Home » Geen categorie

11 redenen waarom de crisis verre van over is

Geschreven door op 8 juli 2014 – 14:32

Als u de mainstream media mag geloven dan is het ergste van de crisis voorbij en mogen we weer aan economische groei gaan denken.

Echter zijn er steeds meer mensen die merken dat het helemaal niet beter gaat. Mensen die in hun dagelijks leven geconfronteerd worden met de crisis, geen werk, hun huis niet kunnen verkopen, gebruik moeten maken van de voedselbank, bijna niet rond kunnen komen, mensen met restschulden en ga zo maar door. Deze mensen merken wel degelijk dat het niet beter gaat. Dit zijn echter nog maar de relatief kleine signalen.

Welke grotere signalen zijn er op wereldniveau te vinden en wat kunnen we daar uit afleiden?  Hieronder vindt u 11 redenen waar uit blijkt dat de wereld zich op moet maken voor een verder escalerende crisis en daarmee samenhangende negatieve gevolgen voor de welvaart van miljarden mensen. De signalen worden steeds sterker nu zelfs de Wereldblank en het IMF met waarschuwingen komen. En de problemen betreffen niet één land. We leven in een wereld van toenemende onstabiliteit en onrust. Kijk naar landen als China, Europa, de VS, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Japan. Daarnaast vinden er in toenemende mate oefeningen van het leger van Rusland, China en de VS plaats

 

1. BIS bank waarschuwt voor nieuwe bubbels die kunnen leiden tot een tweede grote crisis

De Bank of International Settlements (BIS) kwam met een nieuw rapport op 29 juni waarin zij waarschuwde voor het ontstaan van nieuwe bubbels die kunnen leiden tot een tweede grote financiële crisis.

2. Argentinië staat op de rand van een tweede faillissement in 13 jaar

Argentinië heeft recent een betaling van $ 359.000.000 niet voldaan en staat daarmee op de rand van een tweede faillissement in 13 jaar.

3. Bankruns in Bulgarije

Bulgarije probeert wanhopig te voorkomen dat mensen massaal hun geld van de bank halen omdat de situatie uit de hand dreigt te lopen.

4. Verstrekking particuliere leningen Eurozone daalt in record tempo

Banken worden weliswaar van vele miljarden goedkoop geld voorzien tegen een rente vergoeding van bij niks, dit geld komt de economie in ieder geval niet direct ten goede. De verstrekte leningen aan particulieren dalen namelijk in recordtempo (zie grafiek). Nu zult u denken er is de laatste 10 jaar genoeg geleend, veel te veel zelfs. Dat klopt en meer geld lenen is geen langer termijn oplossing voor de problemen. Maar omdat ons geldsysteem gebaseerd is op krediet heeft het niet uitlenen van geld door banken vrijwel direct een negatief effect op de economie. De economie wordt dan immers van minder brandstof voorzien. Het ziet ernaar uit dat binnen het huidige systeem de grens aan de schuldencreatie bereikt is.  Het systeem kan simpelweg weinig extra schuld meer aan. Overheden zitten tot hun nek in de schulden, veel bedrijven en ook particulieren kunnen weinig schuld meer op zich nemen. Dit beperkt de economische groei.

Particuliere leningen Eurozone dalen tot dieptepunt

5. Economie Eurozone groeit nauwelijks

Een recent artikel in Forbes Magazine laat zien dat de economie in de Eurozone zich nog steeds in de gevaren zone bevindt en er weinig tot geen groei te bekennen is. De economie van Italië kromp met 0,1 % in het eerste kwartaal van 2014 net als de voorgaande 3 kwartalen. Frankrijk liet 0 % groei zien. De Portugese economie kromp 0,7%. Hoewel de cijfers van Griekenland en Ierland er nog niet zijn hoeven we uit die hoek ook geen groei te verwachten. De laatste drie maanden van 2013 kromp de economie van Griekenland namelijk met 2,5 % en de Ierse economie kromp met 0,2 %.

Zilvergoudwinkel

6. De consumentenprijzen in Japan stijgen in hoogste tempo van de afgelopen 32 jaar

De Japanse consumentenprijzen stegen in het hoogte tempo sinds 32 jaar. De gemiddelde inflatie was 3,7 %. De kosten van elektriciteit  stegen met 11,4 %, de prijs van gas met 9,6% en de prijzen van vers voedsel uit de zee zelfs met 14,3%.

7. Werkeloosheid Frankrijk op recordniveau

De werkeloosheid in Frankrijk is de afgelopen 36 maanden steeds verder gestegen en bereikt een nieuw record.

Werkeloosheid Frankrijk naar recordniveau

8. De werkeloosheid in Griekenland is 26,7 % en de jeugdwerkeloosheid 56,8 %

Ook de Griekse werkeloosheid is extreem hoog met maar liefst 26,7 % en een jeugdwerkeloosheid van 56,8 %. 67,5 % van de werkelozen is dit daarnaast ook al meer dan een jaar.

9. Europese centrale bank introduceert negatieve rente

De ECB is blijkbaar zo hopeloos op zoek naar manieren om de economie te stimuleren dat zij de rente die banken als vergoeding krijgen voor het parkeren van geld bij de ECB nu negatief is ) (-0,1 %). Het kost dus geld om geld bij de ECB te parkeren.

10. De Wereldbank waarschuwt dat het nu tijd is voor voorbereiding op de volgende crisis

In een artikel van CNBC waarschuwt de Wereldbank dat het nu tijd is je voor te bereiden op de volgende crisis.

 

11. Conflict tussen Rusland en Amerika op punt van escaleren

De spanningen tussen Amerika en Rusland lopen steeds verder op. Rusland wordt door Amerika steeds verder onder druk gezet waardoor Rusland meer toenadering zoekt tot China. Samen werken zijn aan oplossingen om minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse Dollar. Er wordt mogelijk gewerkt aan een nieuwe door goud gedekte munt en er worden grote transacties gedaan die niet meer in Amerikaanse Dollars betaald worden. Daarnaast heeft Rusland en gasdeal gesloten van $ 400 miljard. Daarnaast zien we in toenemend mate militaire oefeningen door Rusland, China en Amerika.