Home » Geen categorie

Goud en zilver prijsuitbraak

Geschreven door op 22 februari 2014 – 10:55

Zoals u waarschijnlijk wel gevolgd heeft zijn de prijzen van goud en zilver de afgelopen weken door hun langdurige trend gebroken. Dit is duidelijk te zien aan het koersverloop. Nadat goud en zilver beiden stand hebben gehouden bij twee zeer sterke weerstandsniveaus lijkt de bodem duidelijk in zicht te zijn en lijken we af te koersen op veel hogere goud- en zilver prijzen.

Wanneer we het hebben over de goud- en zilverprijzen kunnen we het beste refereren naar de harde feiten en het koersverloop op de lange termijn.

Dit is de lange termijn grafiek van goud op een maandelijks niveau.

Goud maandelijkse, prijsuitbraak.

In beginsel lijken markten vijf verschillende bewegingen te kunnen maken. Drie van de vijf bewegingen gaan binnen de lange termijn trend van de markt, in de grafiek zijn dat nummers 1, 3 en 5. En twee van de vijf bewegingen gaan tegen de trendlijn in, in de grafiek zijn dat nummers 2 en 4. Opmerkelijk genoeg en belangrijk om op te merken is dat beweging nummer 5 nog niet heeft plaatsgevonden.

Wanneer we kijken naar de sterke bewegingen omhoog van bewegingen nummer 1 en 3 zou het zo maar eens kunnen zijn dat wanneer beweging nummer 5 plaats vindt deze tussen de $3500 en $4000 per ounce kan gaan uitkomen. De geschiedenis heeft namelijk uitgewezen dat de vijfde beweging omhoog in een opwaartse markt erg sterk kan zijn.

Het sentiment binnen een markt kan een sterke indicator voor het tegendeel zijn. Zo begon 2014 met erg negatieve publiciteit rondom goud  en zilver en bracht Goldman Sachs het advies naar buiten om zo snel mogelijk je posities af te bouwen. Vaak wanneer het sentiment extreem slecht is geeft dat een positief signaal om te kopen en een teken dat de bodem in zicht is.

Een hele sterke indicatie op het gebied van technische analyse is de dubbele top of de dubbele bodem. Dit is vaak een teken dat er een sterk weerstandsniveau is bereikt waarna de markt in tegengestelde richting kan gaan bewegen. Op het moment is er in de goudmarkt dubbele bodem bereikt op $1180 per ounce.

Goud wekelijks, prijsuitbraak

De goudkoers heeft zich de laatste jaren bewogen tussen de top van $1920 per ounce en $1180 per ounce. Wanneer zowel dubbele top en bodem in zicht zijn is de kans groot dat de negatieve trendlijn wordt doorbroken waarna de prijs weer naar nieuwe hoogtes kan stijgen en een nieuwe top kan vinden binnen de trendlijn.

Zilver

Net als goud lijkt het erop dat de vijfde beweging omhoog eraan zit te komen.

Zilver maandelijks, prijsuitbraak

Ook zilver lijkt te zijn uitgebroken uit de negatieve trendlijn van de laatste drie jaar en lijkt zijn weg binnen de trend omhoog gevonden te hebben.

Zilver wekelijks, prijsuitbraak

De uitbraak door het weerstandsniveau van $19 en $20 van 2010 lijkt een sterke bodem te zijn geweest voor de zilverkoers. Dit is in de grafiek mooi te zien. Ook zilver heeft een dubbele bodem laten zien op het weerstandsniveau van $19. Het is dus erg opvallend dat de prijs hier niet doorheen is gebroken in een neerwaartse beweging.

 

Bron: Kingworldnews

Wouter Meens
Volg mij

Wouter Meens

Vestigingseigenaar at Recruit a Student Den Haag
Edelmetaal en grondstoffen analist van Zilvergoudwinkel BV. Oprichter Student-Inhuren.nl - landelijke studenten- en starters uitzendorganisatie.
Wouter Meens
Volg mij