Home » Beleggen in goud

China voegt opnieuw goud aan reserves toe

Geschreven door op 11 april 2019 – 09:48 Één Reactie
goudbaren China

China heeft in maart voor de vierde maand op rij goud aan haar reserves toegevoegd. Volgens de laatste cijfers heeft de centrale bank afgelopen maand 11,2 ton goud gekocht, waarmee de totale goudvoorraad stijgt naar 1.885,5 metrische ton. Daarmee gaat de centrale bank verder met het diversifiëren van haar reserves.

Eind vorig jaar voegde China voor het eerst in twee jaar tijd weer wat edelmetaal aan haar reserves toe. In december ging het om een aankoop van 9,95 ton, gevolgd door aankopen van 11,8 ton in januari en 9,95 ton in februari. Waarom de centrale bank na een lange pauze weer actief is op de goudmarkt is nog altijd de vraag. Mogelijk is het een reactie op het handelsconflict met de Verenigde Staten, dat al bijna een jaar de gemoederen bezighoudt.

China koopt opnieuw goud

China heeft de afgelopen vijftien jaar structureel edelmetaal aan haar reserves toegevoegd. In de officiële statistieken is dat lastig te zien, omdat het land tot 2015 slechts sporadisch goudaankopen bekendmaakte. Sindsdien conformeert ze zich aan de standaarden van het IMF en brengt ze iedere maand een rapportage uit.

Sinds de eeuwwisseling heeft het land geleidelijk een substantiële goudvoorraad opgebouwd. Lag er in het jaar 2000 nog amper 400 ton in de kluis van de People’s Bank of China, momenteel is dat ruim 4,5 keer zoveel. Met een reserve van 1.885,5 ton komt het land op de zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Alleen Rusland, Italië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten hebben meer edelmetaal.

Centrale banken breiden goudvoorraden uit

De afgelopen twintig jaar hebben zowel China als Rusland hun strategische goudreserves flink uitgebreid. Beide landen hebben al jaren een handelsoverschot, waardoor ze aanzienlijke valutareserves hebben opgebouwd. Door goud te kopen beperken deze landen hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar en bouwen ze een reserve op die beschermd is tegen politiek risico.

Er zijn meer landen die het voorbeeld van China en Rusland volgen. Vorig jaar kochten centrale banken wereldwijd het meeste goud sinds 1971. In de eerste twee maanden van dit jaar lagen de aankopen op het hoogste niveau sinds 2008. Vooral opkomende economieën breiden hun reserves verder uit, terwijl verschillende Europese landen goud terughaalden of plannen hebben om dat binnenkort te doen.

China voegt weer goud aan reserves toe

Chinese goudvoorraad wordt maandelijks gewaardeerd in dollars en SDR (Bron: SAFE)

Tags: , , ,

Één Reactie »

  • Interessante constatering! Dat landen als China en Rusland – misschien wel deels als reactie op Amerikaanse sancties – meer goud inkopen, is ongetwijfeld gunstig voor de goudprijs. Ik blijf het dus gewoon vasthouden 🙂