Home » Actueel

Waarom helpen we Griekenland?

Geschreven door op 22 februari 2012 – 11:22

Nu we zien dat we dichter en dichter bij de oplossing komen van het Griekse deel van de Europese schuldencrisis, zien we steeds duidelijker hoe de volgende fase in het mondiale financiële systeem zich zal ontvouwen. We zien hogere prijzen voor aandelen, grondstoffen en metalen. Valuta blijven volatiel ten opzichte van elkaar als zuigers in een motor, maar de neerwaartse trend van alle valuta, ten op zicht van de metalen goud en zilver, zal blijven voortduren.

Griekenland is om slechts één reden belangrijk, namelijk voor het voortbestaan van het huidige financiële stelsel. Gezien het feit dat de overgrote meerderheid van wat wij “geld” noemen in feite enkel schulden zijn, zal een afwaardering van de Griekse schuld een gigantische waardevermindering veroorzaken voor de houders van die schuld, voornamelijk west-europese banken. Omdat de banken deze schuld als zijnde een bezit op de balans hebben staan, zou dit resulteren in verminderde capaciteit om te lenen (men moet immers afschrijven op dit bezit én de ratio’s tussen bezittingen en schulden in stand houden). Verminderde capaciteit om te lenen zal leiden tot ernstige verzwakking van de west-europese economieën.

De Grieken weten dit. Ze hebben hierdoor altijd goede deals weten te organiseren, omdat de andere landen als de dood zijn voor deze grote afschrijvingen van banken. Een groot deel van de wereldwijde (gigantische) markt voor derivaten-producten is op het gebied van verzekeringen tegen faillissementen (credit default swaps –CDS-). Het is onmogelijk om inzicht te hebben in wat er precies zou gebeuren als de houders van deze derivaten-producten hun rechten uitoefenen in het geval Griekenland zich failliet verklaard. Deze onzekerheid heet “tegenpartij risico”, een mooie uitdrukking voor “kan iedereen aan de andere kant van deze contracten deze ook nakomen?” Om deze reden wordt de Griekse situatie nu steeds gekenmerkt als een “vrijwillige afschrijvingen” om te voorkomen dat de verzekeringen tegen faillissementen moeten gaan uitbetalen. Dat iedereen er alles aan gelegen is dit per se te voorkomen geeft iedereen vast een idee over de mogelijke uitkomsten van wanneer dit in werkelijkheid zou gebeuren.
Het is een puinhoop.

Sinds de invoering van de euro zijn de rijke landen, met name Duitsland, de financiers van landen die in feite onmogelijk de leningen kunnen terugbetalen. De producten zijn gemaakt en verzonden, en nu komt de rekening. Maar er kan niet worden betaald. In een gezonde wereld, zouden zowel Duitsland als Griekenland erkennen dat het afschrijven van de schuld de enige oplossing is. Echter, we leven niet in een gezonde wereld wanneer schulden op balansen van westerse banken worden beschouwd als echt “geld”.Europa is ook de grootste handelspartner van China. China heeft aangekondigd dat ze financiële bijstand zullen blijven geven aan Europa. Ze hebben immers ook geen keus, in het huidige financiële systeem is iedereen, wereldwijd, elkaars gevangenen..

Er wordt vaak gesproken over het feit dat we bij een crusiale kruising in de weg zijn aangekomen, OF geld bijdrukken via de Europese Centrale Bank, OF werkelijk katastrofale gevolgen tegemoed zien. Deze mogelijke gevolgen hebben we sinds maart 2009 (bodem aandelenmarkt) al een paar keer bijna gezien, en nu staan we er alweer. Onderstussen is het bijdrukken van geld weer in volle gang. Vanuit het perspectief van de politici en de banken was er eigenlijk altijd slecht maar één ECHT aanvaardbare richting op de weg: Printen! Zoveel als dat je mee weg kan komen.
Veel aandacht is, terecht, uitgegaan naar de enorme stijging van de schulden van de landen, de daaropvolgende stijging van goud en zilver en de daarmee gepaard gaande daling van alle fiat valuta’s. Zoals reeds door velen is opgemerkt, het bijdrukken van geld is per definitie inflatie. De zichtbare effecten, stijgende cosumentenprijzen, kosten tijd om door alle lagen van de economie heen de komen.

Bescherm uw vermogen

Alle regeringen over de hele wereld zetten alle mogelijke middelen achter het voorkomen van een ineenstorting van het op schulden gebaseerde monetair systeem. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, heeft zelfs publiekelijk verklaard dat het stimuleren van prijzen, en van aandelen in het bijzonder, een absolute prioriteit is. Daarbij is het ook een verkiezingsjaar in de VS, een goed voorteken van het verdere beleid dit jaar, bijbehorende inflatie en stijgende aandelenkoersen, maar tegen welke prijs?
Goed te weten is dat de inflatie die met dit ‘stimuleren’ wordt bereikt in feite een verzekering geeft van dat we de dieptepunten voor energie, grondstoffen in het algemeen en met name de prijzen van goud en zilver voor een generatie of twee wel hebben gezien. Een inzet op vermogenbescherming via goud en zilver blijft dus uitermate verstandig.

Bron: http://www.kingworldnews.com