Home » Actueel

Is goud een belegging of geld?

Geschreven door op 9 juni 2011 – 08:18

James Turk legt in onderstaand videofragment uit dat goud geen belegging is maar als geld gezien moet worden. Goud is weliswaar in Euro’s, Dollars en Britse Ponden en tal van andere valuta gestegen echter blijft de koopkracht al jaren stabiel. In olie uitgedrukt bijvoorbeeld is de goudprijs al 60 jaar nauwelijks van zijn plek gekomen. Goud is volgens hem een vorm van geld die koopkracht beschermt tegen inflatie die niet gezien moet worden als een belegging aangezien het geen rendement genereert.

Met andere woorden 60 jaar geleden kon u evenveel olie voor een bepaalde hoeveelheid goud kopen als nu. Dat de prijs van goud de afgelopen jaren zo is opgelopen geeft aan dat het de verschillende valuta zijn die veel koopkracht hebben verloren. Omdat geld zoals wij dat kennen vanuit het niets gecreëerd kan worden is het erg gevoelig voor koopkracht verlies. Simpel weg door het feit dat wanneer je ergens meer van maakt het minder waard wordt doordat er meer geld de economie instroomt, er meer vraag ontstaat en prijzen stijgen.

Het gevolg is dat er om die reden meer geld naar goud toestroomt en de goudprijs gemiddeld gezien over een langere periode stijgt met het percentage dat er geld wordt gecreëerd. James Turk waarschuwt dat de verschillende valuta als de Euro en Dollar steeds meer koopkracht gaan verliezen door het excessief bij printen van geld. Dit gebeurd overigens niet fysiek maar wel door het creëren van geld in de systemen van banken. Dit zal volgens hem uiteindelijk leiden tot hyperinflatie.

Tags: , , , ,