Home » Bitcoin

Een kritische blik op Bitcoin

Geschreven door op 4 januari 2018 – 13:56
Gouden Bitcoin munten

Bitcoin maakte in 2017 een doorbraak bij het grote publiek en bereikte door de toegenomen belangstelling een recordniveau van bijna $20.000. In de slipstream van Bitcoin schoten ook de prijzen van tientallen andere virtuele munten omhoog, met als gevolg dat de totale marktwaarde van alle cryptovaluta in een jaar tijd van $20 naar $750 miljard explodeerde.

Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen enthousiast worden over de virtuele munt en de achterliggende blockchain technologie. Niet alleen omdat het een geheel nieuwe manier is om zonder tussenkomst van banken betalingen te verrichten, maar ook vanwege het speculatieve element en de mogelijkheid om veel geld te verdienen aan een verdere prijsstijging van de virtuele munten.

Maar hoe verstandig is het om nu nog te beleggen in virtuele munten als Bitcoin, nu de prijs zo hard gestegen is? En kunnen we door de extreme prijsstijging van het afgelopen jaar nog wel met een nuchtere blik naar de keerzijde van de (virtuele) munt kijken? In dit artikel worden een aantal zaken op een rij gezet die door het positieve sentiment onderbelicht zijn gebleven. We hebben de hoofdlijnen uit dit artikel vertaald.

1. Waar blijven de toepassingen van blockchain?

Het is alweer negen jaar geleden dat Bitcoin werd geïntroduceerd. Sindsdien hebben we geleerd dat achterliggende blockchain technologie gebruikt kan worden om decentraal informatie op te slaan. Die technologie kan dus op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld in productieprocessen bij bedrijven, voor het vastleggen van contracten en voor het veilig opslaan van persoonsgegevens.

Ondanks al deze mogelijkheden is er tot op de dag van vandaag geen enkele significant voorbeeld uit de praktijk waarin blockchain technologie wordt gebruikt om de kwaliteit van producten of diensten te verbeteren. Misschien heeft dat meer tijd nodig, maar je zou ook kunnen concluderen dat de blockchain technologie een oplossing probeert te bieden voor een probleem dat er nog niet is, of dat in ieder geval niet urgent genoeg is.

Deze realiteit staat in groot contrast met de manier waarop beleggers naar de technologie kijken, want op de financiële markten lijkt alles wat iets met blockchain te maken heeft in goud te veranderen. Dit zegt alleen iets over de hoge verwachtingen van een technologie die zich tot op de dag van vandaag nog steeds niet heeft bewezen.

2. Virtuele munten ongeschikt als betaalmiddel?

Veel mensen hebben het afgelopen jaar geld verdiend aan de prijsstijging van virtuele munten, maar door de extreme prijsschommelingen wordt het steeds lastiger de cryptovaluta te gebruiken als betaalmiddel. Een bijkomend probleem van Bitcoin is dat het netwerk slechts een beperkt aantal transacties tegelijk kan verwerken, waardoor de transactiekosten en de wachttijden behoorlijk op kunnen lopen. In december kostte het op een gegeven moment omgerekend meer dan $40 om een betaling in Bitcoin uit te voeren, terwijl de wachttijd voor het verifiëren van een transactie opliep tot enkele uren.

Afgezien van deze praktische problemen hebben verschillende centrale banken en overheden ook al kenbaar gemaakt dat ze het gebruik van virtuele munten als Bitcoin op ieder moment kunnen ontmoedigen of zelfs verbieden. Overheden en banken hebben het monopolie over het geldsysteem en zullen dat niet zomaar uit handen geven. Dat kan het succes van cryptovaluta als alternatief betaalmiddel in de weg staan.

3. Hoe eerlijk zijn virtuele munten?

De vermeende uitvinder van de Bitcoin, Satoshi Natakomo, wilde met virtuele munten een einde maken aan de oneerlijke praktijken van een ongedekt fiat geldsysteem, waarin de geldhoeveelheid bijna onbeperkt kan groeien en waarin het geld door inflatie steeds minder waard wordt. Dat probleem heeft Bitcoin niet, maar daar komen wel weer andere problemen voor terug. Zo is de virtuele rijkdom van alle virtuele munten geconcentreerd bij een relatief klein aantal gebruikers.

Tegenover de ‘financiele elite’ staat een nieuwe groep van ‘bitcoinmiljonairs’, die profiteren van het feit dat ze op het juiste moment zijn ingestapt. Die ongelijke verdeling van rijkdom was niet wat de ontwikkelaar van Bitcoin in gedachten had toen de Bitcoin voor het eerst in omloop werd gebracht.

4. Is Bitcoin een bubbel?

Wanneer de meeste advertenties op het internet over Bitcoin gaan en ook je vrienden over de virtuele munten beginnen te praten, dan is er een grote kans dat er een bubbelfase bereikt is die vroeg of laat doorgeprikt zal worden. Dat maakt het erg risicovol om nu in te stappen. Dit blijft echter zeer lastig in te schatten. Wij zijn zelf van mening dat de cryptomarkt in het begin van de ”Mania Phase” zit en dat de koersen nog 1 tot 2 jaar zeer sterk kunnen stijgen. Na de Blow off Phase zal de blockchain revolutie niet ten einde zijn maar zal het kaf van het koren gescheiden worden. De Google’s en Amazon’s van ”cryptoland” zullen overblijven’en meer hypgedreven crypto’s zonder toegevoegde waarde zullen verdwijnen.

Zit Bitcoin in de manie fase van een bubbel?

5. Stijgende prijs is niet hetzelfde als gelijk hebben

Beleggers die in virtuele munten zijn gestapt zien de prijsstijging misschien als een bevestiging van hun gelijk. Maar de realiteit is dat er maar een beperkt aantal Bitcoins en andere virtuele munten in omloop is, waardoor de prijzen stijgen zodra meer mensen erin willen beleggen. De prijsstijging van het afgelopen jaar geeft alleen maar aan dat er meer mensen zijn die in de virtuele munten zijn gaan geloven en dat de verwachtingen steeds hoger worden.

Maar zoals we hierboven al schreven moet de technologie zich nog steeds bewijzen. Het is nog geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel en het is ook nog maar de vraag of het dat ooit gaat worden. Ook zijn er nog geen noemenswaardige toepassingen van de blockchain technologie die ons dagelijkse leven aangenamer hebben gemaakt, of die met andere woorden een toegevoegde waarde hebben opgeleverd.

Hoe fascinerend de virtuele munten ook mogen zijn, het blijft vooralsnog een speculatieve belegging. Bitcoin profileert zich meer en meer als een alternatieve store of value, vergelijkbaar met fysiek goud, met als belangrijk verschil dat de virtuele munt al sterk in prijs gestegen is, terwijl de goudprijs net aan het herstellen is van de negatieve trend tussen 2012 en 2015. Welk van de twee moet je hebben? Een combinatie van beide valt veel voor te zeggen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Bron: blog.goodaudience.com

Goud kopen Bitcoin

Tags: , ,