Home » Geen categorie

Bail-ins coming – Europese Comissie geeft 11 landen twee maanden om aan regels te voldoen!

Geschreven door op 4 juni 2015 – 14:59 3 Reacties
 • EU 11 landen gedreigd met strafrechtelijke stappen indien zij niet voldoen aan wetgeving binnen 2 maanden
 • Doel bail-in wetgeving is verantwoordelijkheid bij de staat weghalen wanneer banken omvallen
 • Spaarders en aandeelhouders bank direct bedreigt tijdens een bail-in (Cyprus)
 • Oostenrijk heeft deposito-garantiestelsel afgeschaft in April dit jaar
 • Wereldwijde wetgeving voor bail-ins in de maak

De Europese Comissie geeft 11 landen 2 maanden de tijd om aan de nieuwe wet- en regelgeving te voldoen. Doen ze dit niet dan worden ze voor het Europese Gerechtshof gedaagd. Het betreft de The Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD)Jonathan Hill, lid van de Europese Comissie (Financial Services and Capital Markets Union) zei hier in januari dit jaar het volgende over:

The Bank Recovery and Resolution Directive equipspublic authorities for the first time across Europe with a broad range of powers and tools to deal with failing banks, while preserving financial stability. From now on, it will be the bank’s shareholders and their creditors who will bear the related costs and losses of a failure rather than the taxpayer.

Het betreft de volgende landen: Bulgarije, Tsjechië, Nederland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Roemenië, Zweden, Luxemburg, Frankrijk en Italië.

Bij een eventuele volgende bankencrisis, voor zo ver de vorige ooit opgelost is, zijn spaarders en aandeelhouders dus de dupe. In Cyprus werden tevens ondernemers met zakelijke rekening zwaar gedupeerd. Uw spaargeld wordt in zo’n geval gebruikt om schuldeisers van de bank te betalen en zo een faillissement te voorkomen.

Wij hebben al meerdere malen aangegeven dat er druk gewerkt wordt aan het uitrollen van bail-in wetgeving (zie ook:Bereid u voor op de komende bail-ins). Bail-in wetgeving kan toegepast wordt zodra een bank dreigt om te vallen. In zo’n geval redt niet de overheid (lees belastingbetaler) een bank maar wordt er direct overgegaan tot het bevriezen van bankrekeningen om vervolgens het geld van spaarders te gebruiken om te voorkomen dat bank omvalt. Deze maatregels passen perfect binnen onze visie dit wij onlangs uitgebreid hebben toegelicht: Scenario 2015, Kredietcrisis 2.0 september 2015. U kunt zich hier op meerdere manieren op voorbereiden. Onder andere uiteraard fysiek zilver kopen, platina kopen (en palladium) en natuurlijk goud kopen!

Straks geen depositogarantiestelsel meer

Oostenrijk loopt voorop met het afschaffen van het depositogratiestelsel. Vanaf juli dit jaar is er geen depositogarantiestelsel meer. Hier komt een fonds voor in de plaats van € 1,5 miljard die komende 10 jaar opgebouwd gaat worden. Dit is echter slechts 0,8 % van het spaargeld op Oostenrijkse bankrekeningen. Van een garantie is dus totaal geen sprake meer! Wij schreven al eerder dat dit garantiestelsel onhoudbaar is. Bij een volgende bankencrisis kan er snel veel spaargeld in rook op gaan! Lees ook van Die Presse hierover schrijft. Dit kan een sterk deflatoir effect hebben op de economie omdat een belangrijke driver van de economie, geld op bankrekeningen plots verdwijnt.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-2862_en.htm?locale=en

Maple Leaf Platina

Maple Leaf Platina

Maple Leaf Zilver, laagste prijs van de Nederland!

Maple Leaf Zilver

3 Reacties »

 • Anne-Ruurd schreef:

  interessant!

 • Brian schreef:

  Hallo,

  zijn er al bail-in maatregelen in nederland doorgevoerd? Heeft iemand hier informatie over, wellicht een artikel of iets dergelijks? bij voorbaat dank!

 • Zilvergoudwinkel schreef:

  Nederland staat in het bovenstaande lijstje en heeft twee maanden de tijd. Uiteindelijk wordt dit dus voor de hele EU toegepast.