Home » Column, Deskundigen, Grondstoffen

Marktupdate

Geschreven door op 14 juli 2014 – 14:31

In deze marktupdate gaan we in op de ontwikkelingen van de laatste maand in de goud- en zilvermarkt, de ontwikkelingen op monetair gebied en bekijken we de verschillende beleggingskansen in de grondstoffen en metalen.

Goud en zilver de afgelopen maand.

Goud en zilver hebben een goede maand achter de rug. Met sterke opwaartse bewegingen lieten beiden edelmetalen een mooie stijging zien. Ook de goud- en zilvermijnen hebben een sterke maand achter de rug. De goudprijs  steeg in Euro’s met 4,3 % en de zilverprijs met 8,3 %. Het is lastig timen wanneer de bodemvorming die we op dit moment zien ten einde gaat komen. Het lijkt er wel steeds meer op dat we met een markt te maken hebben die niet veel verder meer naar beneden wil. Of de correctie bijna voorbij is is dus lastig te voorspellen. Het blijft dus kijken naar kansen in de markten en de ontwikkelingen op zowel globaal als monetair niveau op de voet te blijven volgen.

Goud maand juniBron: Stockcharts.com

Op het moment zijn de aandelenmarkten voor de zogenaamde ”bleu chips” overgewaardeerd. De Dow Jones heeft recent nieuwe records laten zien. Wanneer we kijken naar de laatste 40 jaar en de tijdritme correcties in de aandelenmarkten bekijken zien we als hoofdlijn de crash van 1987. Veertien jaar later gevolgd door de crash van de dotcom bubbel in 2001.  Zeven jaar later door de crash van de huizenmarkt en de beurzen in 2007/2008. Het is op dit moment van schrijven juli 2014 en de markten laten weer records zien. Wanneer we kijken naar de geschiedenis zien in 1987 een crash op de aandelenmarkt , in 2000 spatte de internetbubbel uit één en in 2008 daalden de aandelenmarkten extreem toen de kredietcrisis uitbrak.  We lijken ons nu in precies eenzelfde situatie te bevinden.

Het is nu meer dan 6 jaar geleden dat de Amerikaanse banken een voor een overeind gehouden moesten worden. Sindsdien hebben we wereldwijd niets anders gezien dan centrale banken die geld bijdrukken en de rente laag hielden om de schulden hanteerbaar te houden, de zogenaamde ”to big to fail” instituten in leven houden en overheden die steeds meer reguleringen verzinnen om de economie weer uit het slop te krijgen.

Als gevolg van dit beleid zijn huizenprijzen weer gaan stijgen in de meeste landen of in ieder geval op niveau gehouden en de aandelenmarkten bevinden zich weer op ongekende hoogte. Voor wat betreft de werkelijke economie verliest de gewone man steeds meer koopkracht, zijn [http://news.goldseek.com/GoldSeek/1404828660.php]voedselprijzen stijgen , is de werkloosheid gestegen en de wereldwijde schulden zijn met maar liefst 40% gestegen.

Wij zijn dan ook benieuwd wat overheden en centrale banken bij een volgende crash gaan verzinnen als oplossing. Nog meer geld bijdrukken? Nog meer failliete banken en verzekeraars overeind houden? Of zullen zij dit keer zoals eerder besproken kiezen voor bail-ins en hiermee direct spaargeld van burgers confisceren? Voor wat betreft beleggingen zijn wij minder ongerust. Grondstoffen en dan met name goud, zilver, koper en platina zijn naar onze mening absolute koopjes in verhouding tot de prijzen die we in de toekomst mogelijk kunnen gaan zien. We hebben het dan nog niet eens gehad over de koopjes in de gerelateerde mijnbouwbedrijven.

Zilver maand juni  Bron: Stockcharts.com

GDXJ maand juniBron: Stockcharts.com

GDX maand juni Bron: Stockcharts.com

Kansen in de grondstoffensector.

Niet alleen in de goud- en zilvermarkt zijn er veel kansen te bekennen. We bevinden ons midden in de correctie van een grondstoffen bullmarkt. Dat betekent dat er zich op dit moment veel meer interessante beleggingsmogelijkheden voordoen dan alleen fysiek goud kopen en zilver kopen. Hieronder kijken we naar een aantal grondstoffen en laten we kort een aantal drijfveren zien die ervoor kunnen zorgen dat deze grondstoffen zich in de toekomst op hogere niveaus gaan bevinden.

Naast goud en zilver zijn onder andere beleggingen in de volgende sectoren zeer interessant:

  1. Platina
  2. Uranium
  3. Koper

Platina

Platina vervult een belangrijke rol in de industrie. De Spanjaarden waren eeuwen geleden de eerste die het witte metaal ontdekten. Door de eigenschappen en overeenkomsten die het qua uiterlijk heeft met zilver dachten de Spanjaarden dat het zilver was dat nog niet helemaal ”gerijpt” was. Hierdoor gooiden ze het vaak terug wanneer ze het hadden gevonden.

De platinamarkt is een aparte markt met andere fundamentals dan bijvoorbeeld goud en zilver. Waar goud en zilver veel meer reageren op bijvoorbeeld monetaire onrust en devaluerende valuta is het vooral platina dat veel meer reageert op economische groei.

De sterke eigenschappen van platina zijn dat het een hele sterke corrosie weerstand kent, een fantastische geleider is en een hoog smeltpunt heeft. Hierdoor is het onder andere een ideaal middel om te dienen als katalysator in auto’s. De prijs van platina wordt dan ook onder andere sterk beïnvloed door de wereldwijde autoproductie.

Het grootste struikelpunt in de platinamarkt is de aanbodkant. Door de hoge kosten om het edelmetaal uit de grond te halen is het heel moeilijk de wereldwijde productie te laten stijgen. Daarbij komt nog eens kijken dat een van de grootste platina producenten in de wereld, Zuid Afrika, zijn productie met maar liefst 40% heeft zien dalen als gevolg van ontevredenheid en stakingen onder het personeel.

Platina prijs tot juni

Uranium

Wanneer mensen denken aan uranium is vaak het eerste dat in ze opkomt de rampen in bijvoorbeeld de centrales van Chernobyl en de ontploffing van de kerncentrale in Japan. Toch is uranium een veel vriendelijkere grondstof voor het milieu dan men denkt. Daarbij komt dat landen als China en Rusland op grote schaal centrales laten bouwen die de vraag naar Uranium aanwakkert.

Wat voor andere grondstoffen geldt geldt ook voor uranium. Stijgende vraag vanuit opkomende economieën en een tekort aan nieuwe voorraadontdekking kunnen ervoor gaan zorgen dat de uranium prijs door sterk kan gaan stijgen in de toekomst. Grote landen als Japen en Frankrijk zijn samen gemiddeld voor bijvoorbeeld 50 procent afhankelijk van nucleaire brandstof. Landen die al decennia lang gebruik maken van hun centrales zijn van plan deze te vernieuwen en meerdere bij te bouwen. Daar komt nog eens de vraag van landen als China bij en de vraag naar uranium blijft groeien.

Wanneer een centrale is gebouwd is het voor de volle 100% afhankelijk van uranium. Hier zijn dan ook geen alternatieven voor. Gezien de huidige groei van het aantal centrales wereldwijd zal de vraag naar uranium de komende jaren met gemiddeld 5% blijven groeien. De bestaande bovengrondse voorraad van uranium neemt hierdoor jaarlijks af en de verwachting is is dat na het jaar 2015/2016 de groei in de uranium productie zal afnemen.

Verreweg het grootste gedeelte van de uranium productie (60%) komt uit landen als Canada, Australië en Kazachstan. Daarbij komt nog dat de grotere producenten in de uranium sector steeds meer moeite hebben om hun productie te handhaven al dan niet te laten stijgen.

Uranium prijs van de laatste drie jaar.

Uranium prijs van de laatste drie jaar. Bron: Stockcharts.com

Koper

In Amerika heeft de overheid geprobeerd de meeste koperen munten uit het geldsysteem te halen. Door de prijsstijging van koper werd het 1 cent muntje in koper meer waard dan dat het centje in het economische verkeer diende te vertegenwoordigen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een metaal/grondstof zichzelf uiteindelijk verraad als een waardevolle bezitting in een economie.

Ook de ontwikkeling van de koperprijs van de komende jaren is weer heel makkelijk samen te vatten; meer vraag naar koper en problemen aan de aanbodzijde. Veel van de koper komt uit oude mijnen. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot goud waar mijnen vaak maar een korte levensduur hebben. Het gevolg daarvan is wel dat kopermijnen vaak veel duurder zijn om te onderhouden en om het metaal zelf te mijnen dan dat bij goud het geval is.

De vraag naar koper wordt vooral bepaald door de economische groei in een land. Wanneer een economie en de middenklasse van een land hard groeien neemt ook de vraag naar koper gerelateerde goederen toe. Denk hierbij aan luxe goederen zoals televisie, telefoons en andere elektronica. Verreweg de grootste drijfveer voor de vraag naar koper is de groei van een land in de vorm van huizenmarkt. Waar voorheen verreweg de grootste vraag naar koper kwam vanuit landen als Amerika en Europese landen is sinds 2003 China de grootste consument van koper. Door een harde groei van de bevolking en veel vraag naar nieuwe huisvesting is het koper verbruik enorm gestegen.

Een belangrijk deel van het aanbod aan koper komt van hergebruik van oude producenten. Echter, door de hoge werkloosheid en economische malaise kiezen veel consumenten ervoor om bijvoorbeeld aankopen van wasmachines uit te stellen, tweedehands te kopen en de huidige wasmachines langer te gebruiken. Op die manier is er een enorme druk gekomen aan de aanbodkant van hergebruikt koper.

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Tags: