Home » Geen categorie

Beleggers stappen weer in goud door stijging goudprijs

Geschreven door op 18 januari 2016 – 21:18

Door de stijging van de goudprijs stappen beleggers weer in goud ETF’s. Door onrust op de aandelenmarkt en angst voor een vertraging van de wereldeconomie schuilen beleggers in veilige havens als cash en gaan dus ook weer goud kopen.

Volgens Bloomberg steeg de voorraad van goud-ETF’s in drie dagen tijd met 19,6 ton, de grootste toename sinds januari 2015. In totaal beschikken deze fondsen over 1.477,7 ton goud, dat ze als onderpand aanhouden voor goudaandelen die op de beurs verhandeld worden.

“De toegenomen vraag naar goud ETF’s valt samen met de stijging van de goudprijs sinds het begin van dit jaar. Een nieuwe ronde van volatiliteit in de markt gecombineerd met risicoaversie en de verwachting dat de Fed de rente toch niet zo snel zal verhogen als eerder gedacht werd, stimuleerde de vraag naar goud”, zo verklaarde strateeg Bernard Aw van IG Asia tegenover Bloomberg.

Goudvoorraad GLD

Goudvoorraden ETF’s
Wanneer de goudaandelen tegen een hogere koers verhandeld worden dan de onderliggende goudprijs is het voor de goudbanken interessant goudbaren aan te leveren bij het ETF. Vervolgens worden er nieuwe aandelen uitgegeven op basis van dit onderpand. Het verschil tussen de prijs van goud en de waarde van de aandelen is de winst voor de goudbanken.

Eind vorig jaar zagen we de goudvoorraden van ETF’s nog sterk teruglopen. Beleggers vreesden een renteverhoging door de Federal Reserve en besloten toen goud te verkopen. In de laatste drie maanden van vorig jaar daalde de goudreserve van GLD, het grootste goud ETF ter wereld, met 46 ton naar 643 ton. Dat was het laagste niveau sinds de zomer van 2008.

Kijken we naar de afgelopen tien tot vijftien jaar, dan zien we dat de goudvoorraden van ETF’s sterk correleren met de ontwikkeling van de goudprijs. Dat komt omdat het vooral Westerse beleggers zijn die deze goudaandelen kopen. Toen de prijs van goud in 2013 begon te dalen stapten veel van deze beleggers uit, terwijl de vraag naar fysiek goud in de vorm van sieraden, munten en baren juist explosief toenam. Fysiek goud kopen nam toen een vlucht.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-12/investors-on-gold-etf-buying-spree-amid-global-stock-rout-chart

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »