Home » Actueel

Wat is Ben Bernanke nu echt aan het doen?

Geschreven door op 17 september 2012 – 15:06

Bernanke zegt dat de nieuwe aangekondigde ronde van geld printen (QE3 plus meer van ‘operation Twist’) is bedoeld om de werkloosheid terug te dringen. Gelooft hij dat nu echt? Het is mogelijk dat Bernanke echt nog geloof heeft in het eigen monetaire beleid, maar ik betwijfel het. Denkt hij dat de koerwinsten op de beurs het vertrouwen bij de man op de straat zal stimuleren en dit op een of andere manier indirect bij zal dragen aan de werkgelegenheid? Misschien. Hij heeft in het verleden geclaimd dat een stijging van de beurs kwam door het beleid van zijn FED, maar ook hij moet weten dat er geen echt bewijs is van een directe link naar werkgelegenheid. Waarom dan deze dramatische stap slechts twee maanden voor de presidentsverkiezingen? Is het de bedoeling om Romney dwars te zitten die eerder stelde dat hij Bernanke niet zal herbenoemen? Ook dat valt te betwijfelen.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat Bernanke zich zorgen maakt over de veiling van schuldpapier van de Amerikaans staat. Hij wil de mogelijkheid hebben om zijn gedrukt geld te gebruiken om deze veilingen te ondersteunen. Het nieuwe programma van gelddrukken en obligaties kopen is zonder einddatum, het kan voor een onbepaalde tijd worden voortgezet. Het QE3-programma zal zich richten op de aankoop van hypotheken. Dat zal de banken helpen en zal indirect Amerikaans schuldpapier helpen opkopen. Ook kan het programma, mocht dit nodig zijn, altijd en op elk gewenst moment aangepast worden en indirect via de banken schuldpapier opkopen. De volgende stap zal zijn om de maandelijkse limiet (nu 40 miljard dollar per maand) te verwijderen en vervolgens zal de FED in staat zijn om naar eigen inzicht direct en zo veel als nodig is schuld op te kopen.

Het is een goed moment om dit proces te starten omdat andere belangrijke valuta’s ook druk zijn met het plegen van hun eigen vormen van hara kiri. Zo heeft o.a. de ECB gezegd ook onbeperkt schuldpapier van zuidelijke europeese landen op te kopen en steekt de Chinese centrale bank extra miljarden in de economie. Door deze gezamenlijke actie van de centrale banken zullen de mondiale obligatie-kopers als reactie op de FED-plannen de dollar niet direct verlaten ten gunste van de euro of Yen-of zelfs de Zwitserse frank.
Echter, op een gegeven moment zal Bernanke te ver gaan met dit spel in de ogen van de buitenlandse kopers en dan is het ‘game over’. De centrale bankiers hebben in de kern namelijk voor elk probleem maar één oplossing en dat is geld bij drukken. Of het nu direct of indirect gebeurt, de geldhoeveelheid groeit en zal zoeken naar een bestemming.

Geldcreatie in de jaren ’90 zocht en vond de tech-aandelen, de geldcreatie in de jaren ’00 zocht en vond de huizenmarkt en vanaf begin jaren ’80 al komt er een steeds grotere hoeveelheid nieuw geld samen in de obligatiemarkt. De eerste twee bubbels zijn al geknapt, de derde loopt nog steeds vol. En met de laatste aktie van de FED wordt er nog eens extra lucht ingeblazen.
Als het ook maar een beetje misgaat in deze ‘moeder-der-luchtbellen’, is er geen houden meer aan. Prijzen van obligaties zakken door de grond, de bijbehorende rente stijgt door het dak en zomaar ineens kunnen er zelfs bij de Amerikaanse overheid Griekse toestanden ontstaan. Bernanke en de FED zullen dit nooit willen laten gebeuren en zijn dus inderdaad genoodzaakt zonder einde geld bij te drukken en direct beschikbaar te stellen aan banken en indirect aan de Amerikaanse staat. De actie van de FED afgelopen week maakt dit eens te meer duidelijk. In mijn eigen is dit namelijk de enige echte reden van de FED.

Niks terugdringen van de werkloosheid of ondersteunen van aandelen. Nee, het gaat simpel om de bescherming van de lage rente op staatsobligaties zodat politici geld kunnen blijven lenen.
Dit extra geld heeft alleen waarde doordat het de waarde van reeds bestaand geld afneemt, of eigenlijk steelt! Om je niet te laten bestelen zal je dus wat anders moeten met het geld op de bank, sparen in euro’s of dollars heeft onder deze omstandigheden geen zin. Het bezit van iets échts is noodzakelijk, iets waar een centrale bank niet naar eigen inzicht meer van kan produceren. Dan kan je denken aan aandelen van mijnbouw- of oliebedrijven, maar ook deze kunnen in de problemen komen en welke moet je dan kiezen? Ook akkerland is een alternatief, maar het is lastig hierin te investeren. Goed alternatief is zelf goud of zilver te kopen je ten minste een deel van je spaargeld om te zetten in iets wat Ben Bernanke niet van zijn geldpers kan laten rollen.

Voor zilvergoudwinkel.nl
Pieterjan Overzet

Tags: ,