Home » Beleggen in goud, Grondstoffen

Chinese goudprijs fixing komt in april 2016

Geschreven door op 18 december 2015 – 15:02

China heeft de lancering van een alternatieve goudprijs fixing in yuan uitgesteld tot april volgend jaar, zo schrijft de Economic Times of India. Met een nieuwe referentieprijs in Chinese yuan wil het land meer zeggenschap krijgen over de goudprijs, die tot op de dag van vandaag in Londen wordt vastgesteld via de dagelijkse LBMA Gold Fixing.

De Shanghai Gold Exchange (SGE) had zich voorgenomen nog eind dit jaar een goudprijs fixing in yuan te lanceren, maar die deadline zal niet gehaald worden. Mogelijk heeft dat te maken met een wisseling van de wacht binnen de SGE. Maandenlang zat er geen directeur op de Chinese goudbeurs, totdat in oktober eindelijk een kandidaat gevonden werd binnen de People’s Bank of China.

“De nieuwe goudfixing begint in april met een aantal Chinese en buitenlandse banken. Juweliers, goudmijnen en banken kunnen deze referentieprijs gaan gebruiken”, zo zegt een handelaar die voor een lokale Chinese bank goud importeert in een verklaring tegenover Reuters.

Chinese goudmarkt
De Chinese goudmarkt heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot de grootste afzetmarkt voor fysiek goud in de wereld. Jaarlijks importeert ze bijna duizend ton goud, in aanvulling op de ruim 400 ton die jaarlijks uit Chinese goudmijnen komt.

Wat veel mensen niet weten is dat China vandaag de dag wereldwijd de grootste goudmijnproductie heeft. Dat goud wordt, net als de importen, via de Shanghai Gold Exchange op de markt gebracht en verkocht aan goudbanken, goudhandelaren en juweliers. Via de Chinese goudbeurs worden wekelijks vele tonnen fysiek goud verhandeld, maar goud kopen kan nog niet tegen een vaste referentieprijs in de eigen valuta. De LBMA goudfixing ligt immers alleen een goudprijs vast in euro’s, Amerikaanse dollars en Britse ponden.

Contracten voor 1 kilo goud
Bronnen hebben eerder tegenover Reuters verklaard dat de goudprijs fixing in Chinese yuan op een contract van 1 kilo goud gebaseerd zal worden dat slechts een paar minuten per dag (rondom het tijdstip van fixing) verhandeld zal worden. De Shanghai Gold Exchange zal optreden als de tegenpartij voor deze contracten.

Bron:
http://economictimes.indiatimes.com/news/economy/policy/china-to-launch-yuan-gold-benchmark-in-april-sources/articleshow/50122460.cms

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »