Home » Beleggen in goud, Grondstoffen, Informatief

Een blik op goudmijnen: Royalty Companies

Geschreven door op 15 januari 2015 – 11:26 Één Reactie

Naast het feit dat u als belegger kunt kiezen voor fysiek zilver kopen en goud kopen, kan het ook heel interessant zijn om wat goud- en zilver gerelateerde aandelen aan uw portefeuille toe te voegen. Onder goud- en zilverbeleggers zijn er steeds meer mensen die enthousiast zijn geraakt door de zogenaamde royalty en streaming companies in de sector.

Royalty en Streaming Companies

Royalty en streaming companies hebben een ideaal business model om te profiteren van een (mogelijke) stijging in de goudprijs en zilverprijs, zonder het risico van stijgende kosten voor beleggers.

Dit werkt namelijk als volgt. Laten we zeggen dat een grote goud- en zilverproducent een nieuw project opent in, bijvoorbeeld, Canada. Het project is gestart omdat er geschat wordt dat er op die plaats voor ongeveer 85% van de voorraad aan goud in de grond zit. Het overige is zilver en wordt uit de grond gehaald als bijproduct van het opgegraven goud. Een royalty of streaming company maakt vervolgens afspraken met de mijn om het restant van 15% zilver, tegen een vooraf afgesproken prijs van bijvoorbeeld 25% van de spotprijs van het edelmetaal, op te kopen.

Het voordeel is, zoals gezegd, dat er vooraf een prijs wordt afgesproken. Er is een grote zekerheid van hoeveel de mijn zal produceren en er zijn bijna geen schommelende kosten die de winstgevendheid voor de streamer in gevaar kunnen brengen. Dat royalty en streaming bedrijven nu per definitie beter zijn dan normale goud- en zilvermijnen is iets te makkelijk gezegd, maar het rendement van de laatste jaren heeft wel uitgewezen dat ze zeker niet minder betrouwbaar zijn dan de reguliere mijnaandelen en minder gevoelig zijn voor schommelingen in de goud- en zilverprijs.

De drie bekendste streamers zijn hieronder vermeld en zijn zeker het bestuderen waard:

  • Royal Gold (RGLD);
  • Franca Nevada (FNV);
  • Silver Wheaton (SLW).

Voordelen Royalty Companies

Vaste kosten

Een voordeel van streamers is dat ze in hun projecten veelal te maken hebben met vaste kosten. De meest voorkomende is de zogenaamde NSR Royalty Agreement. Dit is een deal die wordt gemaakt met grote mijnprojecten, waarbij bijvoorbeeld goud als bijproduct uit de grond wordt gehaald. Er wordt afgesproken een percentage van bijvoorbeeld 40% van het goud op te kopen, tegen bijvoorbeeld 25% van de koerswaarde. Dit heeft als voordeel dat een verminderde productie of een dalende goudprijs niet direct een te groot risico met zich meebrengt.

Toenemende productie

De toenemende productie van de mijn, waarmee de streamer een deal maakt, kan een mooie bijkomstigheid zijn. Stel dat er wordt afgesproken 40% van de goudproductie op te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs, maar dat er een clausule wordt meegenomen waarin staat dat mocht de productie oplopen dit ook voordeel zal hebben voor de deal en de streamer dus meer goud tegen een vast lucratief bedrag kan opkopen.

Beperkte risico’s

Overige risico’s kunnen worden beperkt door contractueel zoveel mogelijk uit te sluiten. Dit is in veel projecten dan ook mogelijk, waardoor het risico voor de streamer veel kleiner wordt.

Overige voordelen

Er zijn nog een aantal voordelen aan de gemiddelde streamer. Vaak zijn streamer en royalty companies bedrijven met sterke balansen, weinig kosten en nauwelijks schulden. Doordat er een kans op een toenemende productie bestaat binnen de bestaande projecten, kan er vaak een hoge ROI worden gerealiseerd. En last but not least, de drie hierboven genoemde bedrijven hebben de laatste jaren in de goud- en zilvercorrectie een veel beter rendement laten zien dan het gemiddelde aandeel.

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Één Reactie »

  • Maryellen schreef:

    I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
    I wonder how much attempt you put to make this kind of wonderful
    informative web site.

2 Pingbacks »