Home » Actueel

Drijfveren voor goud in 2021

Geschreven door op 18 januari 2021 – 10:55

Vorig jaar heeft veel onzekerheid gekend. OANDA senior marktanalist Edward Moya verwacht dat ook dit jaar onzekerheid zal kennen. Moya geeft het vaccineren als voorbeeld. Hij verwacht dat deze niet zo succesvol zal gaan als dat men hoopt. Onder andere een toename in stimuleringsmaatregelingen, inflatierisico’s en het uiteenspatten van de zeepbel rondom de Bitcoin zal een stijging van de goudprijs als gevolg hebben.

Moya geeft aan een voor goud een goed jaar te verwachten met $2.300 als een sleutelniveau. Aangezien de huidige pandemie enorme sporen achterlaat op de economie in onder andere de Verenigde Staten, zullen de fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelingen doorgezet worden in de eerste helft van het jaar. Het economisch herstel zal namelijk waarschijnlijk langer duren dan voorheen werd verwacht. Daarnaast zal de Federal Reserve een van de laatste banken zijn die de rente verhoogt. Deze verhoging van rente zal een reflatie als gevolg hebben en het gevolg hiervan zal weer zijn dat goud naar nieuwe hoogtepunten wordt gebracht. Moya verwacht dat de economie pas eind 2022 richting herstel zal gaan en tegen die tijd zal de Federal Reserve de rente niet kunnen verhogen waardoor goud het goed zal hebben. Het is echter niet uitgesloten dat de Federal Reserve de rentecurve de komende maanden kan beheersen en meer accommodatie kan bieden vanwege de vele problemen op de arbeidsmarkt. Er wordt verwacht dat namelijk tegen het eind van 2021 in de Verenigde Staten nog zo’n 5 miljoen mensen werkloos, en dus afhankelijk van een uitkering, zullen zijn.

Biden wordt verwacht meer hulp te bieden en langere lockdowns te ondersteunen Hier zal goud van profiteren. Voornamelijk in de eerste helft van het jaar waar goud, ongeacht hoe het met de vaccins zal gaan, een stijging naar $2.300 verwacht te ervaren. Inflatie zal een van de grootste risico’s van het jaar zijn. Aan de hand hiervan zullen veel particuliere beleggers zich op goud storten om hun eigendommen te kunnen beschermen. Ook een zwakkere dollar zal als een drijfveer voor goud dienen en goud pas écht laten stijgen. Naarmate de economie zich herstelt zal de dollar zwakker worden. Moya voegt hieraan toe dat hoe de economie herstel, hoe verder de dollar zal dalen en dat daarmee meerdere grondstoffen zullen profiteren.

Een andere drijfveer voor goud zal het barsten van de zeepbel rondom de Bitcoin zijn. Volgens Moya komt er momenteel simpelweg te veel nieuw geld binnen en het heeft daarnaast al veel posities van goud gestolen. Er zijn namelijk veel hedgefondsmanagers die in plaats van in goud hun geld in de Bitcoin hebben gestoken. Aan de hand van het vele nieuwe geld dat binnenkomt verwacht Moya dat tegen het midden van het jaar de zeepbel van Bitcoin zal barsten. Centrale banken zullen beginnen met nadenken over wat er met hun aanbod van digitale munten zal gebeuren. Ondertussen zal er iets van een regulering optreden die, vooral bij hedgefondsen, onrust en paniek zal zaaien en waardoor de Bitcoin zijn “veilige haven imago” zal verliezen.