Home » Actueel

De wereld dendert richting een historische catastrofe

Geschreven door op 17 februari 2014 – 14:50
Egon von Greyerz

Dit artikel is een vrije vertaling van een interview met Egon von Greyerz. Von Greyerz is een Zwitserse fondsmanager die een groot aanhanger is van goud en zilver en weinig vertrouwen heeft in ons huidige monetaire systeem. Hij stelt onder andere dat de ‘’vermindering’’ van de stimuleringsmaatregelen van de FED slechts van tijdelijke aard zijn. Sterker nog, hij verwacht dat de geldcreatie oftewel stimuleringen aan het einde van het jaar sterker worden hervat dan ooit te voren.

Daarbij stelt hij dat bijna alle economieën in de wereld er erg slecht voor staan. Hij denkt dan ook dat de centrale banken over de hele wereld zullen reageren met een massale geldcreatie om deflatie de kop in te drukken wat hyperinflatie als gevolg kan hebben.

Over de prijs van goud is hij stellig, Von Greyerz is namelijk van mening dat er sinds de bodem van 1999 veel ‘’energie en beweging’’ in de markt is gekomen. De wereldwijde vraag naar fysiek goud is vooralsnog enorm en hij verwacht daarom dan ook dat de prijs, wanneer het grote geld richting de markt zal stromen, zal exploderen.


Hieronder de belangrijkste uitspraken uit zijn interview.

De lonen in Japan dalen nu al 19 maanden op rij

De werkelijke lonen in Japan staan nu op het laagste pijl in 16 jaar tijd. We zien het zelfde verschijnsel in de Verenigde Staten, waar de reële lonen al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw niet meer zijn gestegen. Ook China onderkent veel problemen doordat het bankensysteem in een erg verzwakte staat verkeerd.

De balans van de Europese centrale bank is gedaald met $550 miljard

De balans van de Europese centrale bank is gedaald met $550 miljard vanaf de piek omdat banken hun dure leningen nu moeten terugbetalen en commerciële banken hun balansen verminderen doordat ze minder krediet kunnen verstrekken. Daar komt nog bij dat de investeringen in de EU blijven dalen en ook de verkopen in de retail sector verminderen.

De inflatie in de EU bedraagt 0.6% en de M3 geldvoorraad is de laatste tijd sterk verminderd. De ECB is er dus allesbehalve in geslaagd om via geldcreatie de Europese economie te stimuleren. Daarbij komt nog kijken dat de Europese banken bijna 3 biljoen of te wel 3000 miljard zeer risicovolle kredieten hebben uitstaan bij opkomende economieën.

Inflatie is een must

Wereldwijd weten centrale banken dat het huidige systeem met zijn hoge schulden als percentage van de economie niet lang kan voortbestaan met sterke deflatie. Een sterke deflatie zal voor een val van het financiële systeem zorgen waarbij het de banken en de hele wereld met zich mee zal nemen. Hier zijn centrale banken zich erg bewust van. Dit is ook de reden waarom ik denk dat de ECB, de FED en het IMF er alles aan zullen doen om dit te voorkomen. Dit zullen ze doen door middel van geldcreatie.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de wereldwijde centrale banken zullen besluiten om de geldpersen op volle toeren te laten draaien om zo de economie te ‘’stimuleren’’. Voor centrale banken is stimulering via geldcreatie de enige oplossing die er is om het systeem overeind te houden. Op korte termijn zal dit zeker een positief effect hebben op de economie maar op de langere termijn kan het een catastrofe als gevolg hebben. Hyperinflatie zou in dit scenario een logisch gevolg zijn.

Veel mensen maken de fout door te denken dat de Amerikaanse economie sterk is. Ik zal je zeggen, de Amerikaanse economie is slechts sterkt omdat ze de mogelijkheid bezitten om op onbeperkte schaal geld te kunnen creëren en daarmee de schulden te verhogen. Het handelstekort in 2013 kwam uit op een ongekende $703 miljard. Tel daarbij op dat de Amerikaanse economie al sinds de jaren ‘’70’’ van de vorige eeuw geen surplus meer laat zien op zijn handelsbalans. Slecht 8 van de laatste 73 jaar toonde de Amerikaanse economie een positief resultaat op de begroting, slechts 8 keer.

Hoe kan het dat een land dat al 50 jaar tekorten produceert op zijn begroting en handelsbalans nog steeds de ‘’sterkste’’ economie ter wereld is? Dat is niet mogelijk. De VS overleeft het op geleende tijd en geleend geld, een andere verklaring is er niet.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Dan de vraag die overblijft. Hoe kan een mens zich hiertegen beschermen? Overheden zullen er alles aan doen om een val van het systeem te voorkomen en daarmee zoveel mogelijk chaos te voorkomen. Naar mijn mening zijn ze daar al veel te laat mee.

Als burger is het tijd om je financiële zaken op orde te krijgen voordat het te laat is, en geloof me, het is eerder te laat dan de meeste mensen zullen denken. Kijk alleen al naar de gevolgen van de stimuleringen sinds 2008, het netto vermogen van de rijkste mensen op aarde is gestegen van $33 triljoen naar $50 triljoen. Het heeft slechts een positief effect gehad op de welvaart van de aller rijkste.

Wat ik denk is dat de aller rijkste de komende jaren als gevolg van sterke prijsinflatie meer dan 75% van hun welvaart gaan verliezen. Het valt me steeds weer op hoe weinig rijke vermogende mensen goud kopen en zilver kopen. Wanneer de prijzen van bezittingen instorten zal er een enorme ‘’rush into gold’’ zijn omdat er simpelweg geen andere alternatieven zijn.

Wanneer er vanaf de rijken slechts 1% naar goud zal vloeien zal dit een enorme impact hebben op de prijs. Dit zou namelijk uitkomen op $500 miljard dollar die wordt ingewisseld voor goud. Dat staat gelijk aan 12.500 ton goud. De Amerikaanse overheid claimt 8000 ton te hebben. Wat ik niet verwacht. Oftewel, mocht dit gebeuren, dan zal de prijs van goud exploderen. ‘’

Columnist: Wouter Meens

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Tags: , , ,