Home » Beleggen in goud

Analisten verwachten hogere goudprijs in 2019

Geschreven door op 4 december 2018 – 09:18
Goudbaren 100 gram

Verschillende analisten verwachten dat de goudprijs in 2019 weer zal stijgen. Zo spreekt Goldman Sachs in een nieuw rapport de verwachting uit dat grondstoffen volgend jaar weer sterk in prijs zullen stijgen. De zakenbank verwacht dat de groei van de wereldeconomie zal verzwakken en dat beleggers diversificatie zullen zoeken richting edelmetalen. De bank is ook enthousiast over grondstoffen, omdat die na de prijsdaling van de afgelopen maanden weer bijzonder goedkoop zijn geworden ten opzichte van de productiekosten.

“In deze fase van de bedrijfscyclus kan goud bijzonder interessant zijn als vorm van diversificatie in de portefeuille, omdat de traditionele veilige haven van staatsobligaties onder druk kan komen te staan bij een onverwacht hoge inflatie. Gezien de grote onbalans in de grondstofprijzen ten opzichte van de fundamentals – met olie dat net als de metalen beneden de kostprijs komt – geloven we dat dit een extreem aantrekkelijk instappunt is voor een long positie in olie, goud en basismetalen”, zo schrijft Goldman-analist Jeffrey Currie.

De analisten van Goldman Sachs verwachten dat de prijzen van grondstoffen de komende maanden met wel 17% kunnen stijgen. Als de G20 bijeenkomst in Argentinië deze week een aantal politieke onzekerheden over de oliemarkt en het handelsconflict tussen de VS en China kan wegnemen, dan zal dat volgens de bank een impuls geven aan de grondstoffensector.

Hogere goudprijs in 2019?

Ook de onderzoeksafdeling van Thomson Reuters GFMS heeft positieve verwachtingen voor de goudprijs in 2019. In augustus zakte de prijs nog tot een dieptepunt van $1.174 per troy ounce, maar daarna vond de markt weer steun door aankopen van centrale banken en beleggers. De analisten van GFMS verwachten volgend jaar een gemiddelde goudprijs van $1.285 per troy ounce, dat is een paar procent meer dan de $1.225 waarvoor het edelmetaal op het moment van schrijven van eigenaar wisselt.

“Met de eerste tekenen van professionele belangen in de markt plus verbeteringen in de vraag naar goud bij consumenten geloven we dat er ruimte is voor een verdere prijsstijging, maar dit ziet eruit als iets voor de langere termijn.”

In het derde kwartaal was het sentiment onder beleggers nog overwegend goud-avers, gezien de verkoop van voorraden van exchange traded funds (ETF’s) en de opbouw van enorme shortposities in edelmetalen op de Comex. Er zijn echter ook positieve signalen, zoals een toegenomen vraag naar beleggingsgoud in de Verenigde Staten en de aanhoudende diversificatie van centrale banken richting goud. Volgens de analisten van GFMS zullen centrale banken dit jaar 18% meer goud kopen. Naast Rusland en Kazachstan beginnen ook verschillende Europese centrale banken nu edelmetaal aan hun voorraad toe te voegen.

‘Goed instapmoment bij $1.200’

Onderzoeksbureau IHS Markit verwacht dat de goudprijs volgend jaar langzaam zal oplopen binnen een bandbreedte van $1.200 tot $1.300 per troy ounce. Volgens hoofdeconoom KC Chang heeft het edelmetaal momenteel meer opwaarts dan neerwaarts potentieel en is een goudprijs van $1.200 een goed moment om in te stappen. Voor een verdere prijsstijging van het edelmetaal moeten er volgens hem eerst meer aanwijzingen komen dat de inflatie oploopt.

In een eerder rapport waarschuwden economen van IHS Markit dat toenemende volatiliteit op de aandelenmarkt een nieuwe bedreiging vormt voor de groei van de wereldeconomie. De ogen zijn daarbij gericht op de Amerikaanse economie. Als ook daar de groei afneemt zal dat negatief uitpakken voor de dollar en dus gunstig zijn voor de goudprijs. Ook speelt de Federal Reserve volgens Chang een belangrijke rol. De Federal Reserve is van plan om volgend jaar de rente drie of vier keer te verhogen. Anticipeert de markt echter op minder renteverhogingen, dan kan dat de goudprijs verder laten stijgen.

Tags: , , , , , ,