Home » Beleggen in goud, Deskundigen

Goldman Sachs verwacht stijging goudprijs

Geschreven door op 29 maart 2018 – 13:08
Goudbaren

Goldman Sachs is voor het eerst in meer dan vijf jaar weer positief over beleggen in goud. In een nieuwe update voor beleggers schrijft het team van analisten onder leiding van Eugene King dat de ‘ontwrichting tussen de goudprijs en de Amerikaanse rente’ voorlopig zal aanhouden. Ook worden signalen van een oplopende inflatie en een toegenomen risico op een beurscorrectie als redenen genoemd voor het positieve vooruitzicht.

Deze nieuwe inzichten van Goldman Sachs komen enkele dagen nadat de Federal Reserve de rente met 25 basispunten verhoogde naar een bandbreedte van 1,5 tot 1,75%. De nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, suggereerde dat toekomstige renteverhogingen in een agressiever tempo zullen volgen.

Renteverhogingen gunstig voor goud?

Historisch gezien hebben renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank een zeer negatieve impact op de goudprijs, vanuit de redenering dat beleggers bij een hogere rente eerder voor staatsobligaties zullen kiezen dan voor het edelmetaal. Hoe hoger de rente, hoe minder aantrekkelijk het is om je vermogen vast te houden in een belegging die geen enkele cashflow oplevert, zo luidde de theorie.

Maar die theorie lijkt inmiddels achterhaald, omdat beleggers op dit moment veel meer factoren meenemen in hun afweging om goud te kopen. Goldman Sachs concludeert dat de goudprijs na vier van de laatste zes renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank juist begon te stijgen en dat de suggestie van een agressiever beleid van renteverhogingen daarom juist gunstig zal uitpakken voor de prijs van het edelmetaal.

Goud als veilige haven

In het verleden werd goud voornamelijk gezien als een hedge tegen oplopende inflatie, maar vandaag de dag zien steeds meer beleggers en vermogende particulieren het ook als een instrument om vermogen buiten het financiële systeem te bewaren en het tegenpartij risico van banken en overheden te verkleinen. Deze argumenten om goud te kopen verdwijnen niet met een aantal kleine renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank.

Dat de goudprijs de laatste jaren positief reageert op een renteverhoging door de Federal Reserve kan ook op een andere manier verklaard worden. Na bijna tien jaar van extreem lage rente en monetaire stimulering zijn de publieke en private schulden in de wereld alleen maar verder toegenomen, wat betekent dat een stijgende rente ook een veel grotere negatieve impact kan hebben op het herstel van de wereldeconomie.

In plaats van dat een hogere rente een bedreiging vormt voor goud lijkt het steeds meer een bedreiging te vormen voor het herstel van de wereldeconomie, die steeds afhankelijker wordt van de beschikbaarheid van goedkoop krediet.

De analisten van Goldman Sachs schrijven in hun analyse dat goud zal excelleren bij een eventuele correctie op de aandelenmarkt. Dat zagen we ook in februari, toen de aandelenmarkten in de Verenigde Staten en Europa met ongeveer 10% omlaag gingen. De prijzen van edelmetalen bleven tijdens deze turbulente periode vrij stabiel.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , ,