Home » Actueel, Beleggen in palladium en platina, Beleggen in zilver

De verwachtingen voor zilver, platina en palladium

Geschreven door op 25 januari 2021 – 14:09
Platina-, palladium- en zilverprijs 2021

Het jaar 2020 heeft hoge stijgingen in de edelmetaalprijzen gekend. Analisten van de ABN AMRO verwachten dat deze groei in 2021 zal blijven voortzetten. Zilver begint beetje bij beetje uit de schaduw van goud te stappen en voor platina zijn er goede verwachtingen. De palladiumprijzen beginnen ook met een bescheiden stijging.

Zilver, platina en palladium in 2020

Zilver, platina en palladium hebben vorig jaar een erg goed jaar gehad. Zilver presteerde uitstekend, met een prijsstijging van meer dan 46%. De Palladiumprijs steeg 26% en platina was met een prijsstijging 10% de zwakste van de edelmetaalsoorten. Alle drie de metalen begonnen 2020 sterk, maar de paniek die ontstond op de markt, tussen eind februari en 23 maart, had een forse daling in de zilver-, platina- en palladiumprijzen als gevolg. Deze prijzen daalden met zo’n 25 tot 40%. Van 23 maart tot half augustus waren er echter verschillende drijfveren waardoor de prijzen herstelde. De FED nam maatregelen om het dollartekort aan te pakken, andere centrale banken volgende hierin. Regeringen stelde enorme budgettaire uitgavenplannen beschikbaar, om op deze manier de economie te ondersteunen. Dit zorgde voor ondersteuning van de economie, waardoor het vertrouwen van beleggers weer steeg. De vraag naar een veilige haven als edelmetaal nam af en beleggers verkochten hun dollars.

Ten tweede werden investeerders optimistischer over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Aangezien zilver, platina en palladium meer worden gebruikt in de industrie, is er een positief vooruitzicht aangezien er ook een verbeterd vooruitzicht is voor autoverkopen, met name in China. De hoge stijging van zilver was vooral te danken aan het herstel van de industriële vraag. Aangezien zilver een stuk goedkoper is, in vergelijking met goud, kozen vele beleggers voor zilver op het moment dat de goudprijs fors steeg. De zilverprijs behaalde zijn hoogste punt in augustus. Dit was ook het moment waarop de goudprijs piekte, maar waarna een prijsdaling volgde. Palladium is het meest cyclische edelmetaal waarvan de prijs relatief stabiel was in het vierde kwartaal. Wat betreft de platinaprijs, deze daalde na het vaccinnieuws dat op 9 november bekend werd. Wat zijn echter de verwachtingen voor zilver, platina en palladium in 2021?

Silver in 2021

De analisten van de ABN AMRO verwachten dat zilver in 2021 zelfs iets beter zal presteren dan goud. Er wordt namelijk verwacht dat de goudprijs in 2021 zal stijgen vanwege de lagere reële rendementen in de Verenigde Staten en een zwakkere dollar. Goud is nog steeds een drukke handel en hierdoor wordt er verwacht dat de zilverprijs zal stijgen. Zilver heeft in het verleden vaker geprofiteerd van een hogere goudprijs. Aangezien zowel goud als zilver worden gekocht als investering, veilige haven en daarnaast ook nog voor sieraden worden gebruikt. Ook neigt zilver beter te presteren wanneer beleggers optimistisch zijn over de wereldwijde groei en handel. In 2020 presteerde zilver erg goed aangezien het goedkoper is in vergelijking met goud. De analisten van de ABN AMRO verwachten dat in 2021 de industriële sector verder zal herstellen, de Amerikaanse dollar en reële Amerikaanse rendementen lager worden, wat zal resulteren in een goed jaar voor zilver.

Het kan echter ook vanwege twee factoren een minder goed jaar worden voor zilver. Zilver is namelijk op een historisch hoogtepunt beland en indien er posities worden verkocht kan dit voor een daling in de zilverprijs zorgen. Ook doordat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt zullen er grote prijsschommelingen kunnen optreden dan in de goudmarkt.

Positieve verwachtingen voor platina

Volgens de analisten van de ABN AMRO is er potentie voor de platinaprijs in 2021. Ten eerste ondersteunen de positieve verwachtingen voor de goudprijs ook de verwachtingen voor platina. Beide edelmetalen worden namelijk gebruikt in sieraden en er wordt, vooral vanuit China, een stijging verwacht in de vraag naar sieraden. Daarnaast zijn er ook beleggers die platina als investeringsalternatief gebruiken wanneer goud te duur wordt.

Ten tweede wordt er een herstel in de industriële sector verwacht, wat hoogstwaarschijnlijk als gevolg zal hebben dat er een hogere industriële vraag naar platina komt.

Ten derde wordt er een toename in de consumentenvraag naar auto’s verwacht en vanwege de strengere emissieregelgeving is er een hoger platinagehalte in autokatalysatoren.

Tenslotte, platina is het goedkoopste edelmetaal en de verhoudingen van platina tot goud, zilver en palladium zijn nog steeds laag. De analisten van de ABN AMRO hebben goede verwachtingen en vermoeden dat de vraag het aanbod zal overtreffen in 2021. De totale ETF-posities zijn echter altijd hoog en enige winstneming zou hier kunnen leiden tot een tijdelijke prijsdaling voor platina.

Een bescheiden stijging voor palladium

Ook in de palladiumprijs wordt een stijging verwacht in 2021. Deze stijging zal echter wel bescheiden zijn. Er is namelijk nog steeds een tekort in aanbod aangezien er een groei in vraag naar palladium is vanuit auto-omvormers, die in de toekomst moeten voldoen aan de strengere emissieregelgeving in China en Europa. De analisten van de ABN AMRO geven aan een stijging in autoverkopen te verwachten in China, Europa, maar ook in de Verenigde Staten. Ook wordt er een stijging in industriële vraag verwacht aangezien deze wereldwijd aan het herstellen is. Het positieve vooruitzicht voor zowel goud als andere edelmetalen zal ook voor palladium gelden. Het is echter onwaarschijnlijk dat palladium veel als sieraad of investering gebruikt zal worden aangezien het eerder een cyclisch edelmetaal is.