Home » Beleggen in goud, Beleggen in zilver, Monetaire geschiedenis

Het goudfeestje is voorbij en de goudbullmarkt van de jaren 70

Geschreven door op 4 juni 2014 – 10:13

Veel mensen vragen zich af of het nog wel interessant is om goud (en zilver) te kopen gezien de koersontwikkeling van de afgelopen 2 tot 3 jaar. De koersen noteren immers fors lager. De goudprijs daalde in euro’s circa 33 % en de zilverprijs zelfs 58% sinds de top in 2011.

Om meer te weten te komen over de huidige goud- en zilver bullmarkt (markt met een stijgende trend) is het belangrijk om goed naar het verleden te kijken. Wanneer we naar het verleden kijken en teruggaan naar de jaren 70 gaan van de vorige eeuw waarin goud zijn laatste bullmarkt kende komen we tot interessante ontdekkingen.

Van 1970 tot 1974 steeg de goudprijs van $35 naar $197,5 (+ 464 %). Hierna begon een langdurige correctie van meer dan 2 jaar tot eind 1976. De goudprijs daalde met maar liefst 50 %. Veel beleggers gooiden de handdoek in de ring en dachten dat het goudfeestje over was. Niets bleek minder waar, de goudprijs steeg van vanaf eind augustus 1976 tot begin 1980 van $103 naar $850 een stijging van maar liefst 725 %. Goud daalde in 1980 van $ 850 naar circa $ 550 een daling van 54 %. Echter ten opzichte van 1976 noteerde de goudprijs alsnog 434 % hoger.

 

De val van het Bretton Woods systeem

Tegen het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw kwam het zogenaamde Bretton Woods systeem ten einde. Tijdens het Bretton Woods systeem was de waarde van de dollar gekoppeld aan goud en de overige valuta in de wereld was gekoppeld aan de dollar en hiermee indirect aan goud.

De dollar en de meeste andere valuta hadden een vaste waarde. Sinds de oprichting van Bretton Woods in 1944 werkte dit systeem uitstekend.

Amerika was financieel verreweg het machtigste land ter wereld en met een sterke dollar was het vertrouwen in geld wedergekeerd.

Eind jaren vijftig en gedurende de jaren zestig van de vorige eeuw begon Amerika misbruik te maken van zijn macht als wereldreservevaluta. Het begon in het geheim op grote schaal geld bij te drukken om de oorlog in Vietnam te financieren en de wereldmacht te verstevigen. Toen met name Europese landen doorkregen dat er op grote schaal misbruik werd gemaakt van de dollar standaard begon het Bretton Woods systeem aan zijn aftakeling.

Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat Amerika begin jaren 70 het Bretton Woods systeem heeft moeten aanpassen naar de dollarstandaard en de gouddekking vaarwel heeft moeten zeggen.

 

Het begin van de goud bullmarkt (goudprijs +464 %)

De dollar werd bij een goudprijs van $35 losgekoppeld van het goud. Veel economen waaronder de Keynesiaanse economen en Milton Friedman dachten dat de goudprijs snel zou dalen tussen de $10 en $35 per ounce nu het zijn monetaire functie kwijt was geraakt.

Het tegenovergestelde gebeurde. De koers van goud handelde al in de jaren voor de val van het Bretton Woods systeem op de financiele markten van Engeland en Zwitserland boven de $35. Snel na de loskoppeling van de dollar steeg de goudprijs door richting de $42 dollar per ounce (+ 20 %).

 

Gold 1971-1980(2)

Zoals u in de bovenstaande grafiek kan zien steeg de goudprijs in de periode van 1971 tot 1974 steeds de goudprijs met 464 %.
De reden dat goud een flinke stijging kende in de jaren zeventig kwam doordat in de jaren voorafgaand aan de val van Bretton Woods de Amerikanen op grote schaal geld waren gaan bijdrukken. De geldhoeveelheid nam dus enorm toe. Goud is van oorsprong geld. Het is samen met zilver de enigste grondstof met een monetaire functie. Goud groeit dus mee met de geldhoeveelheid. Hierdoor was de bullmarkt niets meer dan de goudprijs die met steun van de vrije markt opzoek ging naar een eerlijke waardering.

Goudprijs van 1976 tot begin 1980 (goudprijs + 725 %)

Van 1970 tot 1974 steeg de goudprijs van $35 naar $197,5 (+ 464 %). Hierna begon een langdurige correctie van meer dan 2 jaar tot eind 1976. De goudprijs daalde met maar liefst 50 %. Veel beleggers gooiden de handdoek in de ring en dachten dat het goudfeestje over was. Niet bleek minder waar, de goudprijs steeg van vanaf eind augustus 1976 tot begin 1980 van $103 naar $850 een stijging van maar liefst 725 %.

Aan iedere bullmarkt komt een einde en zo ook aan de bullmarkt voor goud van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Goud daalde in 1980 van $ 850 naar circa $ 550 een daling van 54 %. Echter ten opzichte van 1976 noteerde de goudprijs alsnog 434 % hoger.  Als we de trend van de vorige bullmarkt in goud vergelijken met de trend van een ”doorsnee” bullmarkt kunnen we een duidelijk verband zien. Er zijn meerdere fases te herkennen waar wij begin 2011 al over schreven in het blog De drie fases van een “Bull Market”.

 

 

Bubbelmarkt beweging

Een markt stijgt en begint enige aandacht te trekken in de media. Wanneer dit is gebeurd en de markt stijgt nog een aardig stukje door komt er doorgaans een flinke correctie zoals wij bij goud (en zilver) zagen in 2011. Tijdens deze correctie worden de minst geïnformeerde beleggers afgeschut en het slimme geld ziet een mooie kans om nog voor een laatste keer een positie in te nemen tegen een relatief lage prijs.

Wanneer de bullmarkt de meest negatieve aandacht heeft gehad in het nieuws en het sentiment zich tegen de markt lijkt te keren vindt er vaak een ommekeer plaats. Na deze ommekeer wordt de stijging die de jaren ervoor is ingezet voortgezet en krijgen de activa en de bullmarkt zowel veel media aandacht als veel nieuw geld naar zich toe.

Uiteindelijk komt de markt in een overgewaardeerd territorium terecht waarna het slimme geld zich richting een nieuwe markt beweegt en de markt in elkaar stort. Veel particuliere beleggers verliezen dan vaak veel geld en zijn te laat.

Tijdens de internetbubbel waar op een gegeven moment iedereen geld leek te kunnen verdienen op de beurs met internet/technologie aandelen zag je dit ook. ”De massa” zit er vaak naast en stapt in wanneer koersen hard stijgen of zijn gestegen. Vervolgens verliezen deze mensen vaak veel geld wanneer de koersen hard dalen en de bullmarkt achter de rug is. Als je nu kijkt naar goud en zilver en naar het verleden kijkt dan zouden we wel eens aan de vooravond kunnen staan van een flinke stijging. Uiteraard kunnen we eerst ook nog lager alvorens de weg omhoog gevonden wordt. Precies op de bodem instappen blijft altijd lastig.

 

Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij