Home » Actueel, Beleggen in goud, Informatief

De gouden strategie van Rusland

Geschreven door op 8 februari 2015 – 12:13

Sinds de val van de olieprijs in 2014 en de daling van de Russische Roebel heeft Rusland de goudinkopen verhoogt. In een eerder bericht over de Russische goudvoorraad schreven we al over de strategie die Putin al tien jaar voert om een sterkere rol te krijgen op het wereldtoneel.  Het belangrijkste onderdeel van deze strategie zijn de Russische goudinkopen.

Putin ziet fysiek goud kopen als een belangrijk strategie om de financiële oorlog vroeg of laat van het westen te gaan winnen. Waar de Russische centrale bank bij de val van de Roebel in staat was om de rente te verhogen naar 17% zou Amerika bij een eventuele val van de Dollar hier niet toe in staat zijn. Dit zou een te grote druk op de schuldenlast van de VS leggen. De schulden worden dan simpelweg onbetaalbaar.

Percentage monetaire reserve gedekt door goudGrafiek 1: Bron: Zerohedge

 

Waarom koopt Rusland zoveel goud in?

Er zijn een aantal redenen voor de goudinkopen van Rusland. Toen Vladimir Putin begin deze eeuw aan de macht kwam in Rusland had hij maar één doel voor ogen. Rusland was een natie in verval. Hoge schulden, hoge inflatie en 35% van de bevolking leefde onder de armoedegrens. Putin wilde Rusland terug naar de top van de wereldmacht brengen.

Vladimir Putin zag dat er een aantal zaken in Rusland fundamenteel veranderd dienden te worden om het land terug aan de top te krijgen. Allereerst is hij gaan werken aan de oliesector en de financiële positie van Rusland in de wereld. Om de roebel en daarmee het financiële welzijn van Rusland op de lange termijn te kunnen verzekeren begon Rusland aan het structureel met goud kopen op zeer grote schaal. Een strategie die ook China al vele jaren volgt.

In de grafiek hierboven (grafiek 1) ziet u waar dit toe heeft geleid. Op dit moment is 45% van de Roebel gedekt door fysiek goud. Naar schatting zal alleen China hierbij in de buurt kunnen komen. China heeft alleen al sinds 2009 niet meer bekend gemaakt over hoeveel fysiek goud ze beschikken. Zie daarvoor grafiek 3.

Russische GoudreservesGrafiek 2: Bron: Zerohedge

Rusland heeft de laatste jaren de goudreserves flink weten uit te bouwen. En daarmee heeft Rusland de financiële machtspositie in de wereld vergroot.

Ten tweede heeft Putin de gevolgen gezien van het beleid van overheden en centrale banken in landen als Frankrijk en Engeland van de laatste jaren. Die landen besloten als gevolg van financieel wanbeleid hun goudreserves tegen lage prijzen te dumpen op de markt om hiermee goud in een negatief daglicht te plaatsen.

Ten derde heeft Rusland een fundamenteel zwakke economie. Het land is met name gebouwd op de grondstoffen productie. Maar liefst 45% van het BBP  komt voort uit de olie- en gasexport.  Het land heeft het laatste jaar zware klappen te verduren gekregen. Zo viel de olieprijs naar een extreem laag niveau.

Onder deze omstandigheden en olieprijzen hebben veel Russische bedrijven problemen winstgevend olie te produceren. Waar Rusland dus fundamenteel tegen veel problemen aanloopt heeft het financieel nog steeds een fantastische positie. Zo heeft Rusland zeer lage schulden ten opzichte van de gehele economie en kon het bij de val van de Roebel gemakkelijk de rente naar 17% verhogen. Een dergelijke verhoging zou in Amerika het einde van de Dollar betekenen.

Table 1. World Central Bank Gold Reserves as reported to IMFGrafiek 3: Bron: Mineweb

Hoewel de Roebel wellicht verder zal verzwakken in de komende jaren zien de financiële kaarten er voor Rusland op de langere termijn erg goed uit. Met versterkte samenwerkingen met China en een verzwakking van de Amerikaanse economie zal Rusland op de langere termijn wel eens als één van de beste uit de valutaoorlog naar voren kunnen gaan komen. In een valuta oorlog probeert het land zelf de valutakoers te laten dalen om de export die dan goedkoper wordt te stimuleren. Het kan ook zo zijn dat een ander land grote hoeveelheden van de betreffende valuta dumpt op de valutamarkt om hiermee de koers van bijvoorbeeld de Roebel drastisch te laten dalen om een land als Rusland in de problemen te brengen. Een te lage koers kan immers resulteren in verlieslatende export en import die plotseling veel duurder wordt met stijgende prijzen van tal van goederen tot gevolg. Dit heeft doorgaan een zeer slechte invloed op economie en daarmee samenhangende koopkracht van mensen. Een vergelijkbare strategie gecombineerd met een extreem lage olieprijs heeft de val van het Sovjet imperium in het verleden versneld. Dit heeft destijds meer ruimte geboden voor westerse invloeden in Rusland. Een vergelijkbaar spel lijkt opnieuw te worden gespeeld. Amerika heeft namelijk weinig belang bij een sterke samenwerking tussen Rusland en China.

Dat Rusland openlijk vecht tegen de overheersen rol van Amerika en de Dollar is in onze ogen de reden dat Rusland momenteel op financieel vlak (olieprijs, Roebel, sancties) hard wordt aangepakt en tevens politiek zwaar onder druk wordt gezet middels tal van negatieve berichten in de media.

Een door goud gedekte Roebel lijkt een reële optie te zijn. Het zou op de korte termijn niet direct de oplossing van de Russische problemen zijn maar op de lange termijn zal het Rusland misschien definitief terug kunnen brengen aan de top van de wereldmacht.

Hierover later meer, heeft u vragen, opmerkingen of bent u het niet eens met het geen wij in dit bericht hebben geschreven. Vermeld het dan in een reactie onder dit bericht. Wij zullen hier dan zo snel mogelijk op reageren. Wij gaan graag het debat met u aan!

Bronnen:

Zilvergoudwinkel

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »