Home » Beleggen in goud

Bereid je voor op nieuwe opwaartse beweging in goud en zilver

Geschreven door op 12 augustus 2017 – 11:55 2 Reacties
goudbaar

Deze week bevestigde goud haar rol als veilige haven, want door de oplopende spanningen met Noord-Korea schoot de prijs van het edelmetaal deze week met 2,5% omhoog. De zilverprijs steeg zelfs meer dan 5%, waarmee beide edelmetalen weer terug zijn op het hoogste niveau in twee maanden.

De goudprijs nadert voor de derde keer dit jaar de grens van $1.300 per troy ounce, maar bij de eerdere pogingen in april en juni wist het edelmetaal haar opwaartse momentum niet vast te houden. Staan we aan de vooravond van een nieuwe opwaartse beweging in edelmetalen? Of is dit juist een strategisch moment om te verkopen?

Goudprijs op kantelpunt

Volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxobank is de goudprijs de laatste dagen te snel gestegen om een solide basis te vormen. In een verklaring tegenover Kitco vergelijkt hij de prijsontwikkeling van de afgelopen week met het aanspannen van een boog: “Doe je dat te snel en te hard, dan rekt het elastiek uit en verlies je spanning. We zijn nu al drie keer op dit prijsniveau, dus het lijkt me een logisch moment om winst te nemen.”

Grondstoffenanalist Edward Meir van INTL FCStone verwacht dat geopolitieke ontwikkelingen ook de komende week het meest bepalend zullen blijven voor de goudprijs. Daarover zei hij het volgende tegenover Kitco“Alles draait nu om geopolitiek, de economische data is irrelevant geworden. Heel veel zal afhankelijk zijn van wat er gaat gebeuren in Noord-Korea. Als de situatie daar rustiger wordt kan de goudprijs weer gaan dalen, maar als we meer raketlanceringen krijgen, dan zal de goudprijs veel hoger gaan.”

Goudprijs grafiekMeer agressieve oorlogstaal uit de Verenigde Staten of Noord-Korea kan ervoor zorgen dat goud uit de negatieve trend van de laatste jaren breekt. De grafiek hiernaast van Goldchartsrus laat zien dat de neerwaartse trend van de afgelopen jaren en de onderliggende bull market elkaar op een prijsniveau van ongeveer $1.300 per troy ounce naderen. Technisch analisten volgen deze trendlijnen op de voet, want als deze elkaar kruisen volgt meestal sterke koersbeweging naar beneden of naar boven.

Nieuwe bull market in goud en zilver

Volgens analist David Smith van Money Metals News Service is dit een goed moment om in goud en zilver te stappen, omdat er naast geopolitieke spanningen ook andere ontwikkelingen zijn die positief zijn voor edelmetalen. Hij noemt onder meer het ongekende optimistische sentiment op de aandelenmarkt, het uitbannen van contant geld als alternatieve vluchthaven bij negatieve rente en de verwachte daling van de wereldwijde goudmijnproductie.

David Smith merkt op dat de prijzen van goud en zilver al een langere tijd in een consolidatiefase zitten en dat er bij een nieuwe uitbraak veel energie zal vrijkomen van beleggers en speculanten die een positie willen innemen en daarom goud kopen en zilver kopen.

zilverprijs grafiek

Zilver heeft een lange consolidatiefase achter de rug (Grafiek via Smart Money Tracker)

Deze bijdrage is afkomstig van Frank Knopers Geotrendlines

Tags: , , , , ,

2 Reacties »

  • Adrien Smet schreef:

    Uit interesse, om bij te blijven bij de huidige evolutie en misschien om zelf in de markt te stappen. Dank

  • Evert Zegelaar schreef:

    “Alles draait nu om geopolitiek, de economische data is irrelevant geworden…”
    Maar zou er dan geen ander soort grafieken of registratie van de prijs gebruikt moeten worden? We gaan nu door met registratie van tijden dat de goudprijs wel op economische data gebaseerd was. Ook de goudprijs manipulatie speelt in deze een rol. Ik begrijp dit niet zo goed.