Home » Actueel, Beleggen in zilver, Grondstoffen

Einde aan de zilverprijs manipulatie?

Geschreven door op 4 augustus 2014 – 11:02

De kans dat er in de markten sprake is van zilverprijs manipulatie is groot. Veel grote partijen hebben er belang bij dat de zilverprijs, de goudprijs en andere grondstoffen zo laag mogelijk door de financiële markten worden gewaardeerd. Omdat de vrije markt hier niet altijd aan meewerkt is zilverprijs manipulatie vaak aan de orde van de dag. Wat dat betreft is het dan ook groot nieuws dat de Londen Silver Market Fix na 14 augustus ten einde zal komen. Volgens vele een belangrijke speler voor wat betreft de zilverprijs manipulatie.

Hoe werkt de London Silver Market Fixing?

De zogenaamde ‘’London Silver Market Fixing Ltd.’’ is de handelsmarkt waar al meer dan een eeuw de grote banken de prijs van zilver bepalen. Het is dan ook een van de grootste partijen die de meeste invloed kan uitoefenen op de prijs van fysiek zilver.

Zonder de LSMF had de prijs van zilver er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Hoe werkt dit? De participerende banken zoals de Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia en de HSBC organisaren dagelijks een zogenaamde ‘’conference call’’ op basis waarvan de zilverprijs wordt vastgesteld voor die dag.

De zilverprijs die zij gezamelijk vaststellen wordt door de overige partijen gebruikt als een vergelijkingsmiddel voor de zilverprijs wereldwijd. Deutsche Bank heeft kortgeleden bekend gemaakt zich terug te trekken uit de Silver Fix.

Dit heeft er onder andere mee te maken dat er steeds meer zaken aan het licht kwamen die erop zouden duidden dat de zilverprijs wordt gemanipuleerd en investeerders wereldwijd rechtszaken aanspanden tegen de LSMF.

Door het terugtrekken van de Deutsche Bank zal er vanaf 14 augustus 2014 een einde komen aan de Silver Fix. Hierdoor zal er door een grote manipulator minder aanwezig zijn voor wat betreft de prijs van zilver.

Zilvergoudwinkel

Ironisch

Het ironische aan de hele zaak is dat de Londen Silver Fix wordt aangeklaagd voor het zogenaamde ‘’fixen’’ van de zilverprijs.

Oftewel, de hele markt was opgericht met het doel om investeerders voor de gek te houden en de zilverprijs te manipuleren. Het is nu het eigen beleid en doel van de Fix die de Fix om zeep heeft geholpen.

Daarbij is het belangrijk om op te merken dat de Silver Fix niets te maken heeft met een initiatief van de vrije markt.

De Fix is opgezet door door overheden gesponsorde banken met als doel het manipuleren van de zilverprijs als onderdeel van het manipuleren van financiële markten door overheden.

De zilverprijs

Voor wat betreft de Silver Fix is er wel een grote misvatting onder de massa en dat is dat de LSMF de zilverprijs niet bepaald.

Het werkt enkel als een benchmark voor andere instituties bij het bepalen van de zilverprijs. De zilverprijs zelf wordt bepaald net als alle andere grondstoffen van financiële producten.

Namelijk op basis van vraag en aanbod. Dat betekent dus ook dat wanneer morgen een grote groep mensen wakker wordt en zich beseft dat wanneer de zilverprijs ondergewaardeerd is en 1 miljoen mensen besluiten zilver te kopen dat de vraag omhoog schiet en daarmee de zilverprijs.

De LSMF kan dan bijvoorbeeld een zilverkoers van $20 bepalen maar als de prijs omhoog schiet naar $25 is er niet veel dat het kan doen. Op de korte termijn zijn er dus grote partijen die de zilverprijs kunnen manipuleren. Op de lange termijn zijn het uiteindelijk altijd weer vraag en aanbod die de prijs van zilver bepalen.

Uiteindelijk zal de enorme geldontwaarderving van centrale banken wereldwijd ervoor gaan zorgen dat de zilverprijs en vele andere enorm beïnvloed zullen worden. Waarschijnlijk in zuidelijke richting.

Achterhaald

De LSMF is meer dan honderd jaar geleden opgericht omdat de wereld groot was en het lang duurde alvorens een prijs van het ene continent naar het andere continent was overgedragen.

Door deze tijdverschillen en tijd van reizen konden er wereldwijd grote prijsverschillen ontstaan. Hierdoor was het handig dat grote partijen met elkaar konden corresponderen om de zilverprijs zoveel mogelijk gelijk te laten zijn.

Vandaag de dag is dit echter totaal niet meer nodig. Met een klik op de muisknop kan je zo snel als je wilt op verschillende websites de zilverprijs nakijken zonder dat hier ook maar een enkel verschil in zit.

Met duizenden kopers en verkopers iedere minuut van de dag wordt de zilverprijs continue opnieuw vastgesteld, minuut op minuut.

Na 14 augustus

Veel partijen hadden een erg opportune visie voor wat betreft de zilverprijs na het opdoeken van de  LSMF en denken dat na 14 augustus de zilverprijs hard zal gaan stijgen. In hoeverre dat waarheid wordt kan alleen de toekomst uitwijzen.

De kans is groot dat dit erg zal meevallen. De LSMF is slechts een partij die een zilverprijs vaststelt als basis voor een benchmark voor de rest van de industrie.

De echte manipulatie vindt nog steeds plaats via de Commodity Exchange (Comex). Wat dat betreft zal er niet snel een einde komen aan de manipulatie en kunnen we op de korte termijn nog steeds een lage zilverprijs zien. Daarbij dient er te worden opgemerkt dat wanneer de markt verwacht dat na 14 augustus de zilverprijs gaat stijgen mensen er nu al op zouden kunnen participeren.

Wat de vraag en uiteindelijke de zilverprijs weer zou moeten opschroeven. Wat nog niet lijkt te zijn gebeurd. Dat een grote partij zijn macht lijkt te zijn verloren wat betreft de zilverprijs lijkt zeker.

Het is dan ook afwachten en zien wat er gaat gebeuren in het komende half jaar na 14 augustus 2014.

Zilvergoudwinkel

Bron: Wealthdaily.com

 

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij