Home » Bitcoin

Debat Bitcoin versus Goud van James Rickards en Roman Skaskiw.

Geschreven door op 7 april 2014 – 16:02 Één Reactie

Debat Bitcoin versus Goud tussen James Rickards en Roman Skaskiw.

Dit is een samenvatting van het debat tussen James Rickards en Roman Skaskiw over goud en bitcoins. Het is zeker de moeite waard om de video te bekijken.

In dit debat discussiëren James Rickard auteur van het boek Currency Wars en The Death of Money en Roman Skaskiw over de waarde van goud ten opzichte van bitcoins. Wat kan beter worden aangemerkt als geld, goud of bitcoins?

Debat Bitcoin versus Goud

James Rickards staat bekend om zijn visie op het internationale monetaire systeem. Onder andere door de boeken die hij heeft gepubliceerd, de vele interviews die hij heeft gegeven en zijn insiders kennis binnen het financiële systeem hebben hem een echte autoriteit gemaakt wat betreft de globale wereldwijde financiële markten.

Roman Skaskiw is iets minder bekend onder het grote publiek maar heeft op het gebied van bitcoins ook al een aardige reputatie opgebouwd.

Wat beide mannen gemeen hebben is dat ze zich niet louter op een onderdeel van het financiële systeem focussen maar zich een veel bredere kijk op de globale economie hebben toegeëigend. Beide mannen met een brede visie maar toch schelen ze op specifieke onderdelen van mening. Namelijk op het gebied van goud, (zilver) en bitcoins.

De visie van James Rickards:

 • Volgens Rickards kenmerkt de kracht van goud zich door zijn schaarsheid. Goud is bijvoorbeeld veel schaarser dan ‘’rare earth metals’’ dit zijn de zogenaamde zeldzame grondstoffen die in onze westerse maatschappijen worden gebruikt in met name technische apparaten zoals telefoons, computers en noem het maar op. Op het moment is er een ongeveer 165.000 ton goud in de wereld. Deze hoeveelheid neemt jaarlijks met 1.5% toe.
 • Bitcoins zijn afgeleid van goud. Het is gebaseerd op de eigenschappen van goud, het is schaars, het moet worden gemijnd, het is niet na te maken enzovoorts.
 • Goud heeft gewicht en fysieke waarde. De waarde staat gelijk aan  het gewicht in verhouding. Bitcoin voldoet hier niet aan. Het is een virtuele munt die je niet fysiek in bezit kan hebben. Dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn als het gaat om transport van waarde. Fysiek goud verschepen kleven nadelen aan ten opzichte van Bitcoins overmaken met de snelheid van een email.
 • Goud heeft zich door de eeuwen heen keer op keer bewezen als geld. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat het als het erop aankomt dat weer doet.
 • Veel gehoorde kritiek op goud is dat er niet genoeg van is om wereldwijd als geld te dienen. Rickards merkt hierbij op dat onder de huidige prijs van 1350 dollar per ounce er inderdaad niet genoeg goud is om wereldwijd al het geld te dekken. Maar bij een goudprijs van 10.000 dollar per ounce is er meer dan genoeg goud wereldwijd om als geld te dienen. Volgens hem is goud momenteel zwaar ondergewaardeerd en kan de prijs van goud flink stijgen als je dit in relatie gaat zien met de enorme geldcreatie van de afgelopen jaren.
 • Bitcoin is volgens hem een vorm van geld alleen geen ”staatsgeld”. Vroeg of laat gaat de overheid belasting heffen op Bitcoin of Bitcoin rendementen. Bij staatsgeld gebeurt dit niet. De overheid houdt Bitcoin sterk in gaten volgens hem en vroeg of laat gaan ze het ernstig tegenwerken.
 • Hij zegt verder dat vooral wanneer een samenleving instort er het meest behoefte is aan goud en zilver als vorm van geld. Hij ziet Bitcoin dan als minder geschikte vorm van geld omdat je afhankelijk bent van het functioneren van het Bitcoin betaalsysteem. Als voorbeeld noemt hij dat wanneer de overheid geen elektriciteit meer levert Bitcoin bijvoorbeeld al niet meer goed functioneert.

De visie van Roman Skaskiw :

 • Om te beginnen is Roman Skaskiw niet een tegenstander van goud. Hij geeft aan zelf iets van het gele metaal te bezitten en zowel goud als bitcoins geweldig te vinden.
 • Skaskiw merkt als eerst op dat het veel makkelijker is om bitcoins op te slaan en te verplaatsen dan goud. Goud heeft per slot van rekening veel gewicht en veel waarde waardoor het niet makkelijk te verplaatsen is. Vooraal voor internationale transacties heeft dit nadelen. Het is mogelijk maar met Bitcoin gaat het sneller en makkelijker, binnen enkele seconden staan ze bijgeschreven op de bitcoinrekening van de ontvanger.
 • Bitcoins zijn beter deelbaar dan fysiek goud, tot 8 decimalen achter de komma
 • Bitcoins zijn volgens hem makkelijker te verbergen dan goud wanneer bijvoorbeeld de overheid het zou willen confisceren
 • Hij geeft aan dat goud het beste met Bitcoins kan concurreren als de overheid een systeem zou toestaan waarbij je middels een digitaal betaalsysteem onderling met goud elkaar kon betalen en een soort bank verantwoordelijk is voor de beveiligde opslag van goud en precies bijhoudt hoeveel goud iedereen heeft en de transacties verwerkt. Overheden hebben dit soort betaalsystemen echter nooit toegestaan. Het Amerikaanse bedrijf Goldmoney.com en Egold hebben dit in het verleden geprobeerd. Echter blijft er een fysiek risico op diefstal van het goud.
 • Omdat Bitcoin open source is en dus niet van éé persoon of bedrijf is, is het volgens hem zeer aantrekkelijker voor software ontwikkelaars. Interessanter dan een initiatief als Egold. Een dergelijk initiatief zou namelijk van de één op de andere dag mee gestopt kunnen worden.
 • Hij denkt daarbij dat wanneer het wereldwijde monetaire systeem crasht retail bedrijven hun transacties eerder zullen uitvoeren in bitcoins dan in goud of zilver. Je ziet bijvoorbeeld nu al veel bedrijven Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Ook Zilvergoudwinkel.nl accepteert Bitcoins. Er zijn echter weinig tot geen winkels te vinden waar je met goud kan betalen. Markten kiezen volgens Roman Skaskiwhun eigen geld en Bitcoin lijkt te winnen momenteel op dat vlak.
 • Volgens Roman Skaskiw valt Bitcoin wel degelijk buiten de controle van de overheid. De overheid heeft invloed op het gebruik en de prijs van Bitcoin maar kan er geen volledige controle over krijgen. Toen de Chinese versie van Goolgle bijvoorbeeld geen Bitcoins meer ging accepteren omdat de Chinese overheid het gebruik van Bitcoin begon tegen te werken daalde de Bitcoinkoers van $ 1200 naar $ 700. De overheid kan bijvoorbeeld wel van partijen die Bitcoins verkopen eisen dat zijn een klantgegeven inclusief bankrekening gaan bijhouden echter zullen om die reden mensen Bitcoins houden en niet weer verkopen. Vervolgens kunnen zij op een gewenst moment de Bitcoins ergens uitgeven zonder tussenkomst van de overheid of een bank.
Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Tags: ,

Één Reactie »

 • Wibo schreef:

  Ik snap de voordelen van bitcoins ten opzichte van goud. Vooral de snelheid waarmee zaken gedaan kunnen worden. Toch zou ik mij veiliger voelen met fysiek bezit van goud en zilver dan digitale bitcoins in een wallet te hebben. Bitcoins hebben zich door de geschiedenis heen ook nog niet zo bewezen als goud en zilver.