Home » Actueel

Gaat de Fed steun afbouwen?

Geschreven door op 1 september 2021 – 16:05

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), heeft afgelopen vrijdag een toespraak gehouden tijdens het jaarlijkse monetaire symposium van Jackson Hole. Uit deze toespraak kan opgemaakt worden dat de Amerikaanse centrale dit jaar wellicht zal beginnen met het afbouwen van de monetair steun die het land door de coronacrisis heeft geholpen.

Economie

In de toespraak heeft Powell genoemd dat het een stuk beter gaat met de economie. Dit zou kunnen doelen op het stopzetten van de hulp. Momenteel wordt er iedere maand nog zo’n 120 miljard dollar aan staatsleningen gekocht door de Fed. Dit is een drijfveer voor economische activiteiten. Hoe dit afgebouwd zal worden is nog niet besloten. Waarschijnlijk wordt hierover meer duidelijk tijdens de bestuursvergaderingen september of november. 

Rentetarief

Uit de uitspraak blijkt ook dat het rentetarief van de Fed laag zal blijven. Powell vindt het namelijk nog te vroeg voor een renteverhoging.

Inflatie

Ook is er gesproken over inflatie. Het doel van de Fed is een gemiddelde inflatie van 2% over een langere periode. 

Werkgelegenheid niet behaald

Een eerder gesteld doel is echter nog niet behaald. Dit doel ging over maximale werkgelegenheid. In juli bedroeg de werkloosheid in de Verenigde Staten 5,4%, wat veel te hoog is. Dit is nog een verbeterpunt. 

Omdat dit een doel is dat nog niet behaald is, is de Fed voorzichtig met het moment waarop ze stoppen met het monetaire beleid uit de coronacrisis. Wanneer er naar het verleden gekeken wordt blijkt dat te snel reageren op fluctuaties in inflatie meer schade kan aanrichten dan goed. Hier was sprake van in de jaren 50. In de jaren 70 sloeg de tijdelijke inflatie echter om in langdurige inflatie. Iedere situatie is dus anders. 

Mocht de Fed dit jaar de schuldopkoop afbouwen, dan wordt de druk op de Europese Centrale Bank om ook haar crisisbeleid af te bouwen verhoogd. Deze koopt namelijk ook nog veel op. In totaal maandelijks zo’n 100 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen. Momenteel zal dit doorgaan tot maart 2022 maar beleggers verwachten dat de noodopkopen plaats zullen maken voor reguliere opkomen. 

Tags: , , , , , ,