Home » Beleggen in goud

Dow/Gold ratio naar hoogste niveau sinds 2007

Geschreven door op 8 augustus 2018 – 17:40
wall street

Aandelen op de Amerikaanse beurs zijn sinds 2007 niet meer zo duur geweest ten opzichte van goud. De Dow Jones index staat inmiddels op ongeveer 25.500 punten, terwijl de goudprijs na de recente daling op iets meer dan $1.200 per troy ounce staat. Daarmee staat de zogeheten Dow/Gold ratio voor het eerst in meer dan tien jaar boven de 20.

Zetten we deze ratio in het perspectief van de afgelopen honderd jaar, dan zien we slechts twee periodes van negen jaar waarin aandelen ook zo hoog stonden ten opzichte van de goudprijs. De rest van de tijd – ruim tachtig jaar – was de Dow Jones index goedkoper gemeten in het edelmetaal. Kunnen we hieruit concluderen dat aandelen op dit moment overgewaardeerd zijn en dat het interessanter is geworden om goud te kopen?

Historische ontwikkeling Dow/Gold ratio (Bron: Macrotrends)

Cyclische trend Dow/Gold ratio

Wanneer we de grafiek van de Dow/Gold ratio van de afgelopen honderd jaar bestuderen zien we dat er van tijd tot tijd enorme verschuiving plaatsvinden in de waardering van zowel aandelen als edelmetalen. Tijdens de beurscrash van 1929 daalde de waarde van de aandelen in korte tijd met bijna 90% ten opzichte van goud, waarna de aandelenmarkt weer in een lange opwaartse trend kwam die pas in 1966 gebroken zou worden.

Daarna begon goud aan een opmars en ging de Dow/Gold ratio zelfs met 96% onderuit, waarbij de bodem in 1980 bereikt werd toen de Dow Jones index op gelijke hoogte stond met de prijs van een troy ounce goud. Deze extreme bewegingen op en neer werden daarna alleen maar sterker, want tijdens de dotcom bubbel stond de ratio zelfs op meer dan veertig keer de goudprijs.

Beleggers waren destijds zo gefocust op de aandelenmarkt en de enorme rendementen die voorgespiegeld werden dat ze goud compleet links lieten liggen. Contraire beleggers die op dat moment tegen de stroom in gingen door in goud te beleggen werden daarvoor rijkelijk beloond, want de ratio ging tussen 1999 en 2011 met 87% omlaag ten gunste van het edelmetaal.

Aandelen opnieuw overgewaardeerd?

Anno 2018 zien we opnieuw een aantal gelijkenissen met het einde van de jaren negentig. De aandelenmarkt zit al jaren in een opwaartse trend en beleggers hebben hoge verwachtingen van technologiebedrijven als Apple, Facebook en Google. Zelfs de waarde van een verlieslatend bedrijf als Tesla wordt naar ongekende hoogte opgedreven. Ondertussen blijven de prijzen van grondstoffen en edelmetalen onder druk staan.

De volgende grafiek van Bloomberg laat zien dat grondstoffen volgens de Goldman Sachs Commodity Index sinds 1970 niet meer zo goedkoop zijn geweest ten opzichte van de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex als op dit moment. Daaronder vallen ook edelmetalen als goud, zilver, platina en palladium.

Is het tijd om te beleggen in edelmetalen?

Kijken we naar de prijsontwikkeling over de laatste jaren, dan moeten we concluderen dat aandelen nog steeds in een opwaartse trend zitten en dat grondstoffen nog steeds in de hoek zitten waar de klappen vallen. Daardoor is het risicovol om nu al volledig over te stappen van aandelen naar grondstoffen, maar zodra de eerste tekenen van een trendbreuk zichtbaar worden is het moment daar om te anticiperen op een nieuwe neerwaartse beweging in de Dow/Gold ratio.

Vergeet niet dat de aandelenmarkt het meest geprofiteerd heeft van het stimulerende beleid van centrale banken van de afgelopen jaren. In een tijdperk waarin centrale banken de geldkraan weer proberen dicht te draaien en een nieuwe handelsoorlog dreigt zouden goud en zilver wel eens een populaire veilige haven kunnen worden.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Tags: , , , , ,