Home » Actueel, Deskundigen

Lagarde: ”Vooruitzichten economische groei somber”

Geschreven door op 16 januari 2015 – 11:08

Christine Lagarde, de ”managing director” van het International Monetary Fund (IMF) gaf deze week in een interview te kennen dat de wereldwijde economie in 2015 nog niet naar wens zal groeien.

Twee structurele problemen voor landen

Na de crisis van 2008 zijn er nog twee structurele problemen waar mee gekampt wordt. Amerika en Europa hebben nog steeds te maken met een relatief hoge werkloosheid en een te grote overheidsschuld. Goedkopere olie en hogere economische groei in de VS zijn op dit moment niet genoeg om deze problemen op te lossen.

Vooruitzichten teruggeschroefd

De globale groei is nog steeds laag geeft Lagarde aan. De Wereldbank is afgelopen week naar buiten gekomen met de vooruitzichten voor de economische groei voor het komende jaar. De verwachtingen werden verlaagd met 0.4% naar 3.0% groei.

Met name Japen en Europa laten op dit moment lage groei gecombineerd met lage inflatie zien. Alleen de VS lijkt tegen deze trend in te gaan volgens Lagarde.

Het IMF zal volgende week zelf met vooruitzichten komen voor de wereldwijde economische groei. Gezien de visie van Lagarde lijkt die niet beter te zijn dan die van de Wereldbank.

Lage inflatie, kans op deflatie

Met name lage olie- en gasprijzen zouden ervoor moeten zorgen dat de economische groei wordt aangejaagd. Echter, de verlaagde gasprijs zorgt met name in Europa voor een lage inflatie en zelfs kans op deflatie. Volgens Lagarde lijkt het dan ook onvermijdelijk dat de ECB binnenkort zal komen met nieuwe stimuleringsmaatregelen. Daarentegen denkt ze dat juist de Fed in de loop van het jaar in staat zal zijn om de rente op te laten lopen.

Problemen opkomende economieën

Lagarde waarschuwt door de mogelijk verhoogde rente in Amerika voor opkomende economieën wereldwijd die de laatste jaren veelal geld hebben geleend in dollars. Niet alleen de rente zal een probleem zijn voor deze landen. Ook de sterkere dollar en de volatile geldstromen in de financiële markten zullen voor extra problemen zorgen.

Regulering arbeidsmarkten

Daarbij wordt er door de managing director van het IMF geadviseerd aan overheden om de arbeidsmarkten te reguleren waarbij het makkelijker wordt voor bedrijven om mensen aan te nemen en makkelijker om deze mensen te ontslaan.

Voorlopig staan nog steeds teveel landen onder druk van de gevolgen van 2008 en groeit de economie nog niet hard genoeg, aldus Lagarde eerder deze week.

 

Bron: http://abcnews.go.com/Business/wireStory/lagarde-high-debt-unemployment-threaten-global-growth-28249657

 

Wouter Meens
Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »