Home » Actueel

De kansen van platina

Geschreven door op 23 april 2021 – 16:11
platina

Platina en palladium komen beide voor in de auto-industrie. Er is echter toch een verschil tussen de twee edelmetalen. Palladium is namelijk een stuk duurder dan platina. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe katalysator voor benzinemotoren. In deze nieuwe katalysator zal het gebruik van palladium vervangen kunnen worden door platina. Dit is goedkoper, maar ook gunstiger voor platina. Op deze manier stijgt de vraag namelijk.

De mogelijkheden van platina

Platina is een edelmetaal dat vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer er aan edelmetaal gedacht wordt denkt men eerder aan goud en zilver. Toch is platina ook erg interessant. Ten eerste is platina een van de meest zeldzame edelmetalen ter wereld. Ten tweede wordt platina gebruikt in de industrie. Zoals eerder vernoemd wordt platina gebruikt in katalysatoren. Katalysatoren helpen de schadelijke uitlaatgassen van verbrandingsmotoren te verminderen of neutraliseren. Ook wordt platina in de medische wereld gebruikt. Ondanks dat de vraag naar benzinemotoren, en daarom ook de katalysatoren daarvoor, afneemt door de stijgende vraag naar elektrische auto, kan dit negatief zijn voor platina. Zuiver elektrische auto’s bevatten namelijk geen katalysatoren. Platina is echter een edelmetaal met verschillende mogelijkheden en komt daarom ook van pas in elektrische auto’s. Deze auto’s hebben namelijk “groene” waterstof nodig en platina kan in de productie hiervan een rol spelen.

De prijs van platina

Naast dat platina meerdere mogelijkheden heeft is het ook erg kostbaar. Jarenlang is platina duurder geweest dan goud. Dit komt omdat platina 30 keer zeldzamer is dan goud. Sinds 2015 is hier echter verandering in gekomen. De platina prijs zit sindsdien onder die van goud. In het afgelopen jaar daalde de platina prijs nog verder. Namelijk naar 558 dollar per troy ounce. Dit was zo laag dat het een nieuw record was. Het afgelopen jaar is een lastig jaar geweest voor platina. Zowel voor vraag als aanbod. De vraag naar platina daalde aangezien er minder auto’s verkocht werden. Het aanbod daalde omdat er verschillende mijnen moesten sluiten. Door deze factoren kan de daling in prijs ook worden verklaard. Inmiddels is de platina prijs weer gestegen. Verdubbeld zelfs. Helaas is er hierbij geen sprake van een record.

Ondanks de daling van vorig jaar zijn de verwachtingen voor platina toch positief. De World Platinum Investment Council verwacht dat de vraag dit jaar met 3% zal herstellen en het aanbod met 17%. Aangezien platina ook gebruikt zal worden in de nieuwe katalysatoren wordt er tegen 2025 ook een stijgen van 10% verwacht. Ook het gebruik van platina voor “groene” waterstof positief. Dankzij deze verschillende factoren zal platina weer volop in gebruik zijn. Wellicht dat platina hierdoor ook uit de schaduw van goud en zilver kan stappen.