Home » Geen categorie

Grote schat met gouden munten gevonden in China

Geschreven door op 30 december 2015 – 16:06

Archeologen hebben in een tweeduizend jaar oude graftombe in China een grote hoeveelheid gouden munten gevonden. Het zou de grootste schat uit de Han-dynastie zijn die ooit is opgegraven. Volgens het Chinese Xinhua zijn er inmiddels 378 gouden munten gevonden, waarvan de meeste een gewicht hebben van ongeveer 250 gram. Dat brengt het totale gewicht van de goudschat in het beste geval op ruim 90 kilogram.

Naast de intrinsieke waarde van mogelijk meer dan €2,5 miljoen heeft de schat ook een ongekende historische waarde. De grote verzameling gouden munten komt uit de tijd van de Westerse Han-dynastie (206 v.Chr – 24 n.Chr) en versterkt eerdere documentatie over de grote Chinese goudschatten van die tijd.

Zo zijn er in het verleden al oude documenten gevonden over een generaal van de Han-dynastie die een beloning kreeg van meer dan 50.000 kilo goud. Volgens Duan Qingbo, professor van de Northwest University, was er in die tijd eens een prins die na zijn overlijden een vermogen van 100 ton goud achterliet.

Graftombe
De tombe waar de goudschat gevonden is ligt in het oostelijke deel van China, in de buurt van de stad Nanchang City in de provincie Jiangxi. Volgens kenners behoorde de graftombe toe aan Liu He, kleinkind van Han Wudi, de zevende keizer van China ten tijde van de Han-dynastie. Onder het bewind van Wudi groeide het territorium van het keizerrijk aanzienlijk en werd het een sterk gecentraliseerde confucianistische staat.

Archeologen zijn in 2011 al begonnen met graafwerkzaamheden rond de graftombe. Sindsdien hebben ze een portret van Confuscius, bijna 3.000 houten tabletten en een grote hoeveelheid ornamenten van brons, goud en jade gevonden.

De gouden munten werden gevonden in gelakte kisten en zijn waarschijnlijk destijds in de graftombe neergelegd als een geschenk van de keizer. Archeologen zijn nog bezig met het uitkammen van de belangrijkste kamer in de graftombe, die in totaal een oppervlakte van ongeveer 40.000 vierkante meter heeft. Het is de meest complete graftombe uit de Westerse Han-dynastie die ooit gevonden is.

Nog geen reacties »

1 Pingbacks »