Home » Beleggen in goud, Bitcoin, Deskundigen

Goud en blockchain, een gouden combinatie?

Geschreven door op 8 maart 2018 – 11:24
goudbaren

De populariteit van virtuele munten is het afgelopen jaar sterk toegenomen, maar door de grote koersschommelingen worden ze nog maar zelden gebruikt in het dagelijkse betalingsverkeer. Het bedrijf DigixDao probeert daar verandering in brengen met een nieuwe cryptovaluta gedekt door fysiek goud.

Hun virtuele munt luistert naar de naam DGX en wordt gedekt door 1 gram fysiek goud, dat veilig opgeslagen ligt in een kluis in Singapore. Het bedrijf garandeert een 100% dekking in goud, waarbij het totale aanbod van virtuele munten dus overeenkomt met een stapel tastbare goudbaren. Om meer van deze DGX munten in omloop te brengen moet het bedrijf dus goud kopen en aan de voorraad toevoegen, een beetje vergelijkbaar met hoe ETF’s goud aanbieden.

Goud verhandelbaar maken

Het grote verschil tussen beleggen in goud via ETF’s en deze goudgedekte cryptovaluta is dat laatstgenoemde ook daadwerkelijk toegepast kan worden in het dagelijkse betalingsverkeer. De blockchain technologie maakt het tenslotte mogelijk om 24 uur per dag en 7 dagen per week wereldwijd transacties te doen. Daar komt bij dat de DGX opgedeeld kan worden tot een duizendste deel, wat betekent dat betalingen tot op de 0,001 gram goud (3,4 eurocent) afgerond kunnen worden.

De blockchain technologie van Ethereum biedt dus de mogelijkheid om wereldwijd transacties te doen in een nieuw betaalmiddel dat wél door goud gedekt wordt, in tegenstelling tot het fiatgeld waar het betalingsverkeer wereldwijd op draait. De beperkingen die gouden munten en goudbaren hebben voor gebruik in het dagelijkse betalingsverkeer komen met een virtuele munt als de DGX dus te vervallen.

Hoe veilig is dit?

Het bedrijf achter deze goudgedekte cryptomunt wist in het voorjaar van 2016 middels een zogeheten ‘initial coin offering’ een bedrag van $5,5 miljoen op te halen. Dat geld zal gebruikt worden om het platform voor de DGX verder te ontwikkelen en het gebruik van de virtuele munt te promoten.

Het verdienmodel van DigixDao zit in de transactiekosten die je betaalt op het moment dat je een betaling verricht met de DGX. Daarmee profileert het bedrijf zich als een soort alternatieve bank, die naast het geld ook een betaalsysteem aanbiedt waar men 24/7 mee kan betalen. Hun opbrengsten worden verdeeld onder de 2 miljoen ‘aandelen’ die tijdens de ICO in 2016 in omloop werden gebracht.

Als belegger kun je dus investeren in het bedrijf zelf (DGD) of in haar door goud gedekte virtuele munten (DGX). Maar de vraag blijft hoe veilig het is om in dit soort financiële innovaties te beleggen. De technologie is veelbelovend en het idee van een door goud gedekte cryptomunt zal in bepaalde kringen zeker omarmd worden, maar het succes staat of valt met de algemene acceptatie van hun virtuele munt in het betalingsverkeer. Blijft het aantal toepassingen beperkt, dan zal men toch de voorkeur geven aan virtuele munten die meer geaccepteerd worden.

Tegenpartij risico

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen fysiek goud kopen en een belegging in een virtuele munt die gedekt wordt door het edelmetaal. In het eerste geval weet je zeker wat je in handen hebt en sluit je het tegenpartij risico uit. Je kunt de waarde van je belegging dan eenvoudig op basis van de goudprijs uitrekenen.

Kies je echter voor de virtuele munt met gouddekking, dan draait het opeens allemaal om het vertrouwen in de tegenpartij. Hoe weet je zeker dat die beloofde gouddekking wordt gehandhaafd? En hoe weet je zeker dat er niet stiekem meer van die virtuele munten in omloop worden gebracht zonder dat er goud aan de kluis wordt toegevoegd?

Het zijn precies dat soort vraagstukken die door de geschiedenis heen terugkomen in het geldsysteem. Ook de goudstandaard werd uiteindelijk losgelaten, omdat er veel meer geld was gecreëerd dan er op basis van het goud in de kluis aanwezig mocht zijn. Het handhaven van een gouddekking blijkt dus makkelijker gezegd dan gedaan.

De meest veilige optie is om het tegenpartij risico zoveel mogelijk te verkleinen en goud fysiek aan te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld van tijd tot tijd wat winst nemen en goud kopen met Bitcoin. Ben je bereid meer risico te nemen, dan kan het interessant zijn om geld te investeren in de financiële innovaties die de blockchain technologie mogelijk maakt.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , ,