Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Monetaire systeem

Depositogarantiestelsel en Bail-in

Geschreven door op 11 april 2014 – 14:24 2 Reacties
Bail-in

Mike Maloney is één van de grootste autoriteiten op het gebied van edelmetaal en voorspelde de kredietcrisis in 2005. In onderstaande video geeft hij antwoord op de vraag: Gaat er wat in Cyrus gebeurde ook in andere landen gebeuren?

Wat is er ook alweer in Cyprus gebeurd?

In Cyprus is in 2013 een groot deel van de spaartegoeden door de banken bevroren om te voorkomen dat de banken failliet gingen. Bij de Bank of Cyprus zijn de spaartegoeden gedeeltelijk omgezet in aandelen en bij de Laiki bank zijn de spaarders hun tegoeden boven de €100.000,- verloren. De banken in Cyprus zijn een periode van twee weken compleet gesloten geweest en alle bankrekeningen waren bevroren.

Gaat dat ook in andere landen gebeuren?

Het antwoord van Mike Maloney hierop is duidelijk: “Absolutely.” Overheden over de hele wereld zijn wetten aan het maken om maatregelen zoals die genomen zijn op Cyprus ook toe te kunnen passen in hun eigen land. Een bail-in houdt in dat een bank een deel van het spaargeld gebruikt om een failliete bank overeind te houden. Dit spaargeld is de spaarder dan kwijt.

Jeroen Dijsselbloem noemde dit toen een mogelijk template voor toekomstige reddingen van banken.

Een bail-in kan gezien worden als het tegenovergestelde van bail-out. Dit betreft het redden van banken met geld van buitenaf. Een voorbeeld is dat de overheid een bank redt met belastinggeld. Ook hier betalen de burgers dan indirect voor het redden van de bank aangezien de burgers het belastinggeld moeten opbrengen.

Rick Rule, CEO van Sprott US Holdings Inc, voegt daar aan toe dat vrijwel iedereen nog het idee heeft dat de overheid je komt redden als een bank in de problemen komt en je spaargeld in rook dreigt op te gaan. Echter, wanneer je geld uitleent aan de bank (lees: op een spaarrekening zet) ben je per definitie een onverzekerde schuldeiser. Het is een utopie te denken dat je beschermd bent tegen een bank die niet in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen.

Dit zag je heel duidelijk is Cyprus. Veel mensen raakten daar heel veel geld kwijt. Rick Rule vindt dat iedereen voor zich zelf de verantwoordelijkheid heeft zijn financiële toekomst te beschermen. De mensen op Cyprus die op tijd hun geld omgezet hadden gezet in fysiek goud en zilver werden bijvoorbeeld niet geraakt door maatregelen van de overheid. Hierdoor beschermden ze hun geld en koopkracht.

Bail-in

In Nederland en ook in andere landen heb je dan wel het depositogarantiestelsel, alleen is er hiervoor nergens een pot met geld gemaakt. Dat is op zich logisch, aangezien het vele miljarden zou moeten betreffen. De garantie stelt dat andere banken te hulp schieten met geld, wanneer een bank in de problemen komt

Maar wat als meerdere banken tegelijk in de problemen komen? En waar moeten banken het geld vandaan halen? Nog meer schulden aangaan terwijl vrijwel alle banken momenteel hetzelfde probleem hebben: te veel schulden en te weinig kapitaalbuffers. Op de website van De Nederlandse Bank is te lezen dat vanaf 1 juli 2015 het Depositogarantiestelsel ex ante gefinancierd wordt. Ex ante houdt in dat er vooraf gefinancierd moet worden.  Hiervoor had De Nederlandse Bank in 2011 ook al plannen gemaakt.

Banken werken doorgaans met een eigen vermogen van een paar procent. Er hoeft dan links op de balans maar iets afgeboekt te worden en een bank is failliet. Vandaar dat de overheid wellicht werkt met een ”zekerheid” als het depositogarantie stelsel.

Rick Rule zegt hierover in de onderstaande video:”If we’re stupid enough to put money in a bank, that has too poor of an equity slice, the bank goes upside down….we’re unsecured creditors of a moron, which makes us a double moron. We ought to be punished for that stupidity.

Disclaimer: Onze blogs zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

2 Reacties »

1 Pingbacks »