Home » Actueel

9 redenen waarom goud een rebound zal maken in 2014

Geschreven door op 17 januari 2014 – 15:13

Het beleggers sentiment ten opzichte van goud en zilver is het laagst in tien jaar tijd. Veel analisten zijn van mening dat de bullmarkt in goud en zilver voorbij is en verwachten een goudprijs van 1000 dollar in 2014. Zelfs de meest standvastigste ‘’goldbugs’’, zoals deze worden genoemd, beginnen het vertrouwen in het metaal te verliezen nu de correctie in de markt langer, heftiger en zwaarder is dan verwacht.

Maar hebben deze mensen wel gelijkt en is er iets fundamenteels veranderd aan de markt? Is de prijsstijging in de metalen dan definitief voorbij?

Om erachter te komen of de stijgende goud en zilvermarkt echt voorbij is moeten we kijken naar een aantal fundamentele in de markt om te achterhalen of deze vermoedens gegrond zijn. Wanneer we naar deze fundamentele kijken zien we dat alle zaken die eraan ten grondslag hebben gelegen dat de prijs van goud en zilver al sinds 2001 in een opwaartse trend zitten alleen maar zijn versterkt en nog lang niet voorbij zijn. We hebben het hier dan over onder andere de geldcreatie van centrale banken over de hele wereld (dus niet alleen de Federal Reserve), dreiging van deflatie en hoge inflatie als gevolg, hoge werkloosheid, de currency wars en de goudstroming naar de Aziatische en opkomende landen. Het zijn dan ook deze grondslagen die ons doen vermoeden dat de prijs van goud en zilver wel weer eens zijn weg omhoog kan gaan terugvinden in 2014.

De oorzaken op een rijtje.

1. Oplopende schulden

Nog geen dag nadat President Obama tekende voor het verhogen van het schuldenplafond van de VS steeg de schuld van de Verenigde Staten met 328 miljard dollar, een record, naar een totale overheidsschuld van 17 triljoen dollar. Daarmee kwam de totale schuld voor het eerst in de geschiedenis boven de 17 triljoen dollar uit. Ongekend.

Nu de totale overheidsschuld blijft groeien en de groei van het bbp van Amerika minder snel stijgt, stijgt ook de schuldenratio van de Verenigde Staten (schuld als % van het BBP). Dit spreekt natuurlijk voor zich. Het heeft dan ook als gevolg dat de koopkracht van de Amerikaanse dollar steeds minder zal worden en dat daarmee de koopkracht van bijvoorbeeld edelmetalen zal toenemen.

De volgende grafiek geeft de schuldenratio dan ook heel mooi weer. Sommige economen zijn het er zelfs over eens dat wanneer de schuld als percentage van het bbp boven de 100% komt er geen weg terug meer is en de situatie alleen maar zal laten escaleren wat betreft verlies in koopkracht van de Amerikaanse dollar.

FED Dept 1965  2015

FED Dept 1965 2015

Merk op dat alternatieve berekeningen van de totale schuld, waaronder niet-gefinancierde passiva en voor buiten-balansposten, het nummer op meer dan 5 maal het officiële cijfer uitkomt. Dit komt neer op een schuld-bbp-ratio van meer dan 500%, niet de 100% onder gebracht.

FED Dept percentage GDP

FED Dept percentage GDP

2. Onechte overheid en partisaans gekibbel?

De strijd tussen de democraten en de republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond hebben ervoor gezorgd dat de overheidsdiensten voor maar liefst 16 dagen gesloten werden en het uiteindelijk de overheid meer gekost heeft dan dat het had moeten opleveren.

Volgens de berekeningen van Standard & Poor heeft de beslissing om de overheidsdiensten voor 16 dagen te sluiten ervoor gezorgd dat dit 24 miljard koste voor de Amerikaanse overheid en verlaagde de economische groei van het vierde kwartaal van 3 naar 2.4 procent. Daarnaast heeft het een enorme imageschade aangericht voor de VS en vraagt iedereen zich op de wereld eigenlijk af hoe Amerika de rekeningen kan betalen? Daarbij is de rating van de Amerikaanse economie verlaagd van A naar A-.

Beide partijen lijken zich geen zorgen te maken over de enorme overheidstekorten en moedigen het lenen dan ook aan. Echter lijkt er niemand te zijn die de schulden wil aanpakken en daarmee de tekorten verdringen. De kans is echter groot dat dit ook niet zal gaan gebeuren, misschien pas als het te laat is en het kwaad al geschied is. Hoe meer licht er op de Amerikaanse financiële zwakte zal worden geschenen des te meer andere landen het vertrouwen gaan verliezen in de Amerikaanse dollar. Landen kunnen gaan besluiten hun Amerikaanse schulden te gaan verkopen/dumpen en het vertrouwen in de dollar definitief op te zeggen. Dit kan in het ergste geval zelfs hyperinflatie tot gevolg hebben.

Area of Agreement

Area of Agreement

3. QE oneindig en explosie FED Balans

Nu de situatie rondom QE (Quantitive Easing) zich doorzet QE1, QE2, Q3, Q4, Q…. hebben wij onze twijfels of er ooit een situatie zich gaat voordoen waarin het bijdrukken van geld om de economie te stimuleren ten einde zal komen of in ieder geval zal verminderen. Zoals we de laatste jaren hebben gezien gaan de aandelenmarkten weer omhoog, laat de Amerikaanse huizenmarkt weer een stijgende trend zien en lijkt het wel of het weer allemaal koek en ei is met de economie. Tel daar bij op de prijzen van goud en zilver zich hebben gecorrigeerd en de economie draait weer op rolletjes.

Helicopter Ben

Helicopter Ben

FED balance sheet

FED balance sheet

 

4. De dollar verliest zijn status als de wereld reserve valuta

Het uitzonderlijke recht om de wereldreservevaluta te blijven bijdrukken komt ten einde. ‘’Het lijkt dan zelfs tijd om te gaan denken aan een wereld waarin Amerika niet meer de dienst uitmaakt’’ klonk het laatst in de Chinese media. Het land dat maar liefst 1.3 triljoen aan Amerikaanse schulden bezit.

De Verenigde Staten zal langzamerhand het monopolie verliezen om de wereldreserve valuta te zijn zeiden verschillende professoren van universiteiten in Amerika en Engeland. “It can only be a matter of time before the world becomes multipolar.” Het IMF herhaald dit nog maar eens recentelijk, stating how “reserves concentration in the government debt of one country introduces idiosyncratic risks to the international monetary system.”

Veel landen hebben onderlinge afspraken waarmee ze afspreken met elkaar in elkaars valuta handel te drijven en daarmee de VS en de dollar buitenspel te zetten. China heeft afspraken gemaakt om Yuans te ruilen voor lokale valuta met Japan, Rusland, Australië, IJsland, Zuid-Korea, Malaysia Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Daarbij ontwikkelen de BRICS landen zich als een steeds sterker wordend economisch blok dat zich zonder moeite staande kan houden zonder de invloed van Amerika en zijn valuta de dollar.

Olierijke landen die hebben geprobeerd hun olie niet in dollars te verkopen maar in andere valuta hebben dit aan den lijve moeten ondervinden. Voorbeelden hiervan zijn landen als Irak en Libië. Ook Iran is door internationale uitsluiting gedwongen zijn olie te verkopen voor goud waarbij hiermee wordt voorbijgegaan aan de Amerikaanse dollar. Dit is ook de grootste oorzaak voor de spanningen tussen Iran en Amerika. Waar Amerika Libië had willen gebruiken als springplank om Iran binnen te vallen waarbij ze op grote internationale tegenstand stuitte.

Bij het verminderen van de invloed van de Amerikaanse valuta in het internationale valutaverkeer neemt hiermee ook de waarde van de dollar af. Zonder de mogelijkheid om overheidstekorten te financieren en het verplaatsen van de inflatie naar het buitenland zullen de problemen keihard terug gaan komen in de Verenigde Staten en zal de dollar vallen net als alle andere papieren ongedekte valuta door de hele geschiedenis heen.

Purchasing power Dollar

Purchasing power Dollar

 

Hierbij nog te vermelden dat er historisch gezien een grote link te zien is tussen goud en de dollar. Wanneer de dollar zijn koopkracht en waarde als wereld reserve valuta verliest zal de prijs van goud alleen maar gaan stijgen. Mike Maloney en andere analisten hebben berekend dat de goudprijs naar de 15.000 dollar per ounce moet gaan om het aantal dollars in omloop te dekken. Er wordt meer en meer geld geprint en schuld wordt uitgegeven door de centrale banken is de kans aanzienlijk groot dat de prijs dan ook alleen maar zal gaan stijgen.

5. De globale ”Race to the bottom”

Niet alleen de Amerikaanse Federal Reserve heeft de geldpersen volop aan het draaien. Wereldwijd is er bijna geen centrale bank die hier niet aan meedoet. Over de gehele wereld probeert iedereen zijn valuta zo laag en zwak mogelijk te houden om hiermee de export te bevorderen en daarmee te zorgen dat ze niet gaan achterlopen op andere landen. Geen land zal door de enorme concurrentie twijfelen om de geldpersen volop te laten draaien. Door deze wereldwijde geldcreatie zijn wij dan ook van mening dat de goudprijs hierdoor enorm zal gaan stijgen.

Currencie wars

Currencie wars

6. Inflatie zal zijn vlucht nemen zodra de omloopsnelheid van geld zal toenemen

Tot nu toe is een groot gedeelte van het geld dat is bijgedrukt door de centrale banken geparkeerd bij de banken of al reserve bij de centrale banken. Banken lenen minder makkelijk en minder geld uit en houden veel geld voorradig. Hierdoor wordt er minder geconsumeerd, sparen mensen hun geld meer op, loopt de werkloosheid op en kiezen mensen ervoor hun schuld af te betalen. Dit betekent dat geld minder snel door het systeem circuleert. Daarbij heeft het stimuleren een onevenredig positief effect gehad voor banken en de allerrijkste van deze aarde in tegenstelling tot de middenklasse die de dupe lijken van alle chaos.

Om het geld weer te laten stromen in de toekomst zal er een grotere aandacht moeten worden gegeven aan belastingverlaging en het herfinancieren van de werkende klasse, waarvan het waarschijnlijker is dat die het geld weer zullen consumeren.

Nu de werkloosheid hoger ligt dan gewenst en de inflatie lager dan gewenst is er een grote kans dat Yellen en de FED ervoor zullen kiezen de economie met bijgedrukt geld te blijven stimuleren nu de banken de financieringen blijven opstapelen. Dit zal een sterke stijging van de omloopsnelheid van het geld tot gevolg hebben daarbij opgeteld het geld dat de laatste jaren is gecreëerd kan dit zeer hoge inflatie tot gevolg gaan hebben wanneer de FED er niet in slaagt al deze liquiditeit op tijd te gaan terugvorderen uit de economie.

Velocity of money

Velocity of money

 

 

7. Verandering in prijsvorming en verminderende macht om de grondstoffenmarkt te manipuleren

Met de stijgende macht van het Oosten zien we dat het financiele centrum van de wereld zich herpositioneerd. Hierbij inbegrepen de Shanghai Exchange en de Pan Asian Exchange waar een stijgende hoeveelheid van fysiek goud en zilver wordt verhandeld. Als je geloofd dat de COMEX en de London Bullion Market Associaton het manipuleren van de prijzen van metalen bevorderen dan zal het wel goed nieuws voor je zijn om te horen dat nieuwe beurzen opkomen die ervoor kunnen zorgen dat de prijzen niet meer of minder worden gemanipuleerd.

8. Wereldwijde stijgende vraag naar fysiek goud en zilver, waaronder die van centrale banken

De vraag naar goud was in het tweede kwartaal van 2013 met maar liefst 53% gestegen volgens het WGC. Totale vraag naar munten en staafjes zilver en goud vestigde een nieuw kwartaal record, meer dan 500 ton voor de eerste keer in de geschiedenis en de verkopen van zilveren Eagles zijn liggen op koers voor een recordjaar.

Centrale banken blijven op een ongekende wijze bijkopen en voegde 534.6 ton aan reserves toe in 2012, bijna het meeste in een halve eeuw tijd. En dit zijn slechtst de gerapporteerde aankopen. Naar verwachting kopen Landen als Rusland en China nog veel grotere hoeveelheden in bij derde partijen.

Daarbij is een groeiende beweging op komst van landen die hun terugvorderen van andere landen zoals de Verenigde Staten. Het begon ooit met Venezuela en daarna volgende landen als Duitsland, Nederland, Zwitserland, Polen, Roemenië, Finland, Ecuador.

Currencie wars are we winning?

Currencie wars are we winning?

 

Daarbij is er een grote kans door de mindere vraag en verminderde vertrouwen in papieren goud en zilver de vraag naar fysieke leveringen alleen maar toe zal nemen. Dit zal de prijs weer onder druk naar boven zetten en kan zelfs tot gevolg hebben dat de gehele fysieke markt kan opdrogen en instanties alles in cash moeten gaan uitbetalen, cash en fysiek dat ze uiteraard niet hebben.

9. Stagnerend en dalend aanbod

Het totale goud aanbod verminderde tijdens het laatste kwartaal met maar liefst 6%. Doordat heel veel goudmijnen niet kunnen produceren omdat de kosten van productie bijna gelijk zijn of soms wel hoger staat de productie stil en zijn uitgesteld tot nader order.

De kleine omvang van de goudmarkt vs de aandelenmarkten en de obligatiemarkten kan gaan zorgen voor een enorme hefboomwerking.

Er is ooit berekend dat als al het goud dat ooit is geproduceerd er een enorme kubus zou worden gemaakt deze maar 20 kubieke meter zou zijn. De kubus zou dan waarschijnlijk 5.5 miljard ounces goud wegen en ongeveer 7 triljoen in totaal waard zijn. Wanneer we dit vergelijken met andere markten zoals die van de aandelenmarkt (50triljoen) en de obligatiemarkt (100 triljoen) is dit bijna niets. Dit betekent dan ook dat het maar een klein percentage aan geld nodig heeft dat verschuift van die markten naar de goudmarkt om de prijs te laten exploderen.

Dit bericht is geschreven door columnist Wouter Meens.

Bron: https://www.goldstockbull.com/articles/12-reasons-gold-will-make-new-highs-2014/”>https://www.goldstockbull.com/articles/12-reasons-gold-will-make-new-highs-2014/