Home » Deskundigen, Geen categorie, Video

Marc Faber: China op weg naar goudstandaard

Geschreven door op 10 maart 2015 – 16:28

Volgens Marc Faber, een Zwitserse investeringsanalist, auteur en ondernemer die diverse ontwikkelingen qua kredietcrisis goed voorspelde, heeft China veel meer fysiek goud dan gedacht. China zou volgens hem mogelijk op weg zijn naar een door goud gedekte valuta binnen 5 tot 10 jaar. China is inmiddels de grootste handelspartner met maar liefst 124 handelspartners (landen) terwijl de VS er slechts 74 heeft. China zou volgens hem eerst hun eigen valuta willen devalueren om de economie te stimuleren waarna China mogelijk een door goud gedekte munten zou willen introduceren. De laatste 25 heeft het economische landschap is volgens hem de laatste 25 jaar extreem veranderd. China is hard gegroeid terwijl in Europa en de VS als je kijkt naar bruto nationaal product per inwoner de economie gekrompen is in reële termen. De economische balans sterk verschoven van West naar Oost en naar andere opkomende markten.

Wat betreft inflatie is de koopkracht van diverse valuta hevig geweest als je bijvoorbeeld kijkt naar de ontwikkelingen van vastgoedprijzen. Uiteraard zijn er bepaalde consumenten goederen waarvan de prijzen zijn gedaald alleen over het algemeen zijn de meeste huishoudens er qua koopkracht sterk op achteruit gegaan. In de jaren 70 was er volgens hem vooral sprake van sterke prijsstijgingen bij consumentengoederen maar momenteel zou er volgens hem vooral sprake zijn van ”asset price inflation”. Vooral aandelen, vastgoed en obligaties. Wereldwijd zitten veel aandelenfondsmanagers in zwaar in aandelen en obligaties. Hij voorziet hier zware correcties. Verder ziet hij diverse grote beursgenoteerde bedrijven hun eigen aandelen opkopen. Deze trend zie op momenten waarop aandelen zeer hoog geprijsd zijn. Niet wanneer de koersen relatief laag staan. Het opkopen van eigen aandelen zou volgens hem een zeer kunstmatige manier zijn op aandelenkoersen op te drijven. Hij geeft aan dat niemand weet hoe de wereld er over 5 jaar uitziet. Zijn beleggingsstrategie kenmerkt zich door spreiding. Hij spreidt zelf zijn geld over aandelen, vastgoed, obligaties, cash en fysiek goud en zilver. De Dollar als wereldmunt heeft zijn langste tijd gekend volgens hem. Om op dit scenario voorbereid te zijn vindt hij goud kopen verstandig. Hij investeert zelf 25 % van zijn vermogen in goud. Hij doet dit omdat hij een deel van zijn geld uit het banken systeem wil halen om zijn koopkracht te beschermen. In zijn ogen worden de banken geleid door academici die vanuit studieboek theorieën de banken runnen op een manier de koopkracht van geld vernietigd.

Het probleem volgens hem is dat centrale banken wereldwijd extreem veel geld creëren om het systeem in hun ogen te redden. Dit zal volgens hem falen. De schuld zullen ze niet zo snel bij zichzelf leggen maar eerder de oorzaak bij ”de rijken” neerleggen die hun geld niet zouden uitgeven en goud kopen. Hij ziet dan ook een scenario voor zich waarbij de overheid bezitters van goud extra zullen gaan belasten en wellicht goud gaan verbieden dan wel de bevolking te dwingen om hun goud te verkopen aan de overheid. Uiteraard voor een prijs die niet interessant is. Hij adviseert dan ook fysiek goud bezit in Azië. Marc Faber verwacht niet dat de FED de rente in 2015 gaat verhogen waardoor aandelen koersen verder op kunnen lopen.