Home » Beleggen in goud

Chinezen kochten in 2019 minder goud

Geschreven door op 31 januari 2020 – 20:47
goudmarkt - gouden armbanden

De Chinese vraag naar goud is in 2019 voor het eerst in drie jaar gedaald, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de China Gold Association. Door de hoge goudprijs en afnemende economische groei kochten Chinese consumenten minder goudbaren en gouden munten. De totale vraag naar goud kwam het afgelopen jaar uit op 1.002,8 ton, een afname van 12,9% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee blijft China wereldwijd nog wel een van de grootste afzetmarkten voor het edelmetaal.

De economische groei van China zakte vorig jaar naar het laagste niveau in dertig jaar, mede door het handelsconflict met de Verenigde Staten. Door de zwakkere economische groei was er ook minder belangstelling voor goud, wat voor veel Chinezen een vorm van spaargeld is. Ook zorgde de stijging van de goudprijs in de tweede helft van het jaar voor lagere volumes. In tegenstelling tot Westerse beleggers kopen Chinezen bij voorkeur als de prijs laag staat.

“Door de hoge prijs namen kopers een afwachtende houding aan. Ook daalden de verkopen van goudbaren bij toonaangevende handelaren en banken”, aldus de China Gold Association. De vraag naar goud in de vorm van sieraden daalde vorig jaar met 8,2% naar 676,23 ton, terwijl de vraag naar beleggingsgoud met 27% daalde tot 225,8 ton. Chinese juweliers passen hun assortiment aan op de hogere goudprijs door nieuwe sieraden in omloop te brengen die minder edelmetaal bevatten. Daardoor daalt de totale vraag naar goud uitgedrukt in gewicht.

Minder goud uit Chinese mijnen

Tegenover een afnemende vraag naar goud staat ook een daling van het aanbod. De productie van goudmijnen in China daalde namelijk voor het derde jaar op rij. De makkelijk winbare reserves raken dus langzaam uitgeput. Met 380,2 ton heeft China nog altijd de grootste goudmijnproductie ter wereld, maar het volume lag vorig jaar 5% lager dan in 2018. Om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen moest het land vorig jaar 6,6% meer goud importeren.

“De scherpe daling van de productie van binnenlandse goudmijnen heeft gezorgd voor een krapper aanbod en meer import van ruw goud. Dat is een belangrijk supplement geworden voor de Chinese productie van goud”, aldus de China Gold Association. De wereldwijde goudmijnproductie neemt sinds 2008 weer toe, aangejaagd door de stijging van de goudprijs. Toch blijkt het lastig de productie op te schroeven, omdat er jarenlang weinig geïnvesteerd is in de mijnbouwsector. Het aanbod van goud blijft daardoor schaars, zeker nu ook centrale banken veel goud kopen.

Tags: , , , ,