Home » Actueel, Informatief, Monetaire geschiedenis, Monetaire systeem

Deel 3: De geschiedenis van ons monetaire stelsel en een blik vooruit

Geschreven door op 23 juli 2014 – 12:05

Dit bericht is onderdeel van meerdere berichten over ons monetaire stelsel. Omdat ons monetaire stelsel zo’n diverse geschiedenis kent waarin er veel is gebeurd hebben we  het opgedeeld in meerdere onderdelen. 

Fluctuerende valuta’s: 1973 tot…..

We zijn in deze serie aangekomen bij ons huidige monetaire systeem. De wereldreserve valuta is nog steeds net zoals in 1971 bij de val van het Bretton Woods systeem  de Dollar die niet gedekt is door iets zoals goud. De overige valuta op de wereld zijn gedekt door de dollar. En fluctuerende valutakoersen. Sinds 1973 zijn de wereldwijde schulden exponentieel gestegen. Opvallend genoeg heeft goud het als bezitting en belegging sindsdien ook erg goed gedaan.

Toen Richard Nixon besloot van de goudstandaard af te stappen waren er grote groepen economen waaronder Milton Friedman en Keynesianen die geloofden dat goud zijn monetaire rol had verloren en daarmee de prijs zou dalen naar lagere niveaus rond de $10 per ounce. Het meest opvallende is dan misschien ook wel dat de goudprijs nadien nooit meer onder het niveau van $35 dollar per ounce is gekomen. Toen het gele edelmetaal in 1973 handelde op $125 dollar per ounce bracht dit een grote schok teweeg bij zowel Milton Friedman en de aanhangers van Keynes. Wat er uiteindelijk met goud is gebeurd is bekend. Maar hier alsnog een overzicht van de goudprijs ontwikkeling sinds 1973.

Bron:Goldprice.org

Bron:Goldprice.org

Het volgende monetaire stelsel 

Steeds vaker gaan er geluiden op van bekende ‘’goldbugs’’ zoals goudbeleggers worden genoemd dat we de komende jaren een nieuw monetair systeem zullen krijgen. Bekende namen zijn onder andere Willen Middelkoop die hier een boek over heeft uitgebracht, Michael Maloney, James Rickards (currency wars) en Peter Schiff van (Europacific Capital). Hoe een nieuw monetair systeem er uit kan gaan zien is nog moeilijk te zeggen. Het is afhankelijk van wat centrale banken gaan doen als reactie op de huidige problemen. Blijven ze doorgaan met het beleid van de laatste jaren waarbij ze enorm veel krediet de economie in blijven pompen? Of gaan centrale banken zich juist terugtrekken en krijgen we een sterke deflatie? Wat het ook mag zijn weet niemand zeker. De kans lijkt wel groot dat het huidige ‘’dollar-systeem’’ voor de lange termijn niet meer houdbaar is.

Bronnen:

  • Rotbard.be
  • Mises.org
  • ‘’What Has Government Done To Our Money?’’, Murray N. Rothbard -‘’Monetary breakdown of the West’’.
  • ‘’America’s Great Depression’’, Murray N. Rothbard – ‘’ Part 3: The Great Depression 1929-1933’’.
Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij