Home » Beleggen in goud, Bitcoin

Bitcoin of goud?

Geschreven door op 9 juli 2017 – 18:31
Bitcoin of goud

Terwijl de goudprijs de laatste weken in een duidelijk neerwaartse trend zit weet Bitcoin het hoge niveau dat in juni behaald werd goed vast te houden. De prijs van de virtuele munt schommelt op het moment van schrijven rond de $2.500, terwijl de prijs van een troy ounce goud afgelopen week naar $1.212 zakte.

De marktwaarde van Bitcoin is sinds het begin van dit jaar meer dan verdubbeld en bedraagt op het moment van schrijven ongeveer $42 miljard. Daarmee is de marktwaarde van de virtuele munt nu al groter dan die van al het zilver in de wereld, want die ligt bij de actuele zilverprijs tussen de $20 en $25 miljard. Is dit een moment om winst te nemen op Bitcoin en goud of zilver te kopen?

Prijsontwikkeling Bitcoin (Bron: Coindesk)

Bitcoin als alternatieve valuta?

Bitcoin wordt door veel aanhangers gezien als een mogelijk alternatief voor het huidige fiat geldsysteem, met als belangrijkste verschil dat er voor de virtuele munt geen banken nodig zijn om transacties uit te voeren. Dat komt omdat het systeem als een soort decentrale boekhouding werkt, die voortdurend en geheel automatisch in het hele netwerk van gebruikers wordt bijgehouden.

Door deze technologie is het mogelijk om betalingen te verrichten met een Bitcoin, maar in de praktijk gebeurt dat relatief weinig. Niet alleen omdat er nog maar weinig plekken zijn waar je daadwerkelijk met de virtuele munt kunt betalen, maar ook omdat het door de grote prijsschommelingen erg interessant is voor speculanten.

Sommige beleggers zien de Bitcoin niet alleen als een betaalmiddel, maar ook als een alternatieve manier om vermogen buiten het financiële systeem te bewaren. Zo is net als de hoeveelheid goud in de wereld ook het aantal Bitcoins in omloop beperkt is op 21 miljoen stuks. Het aanbod groeit in een redelijk voorspelbaar tempo. Dat betekent dat er dus geen centrale bank is die de waarde van het geld kan uithollen door honderden miljarden euro’s, dollars of yen bij te drukken.

Goud als veiliger alternatief

Beleggers en spaarders die vermogen buiten het financiële systeem willen bewaren hebben er met virtuele munten een nieuwe optie bij gekregen. Maar welke van de twee is voor uw situatie het meest geschikt?

Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst vast te stellen hoeveel risico u wilt lopen. Edelmetalen als goud en zilver staan al eeuwenlang bekend als betrouwbare veilige haven in onzekere tijden, terwijl de Bitcoin nog geen tien jaar bestaat. De virtuele munt doet het nu erg goed, maar het is de vraag of deze haar waarde in de toekomst weet vast te houden.

Binnen de wereld van virtuele munten vinden momenteel veel innovaties plaats, wat betekent dat de Bitcoin in de toekomst misschien wel wordt ingehaald door alternatieven die beter kunnen opschalen naar een groter aantal gebruikers. Ook banken en centrale banken zijn al enige tijd bezig met de achterliggende blockchain technologie, wat betekent dat het landschap van virtuele munten de komende jaren nog behoorlijk kan veranderen.

Een belegging in Bitcoin is dus vrij speculatief, terwijl fysiek goud kopen historisch gezien een beproefde methode is om je vermogen door een financiële crisis heen te loodsen. Het is niet voor niets dat centrale banken nog steeds goud in de kluis hebben liggen, ook nu heeft het edelmetaal geen monetaire functie meer heeft.

Deze bijdrage is afkomstig van Frank Knopers van Geotrendlines