Home » Informatief

De drie fases van een "Bull Market"

Geschreven door op 2 maart 2011 – 19:26 Één Reactie
Bullmarkt

U heeft zich als belegger vast wel eens afgevraagd, wanneer stap ik op een goed moment in en wanneer verkoop ik mijn investering weer op tijd? Bijna elke Bull Market, een opwaartse markt trend, kent een drietal fases. Wanneer u deze fases leert herkennen kan dit u helpen bij het bepalen van een goed instapmoment en kunt u er voor zorgen dat u op tijd weer uitstapt. Deze blog is gebaseerd op het Engelstalige artikel “Three Phases of a Bull Market“.

3 fases

Heeft u als belegger weleens langs de kantlijn gestaan met zwetende handen met de vraag:”Is dit een goed instapmoment of kan ik beter nog even afwachten?” U wacht en wacht terwijl uw vrienden u keer op keer, jaar naar jaar enthousiast vertellen over de prachtige rendementen die zij maken. U heeft er echter nog steeds geen goed gevoel bij, de markt is zo volatiel en waarschijnlijk op zijn top. Uiteindelijk stijgt de markt verder en lijkt het of de hele wereld geld verdient in deze markt. U wacht nog even af en besluit dan om er voor te gaan. Dit moet gewoon een goede investering zijn denkt u. U stapt in en maakt enkele maanden achtereen goede rendementen en besluit zelfs nog meer te investeren. Plotseling wordt u geconfronteerd met stevige koersverliezen. Een korte tijd later ontdekt u dat u vlak na een top bent ingestapt. De koersen dalen verder en in korte tijd is het positieve rendement van de afgelopen maanden omgeslagen in een stevig negatief koersresultaat. U besluit nog even te wachten en uiteindelijk verkoopt u uw investering met een dramatisch verlies.

Wanneer u dit persoonlijk heeft meegemaakt, bijvoorbeeld tijdens de “Internet Bubbel”, schaam u niet, dit hoort bij het leren beleggen en dit gebeurt iedere belegger wel eens. Laten we gaan kijken hoe “Bull Markets” zich gedragen en bepalen hoe we er voor kunnen zorgen dat u een volgende keer in een markt investeert die zich meer aan het begin bevindt van een opgaande trend.

Bull Markets typeren zich door drie fases. Wanneer u weet hoe een Bull Market zich gedraagt gedurende de 3 fases zult u beter in staat zijn uw investeringen goed te timen.

Fase 1. “De ontkenningsfase”– “De ontkenningsfase” is de eerste fase die begint na een markt die zich jaren lang in een dalende trend bevond waarbij slechts een klein aantal mensen geïnteresseerd zijn of wachten op een bodem. Een goed voorbeeld hiervan is de aandelenmarkt van begin jaren 80. De Dow Jones bevond zich in 1982 op het zelfde niveau als in 1966. 16 jaar lang kwamen de aandelenkoersen nauwelijks van hun plaats.

De meeste mensen hadden de hoop opgegeven en in plaats van aandelen richtten ze zich op obligaties en edelmetalen waar iedereen over sprak en die jaren achtereen voor goede rendementen hadden gezorgd.

Fase 2. De “twijfel fase” – De tweede fase is de fase waar de grote massa langzaam begint te beseffen dat de relatief nieuwe markt stijgende is maar twijfel overheerst. Daarnaast is het van de drie fases de langst durende. Beleggingsanalisten en financiële nieuwslezers ontdekken de sector en beginnen de experts te interviewen. Hierbij wordt er zowel met critici als experts die zeer positief zijn over de kansen in de markt gesproken. Beide partijen hebben hun eigen argumenten waarom de koers zich omhoog of naar omlaag zou moeten ontwikkelen. Beleggers vinden het vaak moeilijk om actie te ondernemen omdat er zoveel onzekerheid is en beleggers pas net ontdekt hebben dat de koersen stijgen. Daarnaast herinneren ze zich maar al te goed dat nog niet al te lang geleden de koersen daalden, jaar na jaar en zijn zich erg bewust van de risico’s.

Een voorbeeld van deze fase is de aandelen markt begin en halverwege de jaren 80 en 90. De grote massa was zich er van bewust dat de aandelenkoersen stegen maar weigerden nog volop te investeren omdat zij de dalende koersen van de jaren 70 nog vers in hun geheugen hadden. Het is belangrijk om hier van bewust te zijn. Terwijl de koersen stijgen voelt het tijdens deze fase voor beleggers toch nog niet goed om te investeren. De critici zijn volop in het nieuws en roepen dat deze stijgende trend snel over zal zijn. Er wordt verteld dat je je als belegger moet afvragen of je in deze markt wil investeren aangezien de stijgingen van korte duur zullen zijn.
Wanneer een paar jaar later echter blijkt dat de koersen sterk gestegen zijn beginnen de mensen die voorheen kritisch waren steeds meer te vertellen dat een investering verstandig is gezien de koersstijgingen van de afgelopen jaren. Wanneer deze veranderende houding gecombineerd wordt met nieuws in de media waarin de grafieken van de afgelopen jaren met sterke stijgingen gepresenteerd worden, wordt de grote massa plotseling wakker en raakt enthousiast.

Fase 3. “De Maniefase”– Uiteindelijk wordt iedereen enthousiast en lijken de bomen tot in de hemel te groeien. De meeste experts die voorheen zeer kritisch waren tijdens de tweede fase zijn nu van gedachte veranderd en benadrukken hoe kansrijk de markt is. Uiteindelijk is iedereen het er over eens. Dit is dé investering om rijk te worden. Mensen die nu nog niet zijn ingestapt worden voor gek verklaard. Wellicht herinnert u zich nog de borrels tegen het einde van de internetbubbel in 2000 waar iedereen geld leek te verdienen met internetaandelen.

De massa stapt in en koersen stijgen en stijgen. De extreem stijgende koersen trekken nog meer kopers die nog niet vol geïnvesteerd hadden. Plotseling ontstaat er een probleem, het aantal kopers neemt af en de koersen beginnen minder sterk te stijgen en dalen soms licht. Echter is iedereen dermate overtuigd van deze markt dat dit wordt gezien als een tijdelijke correctie en zien dit als een kans om bij te kopen. Dan stort de markt in en koersen beginnen dramatisch te dalen, iedereen lijkt te verkopen. Een aantal mensen blijft overtuigd en besluit de daling af te wachten totdat de koersen weer stijgen. Er wordt veel geld verloren. Uiteindelijk zijn er geen verkopers meer over en dunt de markt uit. Langzaam maar zeker ontstaat er weer een begin voor de 3 fases van een “Bull Market”

Wanneer u het idee heeft dat dit wel erg simpel klinkt allemaal ga dan alle “bull markets” die u heeft meegemaakt maar eens na. Was er een fase 1?, een fase 2? en een fase 3? Wanneer u nu zou gaan investeren, welke fase zou u dan toekennen aan de vastgoedmarkt? de aandelenmarkt? en zilver- en goudmarkt?

Hoe zagen deze markten er in de jaren 70, 80 en 90 uit? Hoe ontwikkelen deze markten zich sinds 2000. Ziet u het patroon?

Sinds de kredietcrisis in volle hevigheid los barstte in 2007/2008 bevinden vastgoedmarkten en aandelenmarkten zich in zwaar weer. Daarvoor tussen 1980 tot 2000 presteerden aandelen en vastgoed erg goed en dit ging uiteindelijk over in de derde fase van een “Bull Market”. Vervolgens eindige deze “maniefase” abrupt in 2000 met het uiteen spatten van de “Internet bubbel”. In de zelfde periode dat aandelen jaren achtereen goed presteerden (1990-2000) waren het zilver en goud waar niemand wat inzag en waren zilver en goud historisch laag geprijsd. Toen de internetbubbel uiteen spatte begonnen beleggers op zoek te gaan naar een goed alternatief en ontdekte zilver en goud. Zij ontdekten dat deze edelmetalen zwaar ondergewaardeerd waren.

Wie sinds 2000 in zilver en goud heeft geïnvesteerd heeft goede rendementen geboekt. De eerste fase van deze “bull market” hebben we dan ook achter de rug. De tweede fase, zoals u die nu waarschijnlijk herkent, is naar ons idee vorig jaar begonnen. Hierbij loopt goud iets voor op zilver. Vorig jaar kreeg goud aandacht in de media en onze verwachting is dat dit jaar zilver media aandacht zal krijgen.

Auteur: ZilverGoudWinkel.nl
Voor vragen over dit blog of over zilver en goud neem contact met ons op: Contact opnemen

Tags: ,

Één Reactie »

  • Joop schreef:

    Ik zal mijn zilver voorlopig niet verkopen en blijven bijkopen. Helemaal nu er krapte op de markt ontstaat van zilveren munten. Hierdoor gaan de prijzen alleen maar verder omhoog!

1 Pingbacks »