktupdate gaan we in op de ontwikkelingen in de goud- en zilvermarkt en gaan we dieper in op de grondstoffen- en aandelenmarkten. In de afgelopen maand is maar weer eens gebleken dat de correctie in goud en zilver nog niet voorbij is. Daarnaast gaan we in op de nieuwe verregaande maatregelen van de ECB om de schuldenproblemen in de Eurozone aan te pakken. Verder gaan we in op goud en zilver onderdeel van een grote trend in grondstoffen.

Goud en zilver de afgelopen maand

Goud en zilver bewogen in de maand mei in Euro’s per saldo zijwaarts. De goudprijs daalde circa 1 % in Euro’s en de zilverprijs bleef vrijwel onveranderd. In Dollars daalde de goudprijs 2,5 % en de zilverprijs daalde 1 %.  Dit is ook te merken aan het sentiment op het internet. Waar de ene website schreeuwt dat goud binnen een jaar op $3000 dollar staat en de inflatie keihard gaat oplopen zijn het andere websites die juist het tegenovergestelde roepen en in verband met dreigende deflatie goud naar niveaus onder de $1000 dollar zal gaan. Wat de toekomst precies gaat brengen weet niemand. Zelfs centrale banken zoals de ECB doen wanhopige pogingen om de economie uit het slop te trekken en te bevrijden van dreigende deflatie of te lage inflatie. Onze visie blijft ongewijzigd. Goud kopen en zilver kopen zien wij als strategische lange termijn belegging.

Goud maand meiBron: www.stockcharts.com

Zowel goud en zilver (zie grafiek) zijn de laatste drie maanden tegen een grote weerstand aangelopen. Het blijft lastig te zeggen hoe lang de correctie nog kan duren en wat de gevolgen hiervan zijn voor de langere termijn bullmarkt.

Zilver maand meiBron: www.stockcharts.com

Dreigende deflatie en tegelijk inflatie

Wanneer er een bubbeleconomie is gecreëerd zoals de Europese vastgoedbubbel van de afgelopen jaren zal deze zelfde markt weer opzoek gaan naar een balans en oude niveaus. Dit is wat er na 2008 gebeurde. Door de vrije markt die opzoek ging naar een natuurlijk herstel is er grote dreiging van deflatie ontstaan. In plaats ervoor te kiezen de vrije markt zichzelf te laten herstellen hebben overheden en centrale banken op grote schaal met allerlei reguleringen en stimuleringen ingegrepen  om de economie weer op gang te krijgen en kunstmatig inflatie te creëren door middel van het creëren van vele miljarden door centrale banken. Nu blijkt dat dit geld slechts zeer beperkt de economie in stroomt en de economie dus weinig herstel laat zien kwam de ECB op 5 juni met het voorstel om de rente die banken een negatieve rente te laten ontvangen als zij geld bij de ECB parkeren.

Waarom de angst voor deflatie?

Door kunstmatig monetaire inflatie te creëren en de rente laag te houden (lees extra schulden creëren) worden de oude schulden goedkoper. Dit betekent dat de druk van de huidige schuldenlast wordt verlaagd. Op deze manier blijven de staatsschulden betaalbaar en zijn de problemen weer een tijdje vooruit geschoven. Wanneer er monetaire deflatie optreedt en de rente stijgt, worden schulden duurder, en komt er een grote druk op de staatsschuld. Dit is de grootste nachtmerrie van centrale banken en overheden. De schuldenberg wordt immers onbetaalbaar.

Huizenprijzen ten opzichte van huurprijzen: Zoek de bubbel

Huizenindex Europawww.economist.com

Huizenprijzen ten opzichte van het lange termijn gemiddelde: Zoek de bubbel….

Huizenbubbel Europawww.economist.com 

Verlaging rente ECB

Om de Europese economie nogmaals van deflatie te behoeden heeft de ECB een pakket verregaande maatregelen opgesteld met als meest opvallende maatregel de verlaging van de rente in de Eurozone naar een negatief niveau. Voor ons is dit al lang geen heel groot nieuws meer. Sinds de start van de financiële crisis in 2007 zijn we eraan gewend geraakt dat de ECB er alles aan zal blijven doen om deflatie te bestrijden. De negatieve rente op zichzelf kan op de lange en korte termijn een positief effect hebben op de goudprijs. Echter de negatieve rente is slechts een middel om de torenhoge schulden in de Eurozone onder controle te houden. Die toren hoge schulden op hun beurt zijn weer veroorzaakt door beleid van centrale banken. Oftewel, de veroorzaker van het probleem gaat met precies hetzelfde beleid proberen de problemen op te lossen. En dat is dus waar wij niet in geloven.

Wat betekent dit voor goud?

Voor goud betekent dit hetzelfde als 7 jaar geleden en aan het begin van de bullmarkt in 2002 het geval was. Zolang de schulden blijven groeien, de geldhoeveelheid blijft toenemen, de prijzen van grondstoffen blijven stijgen en de rentes zich op historisch lage niveaus blijven bevinden kan op de lange termijn de prijs van goud maar een kant op en dat is omhoog. Bij goud zie je dan van tijd tot tijd de goudprijs zich aanpast naar de geldhoeveelheid. Groeit de geldhoeveelheid dan gaat de goudprijs vroeg of laat om hoog.

De correctie die zich in 2012 heeft ingezet duurt nu al 2 jaar. Goud heeft van 2001 tot 2012 ieder jaar afgesloten met een stijging. Hoeveel markten zijn er in de geschiedenis geweest die 14 jaar achter elkaar zijn gestegen zonder een pauze (correctie) te laten zien? De beweging die goud maakt is niet meer dan normaal. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de prijs van goud en zilver op de korte termijn nog een keer flink kunnen dalen alvorens hun weg omhoog terug te vinden. Steeds meer mensen die veel autoriteit in de edelmetaal markt hebben opgebouwd zien wel een ander probleem ontstaan. Omdat landen als China, Rusland en India in record tempo fysiek goud opkopen ontstaat er steeds meer krapte op de markt en raken de grootste  goudkluizen in Engeland en de kluizen van de COMEX (Comomodity Exchange in VS).

Wanneer de correctie dan ten einde komt kan het wel eens snel gaan met de goudprijs die dan snel kan door stijgen naar $2000 tot $3000 USD alvorens door te gaan naar de laatste fase in de bullmarkt (manie fase). In de fase wil vrijwel iedereen fysiek goud kopen, net als tijdens de internet bubbel. Mensen worden wakker door de sterk stijgende goud en zilver prijs en duiken op de markt.

Goud en zilver onderdeel van een grote trend in grondstoffen

Van 1980 tot en met 2001 was er wereldwijd een bullmarkt  in aandelen. Deze bullmarkt is uiteindelijk begin deze eeuw geëindigd  na het uiteenvallen van de NASDAQ bubbel/internet bubbel. Na de val van de NASDAQ begonnen de grondstoffen na 20 jaar in een bearmarkt te hebben gezeten aan hun weg omhoog.

Wanneer we aandelen bekijken in relatie tot grondstoffen in de afgelopen jaren kunnen we zien dat beide activa in tegengestelde richting bewegen. Aandelen stijgen gemiddeld 15 jaar alvorens ze een pauze nemen. Het is dan meestal de beurt aan grondstoffen die dan gemiddeld 17 jaar stijgen om vervolgens weer het stokje over te geven aan de aandelen.

1906-1923: Grondstoffen – 17 jaar

1923-1933: Aandelen – 10 jaar

1933-1953: Grondstoffen – 20 jaar

1953-1968: Aandelen – 15 jaar

1968-1982: Grondstoffen – 14 jaar

1982-2001: Aandelen – 19 jaar

2001-…….?: Grondstoffen – 24 jaar? 

Zie onderstaande grafiek voor meer duidelijkheid:

Stocks-Versus-CommoditiesBron: www.marketoracle.co.uk

We zien dus dat een aandelenbullmarkt gemiddeld 14 jaar duurt en een bullmarkt in grondstoffen 17 jaar. Echter, de laatste bullmarkt in aandelen duurde maar liefst 19 jaar. Dit was 5 jaar of 35 procent langer dan een gemiddelde bullmarkt. Grondstoffen zijn in 2001 aan hun bullmarkt begonnen. We zijn nu 13 jaar verder en de grondstoffen lijken zich sterk te consolideren en een pauze te nemen om erna door te stomen naar hogere niveaus. Als we uit gaanvan 17 jaar zal deze bullmarkt voor grondstoffen eindigen in 2018.

Waarom duurt een grondstoffen bullmarkt langer dan een aandelen bullmarkt?

Goud en zilver zijn onderdeel van deze bullmarkt en zijn een mooi voorbeeld om aan te geven waarom een bullmarkt in grondstoffen vaak langer duurt. Om te beginnen zaten goud en zilver van 1980 tot 2001 in een bearmarkt. De prijzen van beide metalen daalde gedurende 20 jaar. Wanneer de prijzen van grondstoffen zoals goud en zilver dalen is het minder interessant voor bedrijven om hierin te participeren. Er worden dus minder investeringen gedaan waardoor er minder nieuwe mijnen worden gecreëerd, er wordt minder gezocht naar goud- en zilver in de grond  en ga zo maar door. Dit heeft uiteindelijk als gevolg dat er minder van de betreffende grondstof uit de grond wordt gehaald. Wanneer er hierdoor onbedoeld een schaarste wordt gecreëerd beginnen prijzen weer te stijgen. Het wordt voor investeerders en ondernemers weer interessanter om nieuwe mijnen te openen. Er stroomt dus geld naar de markt. Het probleem is dan dat het  jaren duurt voordat een nieuw ontdekte zilverader in productie wordt genomen. De vondst ligt misschien midden in de jungle, er moeten dus wegen worden gemaakt, er moet worden gegraven om bij de ader te komen enzovoorts. Het kan vijf tot tien jaar duren alvorens een nieuwe mijn in gebruik wordt genomen.

Wanneer de mijn wordt geopend, samen met andere mijnen, stijgt de productie dat uit de mijnen komt ook. Door het stijgende aanbod kan op de lange termijn de goudprijs en zilverprijs weer dalen.

Door dit lange proces duurt een gemiddelde grondstoffen bullmarkt langer dan een bullmarkt in aandelen.

Is er al een einde gekomen aan de bullmarkt?

Wanneer we weer kijken naar de geschiedenis zien we dat een bullmarkt in grondstoffen minimaal 14 jaar duurt. Dit zou betekenen dat de huidige grondstoffenbullmarkt door zou lopen tot 2015. Dit is natuurlijk erg lastig om te voorspellen. Wel weten we dat de vorige bullmarkt in aandelen van 1982 tot 2001 negentien jaar duurde. Omdat een bullmarkt in grondstoffen vaan 5 jaar langer duurt zou deze bullmarkt in grondstoffen bijvoorbeeld ook 24 jaar kunnen duren. Het einde van deze bullmarkt zou dan in 2023.

Om te stellen dat de bullmarkt in grondstoffen ten einde is gekomen is erg twijfelachtig te noemen. Mensen die dat zeggen spreken in ieder geval de geschiedenis tegen. Gecorrigeerd voor inflatie staan heel veel grondstoffen nog steeds op zeer lage niveaus in vergelijking met het verleden. Wat ons betreft is de bullmarkt dus nog lang niet voorbij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Plaats gerust een reactie onder dit blog. U krijgt van ons dan zo snel mogelijk een reactie.

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »