Home » Actueel

De wereldwijde schuldenberg

Geschreven door op 30 september 2013 – 17:01

De grootste schuldenberg uit de wereldgeschiedenis blijft maar groeien en iedereen met een gezond verstand weet dat dit niet goed zal gaan eindigen.

Maar we blijven allemaal maar doorgaan want niemand wil het feestje zien eindigen.

De schuldenberg

Wereldwijd hebben overheden, bedrijven en consumenten nog nooit zo erg in de schulden gezeten als nu.
Maar iedere keer wanneer er weer iemand is die het probleem erkent en roept dat we er met ze alle iets aan moeten doen en de schulden moeten gaan afbetalen zijn er allerlei partijen die in paniek roepen dat bezuinigingen en afbetaling van de schulden zeer schadelijk zal zijn voor de wereldwijde economieën. En natuurlijk zal dit slecht zijn voor de wereldwijde economie, maar we kunnen op deze manier niet langer doorgaan en allemaal oneindig boven onze stand blijven leven.

We kunnen het natuurlijk proberen maar op een gegeven moment zal het hele kaartenhuis in elkaar storten en zal de grootste crisis die de wereld ooit heeft gekend zich ontvouwen. Het is alsof we met z´n allen kijken naar een in slow motion bewegende trein die op een ravijn afstormt en we zeker weten dat deze ramp zich gaat voordoen en een hoop levens gaat eisen. Terwijl we toekijken denkende dat er helemaal niets is dat we eraan kunnen doen.
De schuldencrisis zal het wereldwijde financiële systeem gaan vernietigen, maar er is niets dat jij en ik eraan kunnen doen om het te voorkomen.

De ongekende schuldengroei die we op het moment meemaken zal zich doorzetten totdat het op een dag aan het einde van het doodlopende spoor zich zal omzetten in financiële rampspoed.

Zoals de kranten laatst meldden heeft zelfs de Bank for International Settlements (BIS) een waarschuwing afgegeven dat de schulden te hoog zijn. Volgens de BIS, zijn de totale publieke en private schulden nu 30% hoger dan in 2008.

“This looks like to me like 2007 all over again, but even worse,” said William White, the BIS’s former chief economist, famous for flagging the wild behavior in the debt markets before the global storm hit in 2008.
“All the previous imbalances are still there. Total public and private debt levels are 30pc higher as a share of GDP in the advanced economies than they were then, and we have added a whole new problem with bubbles in emerging markets that are ending in a boom-bust cycle,” said Mr White, now chairman of the OECD’s Economic Development and Review Committee.

Ook de BIS voorziet een ramp maar zelf zij hebben geen enkele kans om er ook maar iets aan te doen en weten dat het zich zal gaan aarden in een ramp.

Publieke schulden. De rest van dit artikel gaat over de publieke schulden van de overheden. Dit neemt niet weg dat de schulden van de consumenten en bedrijven niet meetellen. Deze lopen ook wereldwijd uit de hand. Maar nog altijd zijn de nationale overheden de grootste veroorzakers van de enorme schuldenbergen.

Azie
Op het moment bedraagt de schuldquota van Japan ( de schuld ten opzichte van het bbp) maar liefst 211%, en zoals Simon Black van ‘’The Sovereign Man Blog’’ recentelijk beschreef, stevent Japan af op een ‘’National Financial Meltdow’’.

Looking purely at the numbers, Japan’s medium-term fundamentals are among the bleakest in the world.
Total government debt amounts to over 200% of the country’s entire GDP– a figure so large that the Japanese government spends 51.5% of the 43 trillion yen ($430 billion) they collect in tax revenue just to pay interest!
Perhaps even more astounding is that ‘primary balance expenses,’ i.e. normal government expenditures, totaled 70.3 trillion yen, or 163% of tax revenue.

The only way they’ve managed to stay afloat is by issuing more debt, which makes the problem even worse. In fact, 46% of the 2013 budget is being financed by debt.
These guys are running out of rope. And fast.

China kent weer een ander soort probleem. In dat land is de groei van de private schulden helemaal uit de hand gelopen.

Volgens een recent rapport van de wereld bank, zijn de particuliere schulden in China gegroeid van 9 triljoen dollars in 2008 tot 23 triljoen dollars vandaag de dag.

Er is geen enkele manier waarop dit kan bijdragen aan een gezonde economie. Daarom is het hoogstwaarschijnlijk dat ook deze bubbel uiteen zal gaan spatten.

Europa

Hoewel sommige Europese landen recentelijk zijn begonnen met bezuinigingsmaatregelen de laatste jaren, blijven de schuldencijfers stijgen. De volgende cijfers geven aan welke Europese overheden de schuldenquota gelden en hun stijging ten opzichte van andere jaren.
Euroarea: 92.2%, up from 88.2% a year ago
Greece: 160.5%, up from 136.5% a year ago
Italy: 130.3%; up from 123.8% a year ago
Portugal: 127.2%, up from 112.3% a year ago
Ireland: 125.1%, up from 106.8% a year ago
Spain: 88.2%, up from 73.0% a year ago
Netherlands: 72.0%, up from 66.7% a year ago

Iedereen die insinueert dat de schuldencrisis in Europa voorbij is of bijna voorbij liegt en heeft blijkbaar geen duidelijk beeld van de werkelijke situatie.

De Verenigde Staten
De grootste schuldenberg kunnen we vinden in de VS. Nog geen 30 jaar geleden bedroeg de totale overheidsschuld ietsje meer dan 1 triljoen dollars.
Vandaag de dag bedraagt de totale publieke schuld van de VS een kleine 17 triljoen dollars. Dit zijn natuurlijk verbazingwekkende cijfers.
Op dit moment kent de overheid van de VS meer schuld per inwoner dan bijvoorbeeld een land als Griekenland, Portugal, Italië, Ierland en Spanje. En sinds Barack Obama zitting heeft genomen in het witte huis is de staatsschuld gestegen naar recordhoogte.

Federal dep US

Nog erger is om hierbij te vermelden dat dit waarschijnlijk pas het begin is. Een reden daarvoor is dat de Amerikaanse economie de komende jaren een aantal grote uitdagingen voor de kiezen zal krijgen. Een hiervan is de demografische uitdaging oftewel vergrijzing. Met andere woorden, de bevolking wordt ouder, iets dat veel kosten met zich meebrengt voor de overheid.

Volgens berekeningen zal het aantal Amerikanen dat voor sociale zekerheid in aanmerking komt stijgen van 57 miljoen vandaag de dag naar 100 miljoen over 25 jaar.

Is er überhaupt wel een mogelijkheid om daarvoor te gaan betalen?
De Amerikanen zullen waarschijnlijk enorm afhankelijk gaan worden van buitenlanders die voor de kosten gaan opdraaien. Volgens berekeningen van het Amerikaanse ministerie van Financiën wordt 5.6 triljoen van de schulden op dit moment gedragen door buitenlanders.
China en Rusland draaien samen voor bijna een vierde deel daarvan op. Op dit moment bezit China zo’n 1.275 triljoen dollars Amerikaanse schuld waar Rusland 138 miljard van de schulden bezit.

Wat zou er dan gebeuren wanneer de Amerikanen besluiten Syrië binnen te vallen wanneer Rusland en China tegen zijn en zij vervolgens besluiten ons niets meer te lenen en onze schulden gaan dumpen? Dat is een hele terechte vraag.
En volgens Zero Hedge zijn buitenlanders al begonnen een gedeelte van onze schulden te dumpen……
Today’s TIC data showed something disturbing: for the fourth month in a row, foreigners were net sellers of US Treasury paper in July, as total foreign holdings declined from $5.600 trillion to $5.590 trillion which represents 49% of total marketable debt (including the debt owned by the Fed of course). In other words, since peaking at $5.724 trillion in March, foreign-held debt has declined by $134 trillion, at a time when yields have surged on fears the Fed’s tapering of its own purchases of bonds will mean less Fed frontrunning opportunities.

De VS kan zich dit niet veroorloven omdat het afhankelijk is van andere landen om onze roekeloze uitgave beleid te financieren.

De Amerikaanse staatsschuld is totaal uit de hand gelopen, en de enigste manier om het systeem in leven te houden is door onszelf nog meer in de schulden te steken. Om een idee te geven de grootsheid van de Amerikaanse staatsschuld, wanneer je de totale schuld zou opdelen in allemaal briefjes van 1 dollar dan kon deze hele stapel briefjes 45 keer de aarde rond worden opgestapeld.

Daar de meeste Amerikanen dit niet als een probleem zien zolang er zich nog geen noodscenario heeft voorgedaan. De meeste mensen beseffen zich niet de kracht die exponentiële groei heeft.
Wanneer de politica en media zich gaan focussen op de nationale staatsschuld zal het waarschijnlijk al veel en veels te laat zijn.

De grootste schuldencrisis die de wereld ooit gekend heeft komt er aan, en er is niets dat we eraan kunnen doen.
Haal je voordeel eruit door jezelf voor te bereiden, nu het nog kan. Wat grote oosterse landen als China en India doen en ook Rusland is goud kopen om zich te beschermen tegen inflatie. Nadat de Indiase overheid goudaankopen door particulieren heeft bemoeilijkt richten particulieren zich daar nu massaal op zilver kopen.

Geschreven door: Wouter Meens
Bron: http://www.silverdoctors.com/the-greatest-debt-crisis-the-world-has-ever-seen-is-coming/

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »