Home » Beleggen in zilver

Zilveren munten zijn niet aan te slepen bij de US Mint

Geschreven door op 13 juli 2016 – 13:42

Zilveren munten zijn niet aan te slepen bij de US Mint

De vraag naar zilveren munten is ook dit jaar bijzonder groot, zo blijkt uit cijfers van de US Mint. Het Amerikaanse munthuis verkocht in de eerste twee maanden van dit jaar in totaal 10 miljoen zilveren Eagle Munten, een toename van bijna 17% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Toen werden er in januari en februari samen 8.552.000 zilveren munten geslagen en naar distributeurs verscheept.

Zilver kopen doen beleggers om verschillende redenen. Sommigen zien het als een interessante belegging met een groot opwaarts potentieel, terwijl anderen zilver kopen om hun spaargeld te beschermen tegen een grote waardedaling van valuta. En dan zijn er natuurlijk ook nog mensen die graag zilveren munten kopen om in het geval van nood een alternatief betaalmiddel in handen te hebben.

Productiecapaciteit

De US Mint produceert normaal gesproken meestal niet meer dan 1 miljoen Silver Eagle munten per week, omdat ze maar een beperkt aantal ‘blanks’ kan inkopen. Dat zijn de ronde zilveren schijfjes waar de munten uit geslagen worden. Er zijn heel veel verschillende munthuizen die munten kunnen slaan, maar er is slechts een handvol grote producenten die de daarvoor benodigde ‘blanks’ kunnen aanleveren.

Omdat de vraag naar zilver heel erg sterk reageert op de ontwikkeling van de zilverprijs komt het regelmatig voor dat er tekorten ontstaan. De laatste jaren gebeurt dat steeds vaker, omdat er aanzienlijk meer beleggingszilver verkocht wordt dan voor de crisis van 2008. Voor de crisis verkocht de US Mint meestal minder dan tien miljoen munten op jaarbasis, nu is dat 4,5 keer zo veel.

Nieuw recordjaar?

Vorig jaar verkocht de US Mint, het grootste munthuis ter wereld, in totaal 47 miljoen Silver Eagle munten. Dit jaar loopt de productie voor op het afgelopen jaar, wat betekent dat 2016 opnieuw een recordjaar kan worden. Voor zilverbeleggers begon 2016 in elk geval goed, want de zilverprijs wist in dollars met 6,6% en in euro’s met 5,7% te stijgen. Dalende beurzen, onzekerheid over de groei van de wereldeconomie en de negatieve rente doen meer spaarders en beleggers besluiten zilveren munten te kopen.

Bron: http://www.coinnews.net/2016/02/22/2016-american-silver-eagle-sales-top-9-6-million/