Home » Geen categorie

Chinezen kopen in december ruim 110 ton goud

Geschreven door op 29 januari 2016 – 17:48

China importeerde in december netto 111,3 ton goud uit Hong Hong, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department. Toenemende twijfels over de groei van de wereldeconomie en een relatief lage goudprijs gaven december een impuls aan de Chinese goudmarkt.

De import van het gele metaal was in deze maand 67% groter dan in november, toen China 66,8 ton goud importeerde. In vergelijking met een jaar geleden is de Chinese import van edelmetaal uit Hong zelfs bijna verdubbeld.

Het afgelopen jaar heeft China in totaal 774,1 ton goud uit de naastgelegen stadstaat geïmporteerd, meer dan de 750,8 ton over heel 2014. Chinezen blijven veel goud kopen, maar ze importeren niet meer zoveel edelmetaal via Hong Kong als in 2013. In dat jaar kwam er via Hong Kong een recordhoeveelheid van 1.108,8 ton binnen.

Hoeveel goud kopen de Chinezen?

De Chinezen gaan wat betreft goud kopen aan kop in de wereld. De importcijfers uit Hong Kong geven slechts een indicatie van de totale Chinese vraag naar goud. Cijfers over de totale import worden niet gepubliceerd en sinds kort worden ook de wekelijkse handelsvolumes aan de Shanghai Gold Exchange niet meer doorgegeven. De beste indicatoren voor de Chinese goudmarkt zijn de cijfers die verstrekt worden door het Hong Kong Census and Statistics Department en door de Zwitserse douane.

china-goudimport-hong-kong

In december haalde China ook meer edelmetaal uit Zwitserland. Cijfers van de douane laten zien dat er in de laatste maand van 2015 ongeveer 59 ton goud naar China geëxporteerd werd.

De daling van de Chinese beurs en onzekerheid over de waarde van de yuan geven een impuls aan de verkoop van het gele metaal. Niet alleen was de import via Hong Kong het afgelopen jaar groter dan in 2014, ook liet de uitlevering van fysiek goud aan de Shanghai Gold Exchange jaar-op-jaar een stijging zien. Werd er in 2014 nog 2.197 ton goud uitgeleverd, in 2015 was dat 2.596,4 ton.

Bron: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-26/china-s-gold-imports-from-hong-kong-jump-to-highest-since-2013

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »